Благовест Папагалски, или защо е ключово да знаем как да презентираме идеите си
Кандидатстване

Благовест Папагалски, или защо е ключово да знаем как да презентираме идеите си


Благовест Папагалски 9Academy

Една дума трудно би описала Благовест Папагалски. Щастливи сме, че в определенията за него влиза и “9Academy алумни”.

Той самият се описва като problem-solver, а близо 6 години след последната ни среща го откриваме и като Sales & Project Manager в 356labs – българска бутикова агенция за създаване на ефектни, но и ефективни презентации. Съвсем скоро ти разказахме и за световното презентационно събитие Present to Succeed, което е организирано именно от екипа на 356labs. Освен това обаче Благовест Папагалски посвещава немалка част от професионалния си път досега в образователни иновации с дигитална насоченост и помага активно в поставянето на България “на картата” на Google. Какво го мотивира, защо комуникацията и презентационните умения са важни за съвременния бизнес професионалист, как се организира световно събитие и отговори на много други въпроси ни дава Благовест Папагалски в това интервю за 9Academy.

Благовест Папагалски, или защо е ключово да знаем как да презентираме идеите си 1

Като част от Алумни обществото на 9Academy, знаеш, че участниците в Академията са изключително пъстри и интересите им се простират в множество сфери. Как обаче ти би представил себе си?

Смятам, че определението problem-solver ме описва най-добре, защото това обичам да правя. Ако трябва да поставя паралел между казаното от мен в първото ми интервю за Академията и сегашната версия на човека, който съм, мога го направя с един конкретен цитат, често приписван на Марк Твен:

“It ain’t what you don’t know that gets you into trouble. It’s what you know for sure that just ain’t so.”.

Това е една от универсалните истини, преследващи ме неразделно през целия ми професионален път. Като комбинирам този цитат и определениетоза себе си, бих се описал като човек, който проявява много голям интерес към природата на човека, като основна движеща сила в бизнеса, но и в живота.

Вижте повече: Сезон 8 на 9Academy в подкрепа на личностното и професионалното развитие

Кои бяха твоите причини да се запишеш в Сезон 2 на Академията и с какво се занимаваше преди участието си в нея?

Тогава имах много силен интерес към предприемачеството и бизнеса. В компанията, в която работех, хората около мен бяха по-големи и съответно по-предприемчиви, с повече опит. Самата компания бе стартъп и постепенно започна да се развива в мащаба си. В Академията ме привлече и елементът на изграждане на общност. Да участвам в програма с насока изучаване на стъпките на развитието на един бизнес, да се потопя в предприемачеството – това ме накара да кандидатствам. По онова време в България това беше много актуална тема за младите хора, защото в училищата и в университетите не беше особено разпространена като форма на някакво знание, на обучение.

А аз исках да науча повече.

Твоята отдаденост за осъществяване на промяна в сферата на образованието е една от основните причини през 2018 да си номиниран в инициативата “40 до 40”. Кой е основният фактор, който те мотивира да търсиш иновативни подходи при образователните технологии у нас?

Основното беше моят личен опит в гимназията и в университета. Не мога да открека че всеки можеше да вземе знания и опитот учебните процеси в тези институции. Проблемът беше, че възможностите за учене се простирахасамо в рамките на образователната програма. Рядкост бе някой от преподавателите да излиза отвъд рамката на теоретичното преподаване и зададената по стандард учебна програма. Самият аз изпитвах затруднения поради това както в училище, така и в университета, защото обичам да уча чрез действие и така любознателността ми се развива по най-добрия начин. Създаването на междупредметна връзка между дисциплина, която харесвам, и такава, която не ми е толкова присърце, е също е добър пример за липсващ елемент на образователната система.

Това беше и една от първите причини да искам да помогна за развитието на образованието у нас. Затова реших да се включа в екипа на Центъра за Творческо Обучение.

Над 5 години бях част от екипа на организацията и да бъда номиниран в класацията на Дарик “40 под 40” е прекрасен момент от професионалния ми път, макар и да не се чувствам комфортно с подобни призове. Със сигурност обаче се радвам за това отличие, защото е хубаво подобни програми да вдъхват увереност във всеки един развиващ се млад човек у нас. Една от причините да бъда номиниран в тази класация е и дигитализирането на учебните процеси. Екипът ни беше един от най-активните у нас, развиващи решения в сферата на образованието. Бяхме от малкото организации, а може би и към онзи момент единствените, които силно се интересуваха кои процеси в учебната дейност могат да се променят в положителна посока и как чрез продуктите и услугите ни можем да провокираме подобна промяна в по-голям мащаб. 

Благовест Папагалски, или защо е ключово да знаем как да презентираме идеите си 2
Благовест Папагалски, „40 под 40“

Вижте повече: 12 нови обучители и още полезни обучения в 9Academy

Технологиите са другата голяма част от професионалния ти път. Кой е най-вълнуващият момент при взимането на важни и големи технологични решения и как се превърна в човека, поставил България на “картата” на Google?

Това е екипна заслуга на Център за Творческо Обучение. Случи се с доста усилия и труд на всички ни. България към онзи момент не беше в радара на Google и доста често, бидейки споменавана в чужбина, хората не знаеха за коя страна се говори. Дори в държави от нашия континент като Германия и Англия има много хора, които просто не са се интересували от тази част на Европа и съответно не знаят кои сме. Близо четири години ни бяха необходими, за да спечелим доверието на Google, които не разпонзаваха смисъл да развиват образователни проекти у нас.

Благовест Папагалски, или защо е ключово да знаем как да презентираме идеите си 3

Заслугите обаче, вярвам че не са само на екипа на ЦТО, но и на учителите, училищата и институциите, които допринесоха с помощта си това да се случи, защото повярваха в идеята и в каузата ни. Впечатлихме Google,като представихме общински проект, реализиран съвместно с Община Пловдив. Този проект бе насочен към дигитализирането и, образно казано, “вкарването в облака” на всички 52 общински училища в Пловдив. Когато в Google видяха предложението ни, те откриха в него не просто европейски, а напълно готов проект на световно ниво  с иновативен case-study. Силно вярвам, че това отвори и продължава да отваря изключително много врати пред нас и дигитализацията на образованието. Още повече в ситуацията с пандемията, когато казуси като този са ключови в образователната ни система.

В момента си част от екипа на 356labs – бутикова агенция за създаване на уникални и ефективни презентации за бизнеса. От какво според теб има нужда светът на бизнеса с оглед на възможността ти да си част от целия презентационен процес на едни от най-големите компании в света?

Всеки проект, по който сме работили и работим в момента, има своите специфики. Успешната реализация винаги е симбиоза от умения, знания и добри практики.

Според мен един изключително важен, но и много подценяван фактор, е да познаваш добре аудиторията си. Така много по-лесно се поставят основите както на историята, така и на дизайна и представянето на всяка презентация. И това важи както за TED Talks и за годишните екипни срещи.

Вижте повече: 1 презентация те дели от успеха, или как да презентираш съвършено?

Освен това в момента екипът на 356labs организирате и най-голямата онлайн световна конференция за презентации и презентационни умения – Present to Succeed. Коя смяташ, че е най-вълнуващата част в събитието?

Най-вълнуващата част за мен е да съм част от организацията на подобно събитие. Целият екип се труди буквално неуморно по инициативата. В продукцията на събитието моята част е да търся и създавам нови партньорства, нещо като свързващ компонент в двигателя, който прави случването на Present to Succeed възможно. Определено за включилите се в конференцията ще бъде интересно да се видят лице в лице, макар и виртуално, с всички лектори. Форматът позволява да се докоснат до едни от най-добрите професионалисти в света и по-конкретно в този на презентациите. Не всички от тях са презентационни експерти в буквалния смисъл на определението. Голяма част са бизнес професионалисти, експерти и лидери в сферите си, но всичко, което правят, намира по един или друг начин пресечна точка със света на презентациите и със света на общуването. Конкретен пример е Марк Болдън, който ще сподели опита си в направление “Eзик на тялото”, оценен като един от най-добрите и водещи в света експерти по темата. Ще се срещнем и с Кендъл Хевън, който ще ни потопи в света на  “Storytelling” като наука, стъпвайки върху опита си в разработването на математическа формула, поставяща доста точна оценка върху историята ни и колко убедителна би била тя спрямо аудиторията. Или Scott Karman, който ще сподели безценен опит от работата си с някои от най-големите ИТ компании в света и спецификите по организирането на техните кeynote презентации.

Голямата цел на събитието е да провокира по-мащабна промяна в начина, по който хората презентират и комуникират. Малко хора си дават сметка колко голямо е влиянието на тези умения и фактори върху тях като бизнес професионалисти и върху търсените от тях резултати.

Неминуемо, това е свързано с начина, по който те презентират себе си и компаниите си. 

Коя е най-трудната част в подготовката на събитие от такъв мащаб и как успяваш да се мотивираш да продължиш да работиш по него, независимо от трудностите?

356labs е компания, посветена на мисията да създаде условия в световен мащаб за по-качествени и добре планирани и ефективно представени презентации.

Според нас,  истински ефективните презентации трябва да бъдат част от ежедневието, а не да бъдат изключение в него. Конференцията ни е част от тази мисия. Така посланието ни стига до много по-голям брой хора. Планът ни за събитието е да се превърне не просто в ежегодна конференция, но и в инструмент, който ни позволява да помогнем на много повече екипи и организации да повишат културата си на презентиране и общуване. Естествено, има много предизвикателства в създаването на събитие от такъв мащаб. Често по-голямото предизвикателство е да убедиш някого, че има какво ново да научи за своите презентационни умения. Средното ниво на общуване в световен мащаб, респективно в бизнеса, не е особено високо и това е резултат от консистентно пренебрегване на ключови принципи и упоритото прилагане на заучени навици.. Голяма част от хората смятат, че притежават актуални умения и знания, но в действителност разполагат с много потенциал и уникални възможности да изпъкнат, които не осъзнават. 

Ако можеше да опишеш Present to Succeed с една дума, коя би била тя? Защо?

Фразата, с която започнах, всъщност вярвам че е един чудесен начин да опиша и събитието: “Не това, което не знаеш, те спъва, а това, което си убеден, че знаеш, което съвсем не е така.”. В света на презентациите срещаме доста често този начин на мислене. Present to Succeed е и възможност. Възможност за професионалистите да излязат от зоната си на комфорт достатъчно бързо и да научат ценни уроци, които ефективно да приложат в работата и бизнеса си. С други думи game-changer. 

Вижте повече: Алумни разказват за участието си в 9Academy: Какво даде Сезон 7 на участниците? (част 1)

Ти си един от примерите за успешен млад човек в България, който не спира да се развива в различни направление. Как би мотивирал други като теб, пред които стои изборът дали да се развиват тук, или някъде другаде?

Мотивацията се крепи на това да се учим и развиваме постоянно, независимо къде се намираме. Това е моят главен двигател. Мотивират ме решения, които ме връщат обратно в първи клас и ми позволяват да уча нови неща, да придобивам по-широк мироглед. Дизайнът и презентационната индустрия у нас се развиват и за мен към този момент са повече от привлекателни. Първият ми досег с 356labs беше на тяхно събитие и бях впечатлен от мисията на компанията. Именно на това събитие се роди и желанието в мен да искам да работя с тях и съм щастлив да бъда част от екипа. Най-важното е да правим това, което обичаме и ни носи удоволствие. Трудна задача е и рядко се постига от първото ни професионално решение.

Затова съветът ми е да търсим смело това, което обичаме и да не се колебаем да рискуваме. Докато имаме желание да се развиваме, всичко е наред, защото сме в движение. Не сме в състояние на застой, което често води до света на оправданията.  

Какво е най-ценното, което получи от 9Academy?

Връзката с общността на Академията и по този начин с обществото. Няколко години по-късно аз продължавам да получавам нещо ново от 9Academy. Последните няколко години не съм чак толкова активен в алумни обществото, но въпреки това в лицето на участници на Академията винаги съм срещал подкрепа. Без значение в кой етап съм на личните си предизвикателства. Взаимното доверие, което общността създава, е най-ценното.

Какво ще посъветваш както настоящите, така и бъдещите участници в Академията?

Съветът ми е активно да мечтаят и да търсят по-големи цели от чисто човешкото съществуване.

Нека не се сравняват с по-опитни хора и такива, които ги вдъхновяват, а да се фокусират върху това да са по-добри от вчерашното си “Аз”. Изключително лесно е да се загубим по пътя, гледайки успешните хора, които сякаш са направили всичко на магия, а това далеч да не е така.

Сезон 8 на 9Academy започва този април! Очаквай повече информация за най-цялостната програма за професионално и личностно развитие в България.


Блог