9 неща, които научих в 9Academy - 9Academy
Кандидатстване

9 неща, които научих в 9Academy


9 неща, които научих в 9Academy 1

Защо кандидатствах в 9Academy

Когато взех решението да кандидатствам в 9Academy, помня, че исках да запълня пропуските, които имах, и да разбера в детайли цялостното устройство и начин на работа на една малка фирма. Още на първата среща, получихме задача да запишем нещото, което искаме да си вземем от академията, и аз записах точно тази цел. А ето и какво научих на практика след края на сезона. 

Малко повече за академията: 

В академията има 9 модула, плюс допълнителен модул за личностно развитие. Останалите са Предприемачество, Маркетинг, реклама и ПР, Продажби, Финанси и счетоводство, Човешки капитал, Социална ангажираност и устойчивост Правни въпроси, Технологии за бизнеса и Управление. Кулминацията за мен бе Панаирът на идеите – специално събитие, в рамките на което всеки може да разкаже за своя идея и да получи обратна връзка и подкрепа от някои от най-изявените професионалисти в различни области. 

И така, време е да ви разкажа за 9-те неща, които си взех от 9Academy. 

1. Модул предприемачество – Провалите са част от процеса.

Модулът ни запозна с някои изключителни професионалисти в своите области, които не веднъж са се проваляли, и не веднъж са успявали, взимайки поуки от провалите си. Една от най-впечатляващите за мен срещи беше с Христо Нейчев, които ни разказа за компаниите на бъдещето, в които всеки участва във вземането на управленски решения и дори определя собствената си заплата. Ако това ви звучи невероятно, Христо и в момента работи в такава компания, а повече по темата можете да прочетете тук.

Едно от важните неща, които модулът ми даде е разбирането за предприемаческа култура, за провалите като мотиватори за последващо развитие, за забелязването на проблемите около нас и детерминацията да им намерим решения. Модулът е подходящ не само за хора, искащи да започнат собствен бизнес, но и за всеки, който дълбоко в себе си вярва, че промяната започва и зависи от самите нас. Голям плюс в модула бяха и запознанствата с прекрасните лектори, някои от които можете да видите тук. 

А ако искате да усетите ползите от модулите, не забравяйте да кандидатствате за Сезон 10 на 9Academy до 9 октомври

2. Модул Маркетинг, реклама и ПР – Личната история е важна. 

В модула говорихме за почти всички форми на дигитален маркетинг, реклама, ПР.  Започнахме с основите и постепенно навлязохме в примери и детайли. Основното, което взех от модула, е разбирането колко съществена е личната история за един бранд или продукт. За да не навлизам в подробности, ще кажа само, че презентацията ми на Панаира на идеите се промени из основи след като вмъкнах само един слайд с моята лична причина да правя това, което правя. Идеята да добавя въпросния слайд, дойде от невероятната Десислава Бошнакова, която е само една от всички прекрасни специалисти в сезона. 

3. Модул Продажби – Ценообразуването не е това, което изглежда. 

Основното нещо, което си взех от модул Продажби (наред с всички други неща, които хич не бяха малко), бяха начините за ценообразуване. Те се оказаха повече и по-умно измислени, отколкото си бях представяла. За човек като мен, който не е учил Продажби и не се е занимавал професионално с тази материя, лекциите бяха изключително впечатляващи. В модула доста си говорихме и за добавената стойност, която съпътства повечето успешни продукти и брандове. Интересно, нали? 

4. Модул Право – Питай, за да ти се отговори.

По време на Модул Право, лекторите бяха заляти от море от въпроси. Оказа се, че всеки от нас има свой казус, за който търси съвети или решения. Освен отговори на безброй многото въпроси от наша страна, получихме и доста разяснения за видовете юридически лица и други основни понятия, които да улеснят живота ни, когато искаме да открием своя фирма или да направим някаква промяна по нея. 

5. Модул Счетоводство и Финанси – Счетоводството не е скучно. 

Освен основните знания по счетоводство, които записах, защото не виждах как иначе бих запомнила, модулът ни срещна със счетоводители и финансисти, които наистина обичат работата си. Това им помогна да ни обяснят на пръв поглед сложни примери, а помогна и на нас да ги разберем. В модула успяхме да поговорим и за управлението на личните финанси, нещо, което според мен трябва да се учи в училище и всеки млад човек трябва да знае. 

6. Модул Човешки капитал – Колко важна е емоционалната интелигентност

Освен да знаем езици и да сме добри в това, с което се занимаваме все по-често и за все повече фирми е важна емоционалната интелигентност на хората. Самопознанието, както и меките ни умения, са все по-важни за компаниите. Освен хакове при интервюта, говорихме и за това как стоят нещата от страната на HR-ите, което беше доста интересна гледна точка за мен. 

7. Модул Социална ангажираност и устойчивост – Как да правиш нещо за другите.

Модулът ни запозна с будни и действащи хора. Едно от посланията, които си взех от срещите – за да правиш нещо за другите се иска идея и действие. И голяма доза себеотрицание, защото хич не е лесно да работиш в НПО. Говорихме също за връзките между НПО сектора и бизнеса и как двете могат да си бъдат полезни. 

8. Технологии за бизнеса – Всичко е лесно, ако има кой да ти го обясни. 

Тук може би трябва да прибавя “Всичко е лесно, ако има кой да ти го обясни достъпно. “ По време на модула говорхме за връзките между различните екипи във фирмите и комуникацията между тях. Освен лекторите, които ни представиха различни инструменти, които да ни помагат в работата и да автоматизират някои процеси, ни помогна и нашия колега – Здравко, който изнесе лекция за комуникацията в работата с програмисти. 

9. Управление – Всичко започва с мотивацията

С Жоро Малчев, говорихме за нагласата и действията и колко е важно да бъдеш за пример. В модула стана дума още за различни методологии и модели, водещи до устойчив успех и разбира се, направихме списък с полезни книги. Огромен, огромен списък! 

Заключение

Както вече споделих, в академията имаше не 9, а 10 модула. Може би най-важното, десето нещо, което научих в 9Academy е да бъда малко по-смела и да вярвам малко повече в идеите си. Защото моята истина беше, че нямах особени пропуски и всъщност знаех какво е устройството на една малка фирма и как работи тя. Нямах обаче увереността, че мога да се справя, и именно затова 9Academy се оказа безценен партньор.

С нейна помощ успяхме да стартираме малък еко бранд, който кръстихме Nanomi

Академията ще ви даде точно толкова и точно това, което самите вие можете да си вземете от нея. А огромната допълнителна стойност за мен бяха останалите 49 човека, лекторите, организаторите и една огромна, будна и помагаща алумни общност. Желая ви успех в търсенето! 

9 неща, които научих в 9Academy 2
Сезон 7

Сезон 10 на 9Academy започва този ноември! Кандидатствай сега за най-цялостната програма за професионално и личностно развитие в България.

За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!

Автор: Елизабет Кукушева


Блог