#БързаРеакция с Христо Нейчев: Self-managed компания в период на криза
Кандидатстване

#БързаРеакция с Христо Нейчев: Self-managed компания в период на криза


Self-managed компания в период на криза

Чували ли сте за така наречените “self-managed’’ компании? А питали ли сте се как този тип организация се справя по време на криза?

Е, ние често си задаваме този въпрос и в днешния епизод на #БързаРеакция решихме да търсим отговорите заедно с Христо Нейчев. 

Христо започва кариерния си път, работейки за големи корпорации. Скоро обаче осъзнава, че призванието му е да споделя знанията и опита си, помагайки на организациите да се развиват. Затова започва да консултира компании от ранга на Fortune100, а съвсем скоро основава и компания, която цели да предложи иновативни бизнес решения за другите. Христо определя себе си като сериен предприемач и непрекъснато усъвършенстващ се човек.

В този епизод на #БързаРеакция той ще ни разкаже повече за това:

  • Как се основата и поддържа self-managed структура
  • Как се оцелява по време на криза 
  • Как се намират правилните хора в такъв тип организации
  • Как се мотивира екип без директен лидер 
  • Защо е важно да премахнем паниката от ежедневието си

Виж повече: Христо Нейчев: „Най-издръжливият вирус е идеята.“

Христо Нейчев работи в компанията ST6.io. От самото си начало тя е self-managed. Според Христо това е и една от причините защо компанията и екипът успяват толкова бързо и успешно да се адаптират към новосъздалата се ситуация. В една подобна структура всеки знае всичко и има достъп до всякакъв тип информация. Затова и веднага щом започва пандемията, компанията сформира екип, който с насмешка наричат “кризисния щаб”. 

В екипа може да вземе участие всеки. Темите, които ежедневно се обсъждат, са как да се реагира в новосъздалата се ситуация, какви нови продукти могат да бъдат създадени, как компанията може да расте, а не просто да оцелява. По време на пандемията промените в компанията на Христо не са много, тъй като те още преди това саимали възможност да работят от вкъщи.

Интересното е, обаче че вирусът и идващата с него кризи, сплотяват екипа и го обединяват. 

В #БързаРеакция Христо разказва защо е важно да даваме свобода на служителите си при вземането на решения и защо познатият ни организационен модел има нужда от корекции. В организация от ранга на тази, в която Христо работи, един от основните проблеми, е как да откриеш правилните хора. Онези, които могат да мислят критично, носят отговорност за действията си и не се плашат да опитват. 

Виж повече: #БързаРеакция с Александър Христов: Кризата на доверието

В този разговор, научаваме за един по-различен подбор на кадри, а именно този, в който интервюто за ценности и възгледи заема голяма роля, а понякога е и определящо. Какво представлява едно такова интервю и какви рискове елиминира, може да научите от разговора ни с Христо. 

В #БързаРеакция имаме традиция да питаме как събеседниците ни се предпазват от дезинформацията и какви източните използват. Ситуацията на Христо може би ще ви изненада. Той използва познати и утвърдени медии основно за фактологична информация. На базата на какво обаче изгражда оценките си и с кого ги дискутира ще разберете от видеото. 

Интересно ли ви е как се поддържа мотивацията на служителите в подобен тип организации? А как се повдига тя по време на кризисни ситуации? Е, не се бавете, а си пуснете разговора с Христо.

Автор: Катерина Кобакова


Блог