Лия Панайотова за магията на думите, емпатията и нашето Съзнание
Кандидатстване

Лия Панайотова за магията на думите, емпатията и нашето Съзнание


Лия Панайотова 9Academy Съзнание
Снимка, Лия Панайотова: Виктор Бобчев

Академията никога не приключва – твърдение, което звучи смело за тепърва навлизащите в нея участници. Алумни общността на 9Academy обаче знае, че именно възможността да взаимодействат помежду си, както и с хората от предишните сезони и след приключването на обучението си, е не просто бонус към преживяването. То е едно от най-големите му предимства. Обмен на информация, ресурси, контакти, идеи – това е ключът към магията, която 9Academy носи със себе си. За да се уверите в това, Ви срещаме с едни от лицата на Алумни общността на Академията.

Днес в поредицата „Алумни разказват за участието си в 9Academy“ се срещаме с Лия Панайотова – клиничен и консултативен психолог, автор и създател на Saznanie.bg – иновативна платформа за личностно развитие, базирана на психологически техники и изследвания и създадена специално за българската култура.

Лия е доказателство за широкоспектърността в интересите и професионалните направления на нашите участници, но има едно нещо, което е винаги с нея по вълнуващия ѝ път – това са думите. Как обаче успява да работи по възможно най-добрия начин с тяхната магия, колко ключова за обществото ни е емпатията и как можем да се докоснем още по-добре до нашето „Съзнание“? Това ще разберете в интервюто ни с нея.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 10 на 9Academy

Като част от Алумни обществото на 9Academy, знаеш, че участниците в Академията са изключително пъстри и интересите им се простират в множество сфери. Как обаче ти би представила себе си?

Уча се с всички останалите същества, през цялото време. Това е най-важното. ☺ Извън него има много подробности, които правят картината по-пъстра. Професионално съм клинична и консултативна психоложка, както и авторка. Вярвам, че всеки един от нас носи в себе си болка, но и огромен капацитет за развитие. Поради външните фактори, които интернализираме, невинаги сме способни да реализираме този потенциал и вместо това оставаме закачени за болките и страховете си. Психологичното консултиране предлага инструментите, с които сами да си помогнем и да живеем в свързаност с ценностите си. Щастлива съм, че имам възможността и знанията да водя този процес, заедно със своите клиенти. 

Времето си извън кабинета често посвещавам на изкуство, опазване на околната среда и активизъм. 

За мен да познавам част от 9Academy общността е голям подарък – това са наистина интересни и стойностни хора, от които има какво да се научи и с какво да те вдъхновят. 

Вижте повече: Божана Загорчева и устойчивото развитие като мисия

С какво се занимаваше преди участието си в Академията?

По онова време точно бях завършила магистратурата си по Клинична и консултативна психология. Пишех статии за различни български и чуждестранни медии, с фокус върху психичното здраве, околната среда и връзките между двете. Знаех, че искам да създам нещо свое, с което да давам стойност на света около себе си, а и на самата себе си, но идеята за собствена практика все още не се беше заформила. Участието ми в Академията и познанствата от там се превърнаха във важен фактор, макар и няколко години по-късно. Понякога проектите се нуждаят от време, за да узреят – като сочен и много специален плод. 

Кои бяха твоите причини да се запишеш за участие в 9Academy?

Винаги съм била човек на идеите. Вдъхновявам се и се „паля“ лесно, но изпълнението на проекта, с всички негови технически подробности, е далеч по-предизвикателно за мен. Имах нужда да науча повече за различните аспекти на бизнеса, за да реализирам така идеите си. 

В продължение на няколко години си журналист на свободна практика и имаш изявен както усет, така и личен афинитет към думите в своето професионално направление. Какво ти носят те и как ги подбираш, за да изразиш мислите си по най-добрия начин?

Езикът е една от магиите, на които ние хората сме способни. Заедно с емпатията, свързването помежду ни, капацитетът да създаваме и да обичаме. Замислете се само колко много можете да направите с думите – да създадете щастие, да излекувате, да подкрепите, да разярите, да нараните, да нарисувате нови светове, да материализирате идеи и да споделите вътрешния си свят с другите. Думите са сила и е важно как ще си използваме. Затова имам изключително голямо уважение и любов към тях. Обичам да пиша от съвсем малка и съм щастлива, че тази страст остана в живота ми и като професионално поприще. 

За да отговоря по-точно на въпроса – подбирам ги, така че да оставя емоционална следа в човека, с когото комуникирам. Защото така се стига най-надълбоко и се запомня най-добре.

Разбира се, винаги се старая да бъда не само ясна, но и нежна в изказа си. Вярвам, че абсолютно всичко може да се каже – въпросът е как ще го кажеш. 

Вижте повече: Благовест Папагалски, или защо е ключово да знаем как да презентираме идеите си

Към този момент отново си служиш със силата и красотата на думите, но по един друг и специален начин, като помагаш на хората успешно да се справят с житейските си трудности. Какво те мотивира да стартираш свой собствен кабинет за психологично консултиране и подкрепа и кое е най-удовлетворяващото в работата ти?

Занимавам с психология, под различни форми, вече повече от 10 години. Сега моментът назря да отворя и собствена практика – нещо, което не бях планирала, но се оказа правилната стъпка в този момент. 

В метода, който използвам, психологът сътрудничи и подкрепя клиента, за да живее според целите и ценностите си, да бъде личността, която иска да бъде. Най-голямото удовлетворение идва от усещането, че с клиентите ми работим заедно, като партньори. Целта е клиентът да задълбочи разбирането за себе си, да подобри ежедневието си и връзките с другите хора.

В контакта между нас, човешките същества, има огромен лечителен потенциал. Но често се случва да го забравим и натикаме някъде надълбоко, повлияни от всички страхове и бариери, които попиваме през живота си.

Работата ми е да подкрепя клиентите си в това да разберат ограниченията, които сами си поставят и да не позволяват те да управляват живота им. Намирам огромен смисъл в това и съм благодарна, че имам възможността да го правя. 

Част от професионалния ти път е и иновативната платформа за личностно развитие “Съзнание”, базирана на психологически техники и изследвания и създадена специално за българската култура. Как се роди идеята ти за създаването ѝ?

В България над психичното здраве тегне тежка стигма. Въпреки че вече имаме много повече информация, достъп до литература, знания и опит, все още витае вредният мит, че за да отидеш при психолог или терапевт, трябва да имаш някакъв нечуван проблем или да си чисто луд. Като поддържа този мит, културата ни си прави лоша шега. Наскоро излезе изследване, че българските тийнейджъри се чувстват най-неподкрепени и започват да пият алкохол от най-рано, в сравнение със своите връстници от други европейски държави. Предполагам виждате връзката между двете. Когато живеем в среда, която не позволява откритите разговори за вътрешните ни преживявания, която не е толерантна и приемаща, тогава се обръщаме към външни отдушници, като алкохола. Разбира се, за сметка на здравето си, на близките си, работата си и цялостното си поведение в обществото.

Може да бъде изображение с връхни дрехи
Saznanie.bg – Иновативна платформа за личностно развитие, създадена от Лия Панайотова

Затова реших да създам Saznanie.bg – платформа, през която сами да си помогнем, като използваме психотерапевтични техники.

Разбира се, това не замества работата с психотерапевт или консултант, но ни дава възможност да се погрижим за себе си. Особено полезно е за хора, които не се чувстват готови да отидат при психолог, но искат да се развиват като личности и да решават проблемите си по по-здравословен начин. 

В момента „Съзнание“ е на съвсем ранен етап от развитието си, все още търся финансиране, така че да разгърна идеята в пълния ѝ потенциал. Вярвам, че ще се случи с времето си, и работя здраво. 

Била съм част от екипа на подобни програми в миналото, наприер за правителството на Норвегия. Така от собствен опит се убедих колко полезни могат да бъдат те за решаването на проблеми, превенция и цялостното подобряване на живота. Стига разбира се да са създадени на базата на експертни опит и знания. 

Какво друго можем да очакваме от теб извън тези проекти?

Темата за връзката между психичното ни здраве и околната среда ме вълнува от много време. Така че сега планирам няколко проекта, които да застъпят тази линия. Живо се интересувам и как можем да съчетаем древните познания на предците ни със съвременната наука. Вярвам, че комбинацията от двете ражда най-голям потенциал и стойност. 

Продължавам да развивам Saznanie.bg и кабинета си. С план, но и с отвореност към подаръците на съдбата. 

Вижте повече: Историята на 9Academy отвътре, или какво още не знаете за Академията?

Какво е най-ценното, което получи от 9Academy?

Контактите и средата. Да бъда около хора с големи идеи и мотивацията да ги сбъднат. Сред общност, която подкрепя своите членове, изгражда, дава стойност на света. Получих увереността, че си струва да опиташ всяка интересна идея, която ти хрумне. Наистина, възможно е да не се реализира както си я представяш, но ако не опиташ, със сигурност няма да се реализира. А и често пъти по пътя научаваме точно това, което ни е било необходимо, дори крайният резултат да не е според очакванията ни. Винаги съм вярвала, че действията на всеки от нас имат значение, всеки има силата да промени света.

9Academy ми показа как това се случва на практика, през опита на лекторите и другите участници. Определено незаменим период в живота ми!  

Какво ще посъветваш както настоящите, така и бъдещите участници в Академията?

Да бъдат отворени към нуждите си. Много често те са различни от желанията и далеч по-дълбоки. Затова, когато сме свързани с нуждите си създаваме предпоставки да бъдем удовлетворени. А също и да бъдат отворени към естествения, непринуден контакт със себе си и другите хора. Всички се стремим към разбирателство, любов, взаимност. И сме способни да си го дадем! 

Искате и Вие да се срещнете с толкова вълнуващи хора? Следете нашия сайт за още интервюта с алумни и лектори на 9Academy. Тази и друга полезна информация ще намерите в нашата фейсбук страница и инстаграм профила ни.


Блог