Божана Загорчева и устойчивото развитие като мисия
Кандидатстване

Божана Загорчева и устойчивото развитие като мисия


Божана Загорчева 9Academy

Академията никога не приключва – твърдение, което звучи смело за тепърва навлизащите в нея участници. Алумни общността на 9Academy обаче знае, че именно възможността да взаимодействат помежду си, както и с хората от предишните сезони и след приключването на обучението си, е не просто бонус към преживяването. То е едно от най-големите му предимства. Обмен на информация, ресурси, контакти, идеи – това е ключът към магията, която 9Academy носи със себе си. За да се уверите в това, Ви срещаме с едни от лицата на Алумни общността на Академията.

Днес в поредицата „Алумни разказват за участието си в 9Academy“ се срещаме с Божана Загорчева, съосновател на консултантски стартъп в насока устойчивото развитие в бизнеса – Основа. Божана е участник от Сезон 6, но споделя, че в Академията намира не просто контакти, а приятели. 

Какво още обаче се крие като проекти и идеи зад усмивката на Божана Загорчева, кое е най-ценното нещо, което получава от участието си в 9Academy и как решава да се посвети в професионален план на мисията, наречена устойчиво развитие? Това ще разберете от интервюто ѝ пред нас.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 10 на 9Academy

Като част от Алумни обществото на 9Academy знаеш, че участниците в Академията са изключително пъстри и интересите им се простират в множество сфери. Как обаче ти би представил/а себе си?

По образование съм финансист, но малко съм работила по специалността си. Кариерата ми ме доведе до развитие в сферата на оптимизацията на процеси и управление на проекти, както и бизнес развитие. От скоро съчетавам тези свои умения и знания с интереса ми към устойчивото развитие.

В рамките на 9Academy попаднах сред доста разнородна група наистина, което беше удоволствие за мен.

С какво се занимаваше преди участието си в Академията?

Преди Академията работех в една от иновативните и бързо развиващи се банки в България като старши специалист управление на проекти. Занимавах се с внедряване на различни софтуерни решения в клона на банката в Румъния, както и на този тук, в България. Лятото преди Академията реших да изляза извън зоната си на комфорт и напуснах работата си – малко попътувах, после работех на непълен работен ден в малка IT фирма.

Кои бяха твоите причини да се запишеш за участие в 9Academy?

Малко преди да се запиша в 9Academy бях решила, че искам да направя промяна в кариерата си. Бях открила интереса си към сферата на устойчивото развитие и исках да валидирам идея, както и да добия представа какво е необходимо за стартиране на бизнес в България и как бих се справила аз в този нов свят.

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'занас услуги блог консултация основа съветник за устойчив бизнес в българия'
Консултантски стартъп в насока устойчивото развитие в бизнеса – Основа – проект на Божана Загорчева и Симона Стилиянова

Ти си един от участниците в сезон 6, като тогава ти се занимаваше с управление на проекти и оптимизация на процеси в ИТ индустрията. Това ли е основният ти професионален фокус и сега, или те намираме погледнала в нова посока на кариерата ти?

От началото на 2019 насам гледната ми точка се измести доста. Сега фокусът пада върху устойчивото развитие. През септември 2020 заедно със Симона Стилиянова, дадохме начало на консултантски стартъп – Основа – съветник за устойчив бизнес в България. Отдаваме много енергия и желание да представим темата по един разбираем начин, за да може повече бизнеси да функционират успешно и с по-малък отпечатък върху околната среда.

Вижте повече: Алумни разказват за участието си в 9Academy: Какво даде Сезон 7 на участниците? (част 1)

Ти си един от съоснователите на Основа – съветник за устойчив бизнес в България. Как се роди идеята за този проект?

През 2019 бях ментор в конкурс на Европейската комисия за социални иновации, а темата на съответната година беше справянето с проблема с пластмасовите отпадъци. Един от полуфиналистите във формата беше именно Симона с проекта си “Чешмите на България”, на който имах щастието да помогна в рамките на няколко седмици. Покрай този проект имахме възможност да обсъдим различните аспекти на голямата картинка, да обменим идеи и разбрахме, че на ценностно ниво си пасваме много. Година по-късно, покрай среща за кафе, протест и разходка, тя повдигна въпроса за съвместна работа. Не ми беше нужно много време за мислене, месец по-късно обявихме старта на Основа.

Последният проект с твое участие, за който знаем, е PandaLabs, където си лектор именно заради работата си в Основа. Разкажи ни малко повече за инициативата и какво ти носи тя. 

PandaLabs е глобална иновационна програма на WWF за решаване на някои от най-неотложните екологични и социални проблеми в света. Това е първото издание за България. PandaLabs се съсредоточава върху три теми във формат на хакатон, в който вземат участие младежи между 15 и 25 г. За нас беше много интересно и приятно да се включим като лектори и да видим колко засилен интерес има по първата тема “Бъдещето на отпадъците”. При представянията открихме супер идеи – QR код вместо етикети на дрехите, сгъваеми еко-прибори, опаковки за доставки, които се превръщат в прах за пране. Предстоят и другите 2 теми – “Бъдещето на храната” и “Бъдещето на мобилността”, които ще следим с интерес. 

Как изглежда хоризонтът, към който гледа професионалистът и иноваторът в теб? 

Хоризонтът е зелен, хълмист и облян от слънчеви лъчи. Каквото мога ще направя сама, а каквото не – знам, че има на кого да разчитам. 

Какво е най-ценното, което получи от 9Academy?

Контакти, различни гледни точки, подкрепа, приятели.

Какво ще посъветваш както настоящите, така и бъдещите участници в Академията?

Да се възползват от няколкото месеца в програмата и да грабят с пълни шепи. Да се учат както от лекторите, така и един от друг. Участниците са толкова пъстри, не се знае откъде ще дойде вдъхновението за нещо ново.


Блог