Георги Малчев, или колко е важно да имаш принципи - 9Academy
Кандидатстване

Георги Малчев, или колко е важно да имаш принципи


Георги Малчев Xplora.bg принципи маркетинг

Принципи. Ценности. Пример. Това са част от ключовите думи, с които бихме описали Георги Малчев – един от лекторите в сезон 7 на 9Academy. Независимо в кое негово професионално превъплащение сте го срещали – във всяко едно от тях той дава максимума от себе си. Защото смята, че човек трябва да е пример с действията, а не само на думи.

Днес си говорим с едно от основните лица в Xplora.bg, a и на родната маркетинг сцена, с отдадения преподавател и с човека с кауза – Георги Малчев.

Здравейте, Георги. Журналист, управленски консултант, директор дирекция в Министерството на икономиката и управляващ съдружник в агенцията за интегриран дигитален маркетинг Xplora.bg – това са само част от многобройните ви начинания в професионален план. Кое е общото, което откривате в тези толкова разнообразни позиции?

Мисля, че е маркетингът 🙂  Това да добавяш стойност на конкретни аудитории, за които преди това си осмислил, оценил, валидирал нуждите на тези аудитории. След което намираш начин да дадеш реална стойност на тези хора.  След това организираш екип, процеси, партньори, канали, за да доставиш реално тази стойност.

Другото общо е да поемаш отговорност и да я изпълняваш.

Което сякаш е същото като горе 🙂 Считам, че е моя отговорност да намеря на кого мога да донеса стойност и това да зависи от мен. И след това да изпълня задължението си. Без извинения. Защото аз съм преценил кое и как ще донесе стойност, организирал съм процесите. 

Мисля, че всичко това е взаимосвързано и се навръзва – можете да видите как в блога ми и в конкретни статии като тази за Капачки за бъдеще.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Xplora.bg вече е на 5 години. Кои са основните уроци, които научихте чрез агенцията за това време?

Уроците, както знаете са тези, които ние решим да извлечем. Така че на база на фокуса, който имам за Human Digital и за отговорността – ето тези неща, които са видими за мен. Надявам се и за хората, които са се докоснали до Xplora.

Първото е колко бързо се създава фирмена култура при правилния подход. Това включва да имаш ясните ценности, да подбираш внимателно всеки член на екипа и да полагаш усилия той да развие потенциала си като следва фирмените ценности.

Второто е колко е важно да не пропускаш базовите принципи – такива, които за теб може да изглеждат очевадни. Но на практика това е само за теб. Затова са особено важни менторинг сесиите, регулярните обучения, формите за развитие. В тези форми има седмица за седмица – какво направих отлично, какво научих и тествах, какво ми попречи, кого искам да похваля и за какво, какво гръмна и повече никога не трябва да се случва.

Трето – колко е важно да правиш нещата методично, поетапно. Ползването например на формата за лично развитие позволява детайлно проследяване на развитието на всеки един човек и всеки да поеме своята отговорност – човек в екипа, неговият ментор, мениджърът на екипа, съдружниците в Xplora. Има хора, които много рядко попълват, че са направили нещо отлично, и следва да получат насоки да отбелязват успехите си. Други хора лесно дават похвали и признание, но не знаят колко WOW е било това, което са направили в помощ на колегите си. Затова е толкова важна тази методичност и поетапно развитие на потенциала на всеки от екипа.

Четвърто – колко е важен KISS подхода. Това включва Keep/Improve/Start/Stop. Може да се прилага за всяка ситуация. Много съветвам всеки да го прилага, а насоки как – има в статията ми статията във Forbes Bulgaria. Първата е как прилагаме модела в Xplora. Втората е как да комуникираме в пъти по-успешно.

За финал – че не е толкова трудно да си лидер. Ако имаш правилните ценности, действаш и мачкаш егото си. Споделям интервюто ми за книгата на един страхотен лектор в 9Academy – Жюстин Томс.

Връзката между human и digital – това е основната идея, заложена в Xplora.bg. Какво още обаче стои зад това изречение, описващо агенцията? 

Още със създаването на агенцията имахме визията, че има нужда от human digital. От human в днешната ера на дигитален маркетинг. Ето какви са трите ни стълба в това отношение:

  • говорим в дигиталната среда на реални хора и те да извличат реална поза
  • обсъждаме с клиентите ни и надграждаме с разбираеми думи случващото се в тази дигитална среда
  • имаме човешки и приятелски отношения с нашите клиенти, в екипа, с партньорите ни

И защото всеки от нас е космонавт в автобиографията и мотивационното си писмо – в Xplora сме избрали всеки, който има интерес да допълни историята с video testimonials от клиенти на агенцията. 

А всеки, който има интерес за human digital, през призмата на екипа – написали сме статия с 46 причини да се кефим, че работим в Xplora. 

Георги Малчев в #БързаРеакция

Наскоро бяха обявени наградите за БГ сайт на годината, в чието жури бяхте и Вие. Какво Ви направи впечатление в участниците в конкурса?

Изключително много ме впечатли качеството на проектите. Както и отдадеността на журито. Байчо от екипа ви е част от журито и е пример как се добавя стойност. Участниците получиха изключително детайлна обратна връзка.

Интересното за мен беше, че всеки от нас има нещо, в което е наистина много добър, и някоя област, която подценява. Може да е защото не му е интересна, не я разбира, или залага изключително на областта, в която е силен. А от кого зависи да сме безспорно отличници? От нас. Така че този конкурс е много полезен за компаниите, агенциите и студиата, но и за самото жури.

Ако ви е интересно – съветвам ви да прегледате маркетинг критериите за Сайт на годината 2020. Сигурен съм, че ще ви дадат добра рамка, а това означава разбираема, приложима и надграждаема рамка за анализ на всеки сайт.

Вие сте част и от Управителния съвет на IAB Bulgaria  и със сигурност сте един от хората, които имат най-обстойно наблюдение върху маркетинга у нас. Какви според Вас са основните тенденции в този бранш, които се наложиха през 2020?

Бих казал, че всеки открива нещата отново в рамките на своята парадигма. Затова много се радвам, че сме избрали Xplora да е агенция, която е агностична към конкретни канали, платформи и решения. Това ни позволява да виждаме сигналите и трендовете, да надграждаме и добавяме за клиентите ни с работещи решения, а не да се фокусираме на лесните за нас или най-печелившите за нас опции.

На първо място бих казал – всички оцениха значението на силното намерение от хора, които видимо са в таргета.

За тези хора винаги си заслужава да осигурите маркетингов бюджет. А страхотното е, че като показвате какви хора какво са направили – става и по-лесно да убедите останалите, че си заслужава да се отдели този маркетинг бюджет.

С навлизането на все повече компании в дигиталния маркетинг, с развитието на рекламните площадки и формати – в момента можеш да рекламираш всичко на всеки. Рискът да вложиш безсмислено ресурси – време и пари – става все по-голям. 

Следващото, което според мен много компании и агенции откриха, е че релевантността е новият север. Това означава да предоставяме наистина смислено съдържание и то в канала, в който съответният потребител е готов да взаимодейства с нас.

Защото е все по-лесно някой да се разсее, притесни, откаже, освен ако с всеки клик или движение на мишката, и с всяко ново съдържание не го убеждаваме, че именно ние сме правилното решение за него.

Освен всичко изброено досега обаче, Вие и преподавате в НБУ по маркетинг, комуникации и реклама. Какво Ви носи ролята на преподавател? 

Мисля, че тук отново водеща е отговорността. Едно е да знаеш нещо, друго – да можеш да го обясниш, а трето – да го преподаваш. Това означава студентите, курсистите, професионалистите да приемат, че искат да научат от теб. Това означава, че си ги убедил, че имаш техния интерес за водещ и че им кажеш приложими от тях неща. След което да направиш така, че да ги разберат и да искат да ги тестват и приложат. Една много важна причина да преподавам е и че така мога да въвлека хора от екипа ми да минат през тези стъпки.

Извън ролите Ви в НБУ и Xplora, развивате и каузата “Предай нататък”. Какво Ви подтикна да я стартирате и какво искате да предадете нататък като основно послание с нея? 

Светът се променя с примера ни. Никога от мнението ни. Това е ключов принцип, който съветвам всеки да прилага.

Когато говорим за каузи – всеки има право на мнение. Има хора, които помагат само на валидирани каузи. Други – само в конкретна област като операции за дечица, бездомни хора и т.н. Научил съм се никога да не налагам моите ценности и моите каузи – никога не мога да съм на мястото на другия човек и да знам през какви битки е преминал и какви битки води в момента.

Фондация Предай Нататък е избрала да помага устойчиво на каузи, предимно домове за възрастни хора. Това ни позволява да знаем повече за каузите, да си имаме взаимно доверие. И най-важното – да променяме средата за над 700 души. Като всеки предава добрина по неговия начин. Отново – най-добре е сами да направите историята си ето тук.

С какво лекцията “Стратегически маркетинг” изненада участниците в Академията?

Те да кажат 🙂

Според мен, ако си направя KISS модел, ги изненадах и им донесох стойност:

  • Като им показах по разбираем и приложим начин какво е маркетингът
  • Като видяха как се прилагат добрите практики в маркетинга, на примера на самата лекция и след нея, в допълнение на примерите, които дадох
  • Като направих тийзинг преди лекцията
  • Като отговарях конкретно и детайлно на въпросите, включително с неочаквани съвети за книги и следващи стъпки
  • Надявам се и с човешката интеракция – аз имам много какво да уча от хора като тях, така че се надявам да съм ги изненадал приятно със смиреност, със слушане на въпросите им, и с признания колко са яки 🙂

Още интервюта на лектори в Академията може да откриете в нашия блог.

За най-новото около академията следете фейсбук страницата ни.

Снимки в интервюто: Георги Тодоров

Автор: Кристина Димова


Блог