Жюстин Томс и любовта... към интернет 9Academy
Кандидатстване

Жюстин Томс и любовта… към интернет


Жюстин Томс от ABC Communication

Необходимост, ежедневие, даденост. Така изглежда онлайн средата за всеки един от нас в момента. Не беше толкова отдавна обаче, когато интернет далеч не беше толкова добре познато пространство за хората, особено за тези от нас в България. Жюстин Томс от ABC Communication обаче е от пионерите в създаването на уеб съдържание тук. Огромна част от сайтовете, които виждаме всеки ден, са нейно дело. Едно е сигурно – вдъхновението и в тази сфера е нестихващо, а познанията и клонят към безкрайни.

Затова именно тя е един от лекторите в сезон7 на 9Academy. И защото знаем, че със сигурност има какво да разкаже, я срещаме с вас в това интервю.

Здравейте, Жюстин. Вие сте един от пионерите у нас, които решиха да се потопят професионално в дълбините на интернет. Голяма част от сайтовете у нас са именно Ваши проекти – БГ Сайт е само един от примерите за тях. Какво обаче толкова силно ви привлече към интернет, за да го направи ваша професия, страст, мисия?

Истината е, че когато започвах да се занимавам с това Интернет бе наистина непозната територия у нас, а и по света до голяма степен. Края на 90-те (давам си сметка, че вероятно голяма част от вас не са били още родени тогава). 🙂 Хората, които използваха Интернет тогава бяхме една шепа и се познавахме почти всички, ако не по името по никнейм. И с приятели, докато бяхме студенти, за да изкарваме пари, стартирахме дигитални услуги (за тогава това звучеше като космически науки). Започнахме да правим сайтове, банери и така започна всичко – къде на шега, къде на късмет.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

ABC Design and Communication е едно от добре познатите имена в сферата на дигиталния маркетинг у нас. Кои според Вас са причините агенцията вече толкова време да е все така успешна? 

Да, май сме по-скоро най-старата или от най-старите агенции в България. Устояхме на времето и устояваме, защото се учим постоянно. Затова харесваме взискателни клиенти – те ни дърпат напред. Работим доста за Европа и това ни помага да даваме know how за българските ни клиенти. Опитът, който натрупахме през тези 23 години, също има много важна роля. А в дъното на всичко стои сплотен екип, който обича да работи.

Виж повече: Жюстин Томс за спомените си от предишните сезони на 9Academy

Какво дава блог платформата, което никоя друга платформа не може да ни даде онлайн? 

Блогът е като виното – с времето става по-хубав.

Основното предимство на блога пред другите онлайн присъствия е времето. Той е бавен инструмент и се явява контрапункт на бързите социални мрежи. Ползите от блог – за бизнес, организация или личен са много, но подготвям книга и се надявам да имате любопитство към темата и когато излезе, скоро.

Вие сте един от лекторите в 9Academy, но извън Академията сте лектор в НБУ и много други образователни платформи. Освен това обаче в голяма част от ежедневието Ви предавате знанието си в безброй семинари и конференции из страната с основното желание да помогнете и развиете дигиталната среда у нас. Коя е най-голямата награда, която Ви носи преподаването? 

Връзката с хората. Усмивките им, а после и успехите им.

Да науча за успеха на някой мой студент, да знам, че съм успяла дори с малко да допринеса, да вдъхновя някого да поеме по своя път – това е наистина голямо щастие, дори е трудно да се опише.

В личния си сайт споделяте, че книгите са задължителна част от ежедневието Ви. Ако трябваше да опишете работата си, а и живота си със заглавия на някои от любимите си автори, кои щяха да са те? 

Ооо 🙂 че хубав въпрос! Да съм откровена или саркастична? Ще остана вярна на себе си и ще кажа с три заглавия на един от любимите ми автори – Харуки Мураками: „За какво говоря, когато говоря за бягането“, защото много харесвам да бягам и го правя всяка сутрин. „Танцувай, танцувай, танцувай“, защото животът е танц, движение, промяна, интимност, радост. „Кафка на плажа“ – защото да си в себе си и в природата дава смисъл

С какво лекцията “Личен брандинг” ще изненада участниците в Академията? 

Хей, не искам да издавам много.

Но е сигурно, че ще се потрудя да е „уау“ – едновременно вдъхновяваща и практична, с много любопитни примери и неочаквани обрати.

Ще се постарая.


Блог