#БързаРеакция с Георги Малчев: COVID-19 Eфектът върху дигиталния маркетинг - 9Academy
Кандидатстване

#БързаРеакция с Георги Малчев: COVID-19 eфектът върху дигиталния маркетинг


#БързаРеакция с Георги Малчев: COVID-19 eфектът върху дигиталния маркетинг 1

За госта: Георги Малчев е управляващ съдружник в Xplora Human Digital и обучител в 9Academy

Преди да ви запознаем с него ще разкажем защо стартирахме #БързаРеакция.

В последните месеци станахме свидетели на промени, които надминаха всякакви очаквания. Картинката обаче никога не е едноцветна, а вие добре знаете, че нашият екип обича да открива положителните страни на всяка ситуация. Е, тези времена ни мотивираха да стигнем до вас по виртуален път и да разнообразим ежедневието ви с кратки видеа, озаглавени #БързаРеакция. Гостите, които сме подбрали в нашата рубрика са експерти от различни сфери, с които заедно ще дискутираме ефектът на COVID-19 върху различни сфери от живота, а наред с всичко това, ще си говорим и за бъдещето по време и след пандемията. 

Поставяме началото на серията от интересни дискусии не с кого да е, а с Георги Малчев. Той е основател на Xplora, бутикова маркетинг агенция, обслужваща клиенти от световен ранг. Към богатата му биография, ще добавим, че е баща на две деца, предприемач по душа, преподавател по сърце и маркетолог по професия. Темата на нашия разговор с Георги e “COVID-19 ефектът върху дигиталния маркетинг“.

Георги Малчев е управляващ съдружник в агенцията за интегриран дигитален маркетинг xplora.bg

Като собственик на рекламна агенция, Георги Малчев често реферира в подкаста с примери от портфолиото с клиенти, за които той и екипът му работят. Попитахме Георги как сегашната ситуация промени рекламния бизнес в България. От разговора ни с него стана ясно, че много компании са започнали да намаляват и оптимизират рекламния си бюджет, което бе очаквано и нормално за създалата се ситуация.

Георги и екипът му обаче, се опитват да бъдат максимално полезни на клиентите си, използвайки времето в момента за по-задълбочено консултиране на настоящи и бъдещи клиенти. Във времена като днешните, Георги вярва, че

проактивността е онова, което ще ни помогне да задържим старите си клиенти и да привлечем нови!

Той и екипът му се опитват днес повече от всякога да валидират информацията, която залива пазара и да насочва клиентите си към правилната аудитория, спестявайки им време и пари. Георги обсъди с нас трите вида потребители в момента (онези, които се опитват да запазят стария си начин на живот, онези, които са засегнати от вируса и са предпазливи и онези, които са поразени и пазят върло финансите си) и техните пазарни настроения. 

#БързаРеакция с Георги Малчев: COVID-19 eфектът върху дигиталния маркетинг 2

Според Георги Малчев скоро се очаква раздвижване на пазара и е от изключителна важност за компаниите да имат правилната маркетинг стратегия, за да привлекат висок процент от потребителите. Тенденцията е хората да бъдат по-отворени за нови покупки, едва когато вирусът изчезне. Това е и причината големи брандове като Кока-Кола, да прогнозират значителен спад в продажбите си до края на 2020 година. 

Въпреки всичко обаче, има индустрии и сектори, при които се наблюдава положителен ефект. Според Георги Малчев всяка компания, която е способна да предлага продукта си онлайн, би извадила дивиденти от ситуацията. Ако до преди месеци е било невъзможно да се достигне до определена група клиенти, просто, защото те умишлено са избягвали, от днес тези хора са в онлайн пространството и са жажди за нова информация. COVID-19 даде голяма възможност на куриерските компании и онези, които разнасят храна и лекарства да се наложат на пазара. 

Кои рекламни канали са подходящи за компаниите днес?

На този въпрос Георги Малчев отговаря без да се замисля: социалните мрежи! Днес те ни дава възможност повече от всякога да бъдем трайно ангажирани с клиентите си, затова е важно всяка компания правилно да подбира таргет аудиторията си, каналите, чрез които ще достига до нея и съдържанието, което ще им предложи. Не бива да забравяме, че дигиталната конкуренция днес е по-жестока от всякога. Според гостът ни фейсбук групите са чудесна възможност за компаниите с нулев бюджет. Те обаче биха довели до положителен ефект, само когато в тях са въвлечени реални и активни потребители. 

Като за финал на нашия разговор, обсъдихме колко е важен employer branding-ът във времена на криза. Според нашия гост, колкото и ограничени ресурси да имат компаниите, не бива да пропускат възможността, която им се дава днес. Важно е да бъдат открити и честни към своите потребители. Чрез своите услуги или продукти, те биха могли да подпомагат каузи или хора като обединят аудиторията си в нещо градивно и добро за обществото!

Ситуации като днешната са добра възможност да покажем как се грижим за екипа, какви възможности за допълнително обучение и квалификации предлагаме, както и кои са хората зад нашия бранд! Добра възможност за компаниите е да покажат как служителите им се справят със създалата се ситуацията и какви са инновациите, които работодателят предприема. 

Ако ви е интересно да научите повече за това как Xplora и клиентите им подхождат към създалата се ситуация, какви са препятствията и успешните стратегии пред тях, не пропускайте да чуете нашия едночасов разговор. Вземе си чашата любимо кафе, настанете се удобно в най-уютния ъгъл на дома си и се насладете на един разговор за иновации, лидерство и още нещо. 

Приятно слушане!

Автор на статията: Катерина Кобакова


Новини