Защо аз искам ТИ да си богат?! Финансова грамотност и управление на финансите - 9Academy
Кандидатстване

Защо аз искам ТИ да си богат?! Финансова грамотност и управление на финансите


Защо аз искам ТИ да си богат?! Финансова грамотност и управление на финансите 1

rich-dad

Вдъхновено от книгата на Робърт Кийосаки и Доналд Тръмп„Защо искаме да сте богат”.
450 страници, в които авторите споделят своята гледна точка по въпроси като: стопяващата се средна класа, трите типа инвеститори, ключови  моменти от техния личен път на израстване като инвеститори, както и какво биха направили те на ваше място.

 

ЕСЕ, базирано на реалността и желанието за по-добро общо финансово бъдеще.


Странно нали? Повечето хора предпочитат те да са богати и не се замислят за състоянието на останалите, а и защо да го правят…? Общоприето е да се смята, че богатството е предназначено за малцина, не е за всички и именно затова трябва да изпревариш останалите и да вземеш „по-голямо парче от баницата”.
Но дали е така или ние сами си създаваме тази реалност? Все пак парите,бизнесът инвестициите и държавите се управляват от хората, а не от висша сила. И нали ние сме хората, които управляват собствените си финанси. Въпросът е имаме ли знанията и уменията да ги управляваме?!

Защо богатите стават по-богати, а бедните все по-бедни? Странна е и аналогията с Библията и висшата сила, но всъщност там пише, „всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма ще се отнеме и това, що има’’ (можете да проверите сами, аз лично не съм привърженик на нито една религия, а самият цитат е използван и в книгата) –
Какво може да е обяснението за подобна „несправедливост”?
Замислете се…и се огледайте…
Тези, които разполагат с повече, са се научили да виждат живота в изобилие, да се грижат за това, което вече имат и най-вече да го умножават.
Докато тези, които нямат (по-добре за тях е да смятат, че просто за момента разполагат с малко) виждат само проблемите, смятат, че няма смисъл, просят и използват парите само за оцеляване, не инвестират в себе си и не предлагат нищо на света.
Да, знам че е грубо, но това е истината – едни стават по-богати, други по-бедни, заради начина,  по-който виждат нещата и действията, които предприемат.

Какъв си ти в собственото си съзнание? Ставаш ли по-богат или обедняваш с всеки изминал ден? Полагаш ли усилие днес да е по-добре от вчера? Мислиш ли в перспектива? Замисляш ли се в какво инвестираш времето, парите и енергията си? Правиш ли разлика не само между приход и разход, но и между пасив и актив?

Поток на парите при хората, които инвестират в пасиви и тази в активи (схема):

scheme1                         scheme2
Най-просто казано „пасив“ е това, което вади пари от джоба ви, а „актив“ е това, което слага.
Направи ли си някаква равносметка? Искаш ли да промениш нещо в живота си?

Защо ни трябват повече богати хора?
Замисляли ли сте се, че след няколко години ще започне масово пенсиониране на бейби-бумърите? (не само в Америка или България, а в цял свят.  „Бейби-бумъри” са хората родени след Втората световна война и годините след нея)

baby boom

Замисляли ли сте, че пенсиите всъщност идват от работещите в момента, а не от спестени пари? (като за България имаме и друг проблем с демографския срив и масовото изнасяне на работна сила извън страната.)
Защо това да притеснява теб и мен и защо аз да искам ти да си по-богат?
Защото е нужно да се научим да управляваме финансите си и да използваме възможностите по най-добрия начин, а това може да се случи, само когато излезем от рамката на слабите и безпомощни бедни хора и минем в редиците на независимите богати хора, които управляват живота си, а границата между тях не е само във финансите, това е граница на ума.

rich

Противно на това, което смятаме за богатия чичо Скруч,
който си пази жълтиците и не ги дава на никого,
богатите всъщност не спират да завъртат парите си. Те не стоят на затворени в жилищата си просто да ги наблюдават  да им се радват.

 

Всъщност те са в пъти по-заети от обикновените хора, защото си играят с много по-големи суми и много по-големи проекти или иначе казано –целят се по-високо. А за да постигнеш по-високата цел, са нужни опити, умения, качества, да не се отказваш, да се справяш с  проблемите и да работиш много.
А какво става, ако ти си човек, който дава всичко от себе си да  бъде по-добър в това, което прави? Ами става по-богат, по-търсен, по-успял и най-вече има по-доволни клиенти.

Именно затова искам хората да са богати или по-скоро да поддържат богатството си и да го завъртат в икономическата система.
Помислете си какво ще стане:
-ако всички се развиваме и предлагаме все по-добри услуги;
-ако търсим обратната връзка, ако държим на това, което правим и го правил с любов;
-ако се учим от грешките си?

 

То тогава всичко ще е по-хубаво.
 Защото:
-Богатството не е само във финансите, ами в това, което си постигнал и какъв си станал по пътя; -богатството е в моментите, в които си се чудил дали да се откажеш и не си го направил, защото си виждал смисъл в това, което правиш;
-богатството е в това, че си успял да възпиташ деца, които да ценят това, което си постигнал и да желаят да го продължат или да са готови да сбъднат собствените си мечти и цели, именно защото виждат твоя пример и това, че си успял да сбъднеш своите мечти.
-богатството е в това да доживееш до старини, да погледнеш назад, да видиш история, която си струва да бъде разказана.


Дневник