Бъдещето е тук и е хибридно, или как да дигитализираме успешно работната среда?
Кандидатстване

Бъдещето е тук и е хибридно, или как да дигитализираме успешно работната среда?


Бъдещето е тук и е хибридно, или как да дигитализираме успешно работната среда? 1

Дигитализацията се превърна в ключова дума за промените на голяма част от процесите в ежедневието ни. Работната ни среда със сигурност не прави изключение от примерите, потвърждаващи това твърдение. Бъдещето неусетно се превърна в настояще и постави всички ни в ситуация, в която беше и все още е жизненоважно да сме адаптивни. Хоум офисът вече е реалност, а не мечта в работния ни процес. Дигитализацията обаче продължава и трансформацията на работното място тепърва се разгръща.

По време на уебинара “Дигитална трансформация на работното място” с Петър Торнев, директор на Технологичния център на Accenture в България, успяхме да обсъдим различни примери за дигитализация, да споделим мнения по наболели теми и да научим за добри практики в дигитализацията на работното място.

Бъдещето е тук и е хибридно, или как да дигитализираме успешно работната среда? 2
Петър Торнев, Директор на Технологичния център на Accenture в България, Снимка: Калоян Божилов

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Петър Торнев е сред хората, които имат наблюдения върху прилагането на хоум офиса от повече от пет години. Именно тогава Accenture въвеждат този вариант на работа за служителите на компанията в България. Той сподели и част от ключовите позитиви от утвърждаването му:

 • Дава нужната гъвкавост на хората в компанията.
 • Създава усещане за по-голяма свобода на целия екип.
 • Доверието между всички по веригата в организацията се засилва.
 • Голяма част от процесите на работа търпят оптимизация.

Хоум офисът обаче има и своите негативи, ако се превърне в единствен вариант за провеждане на работен процес. Според изследване, представено от Петър Торнев, най-големите затруднения са свързани с:

 • Трудното откъсване от работния процес и безкрайното продължение на работния ден, поради липсата на границите на работата от офиса.
 • Усещането за самота, за липса на подкрепа, поради работата у дома.
 • Липсата на комуникация с колегите и социална среда на работно място.
Бъдещето е тук и е хибридно, или как да дигитализираме успешно работната среда? 3

Поради позитивите и негативите Петър Торнев сподели мнението си, че хибридният модел между хоум офис и присъствен работен процес в компанията е оптималният вариант. Намирането на баланса между двете към този момент обаче все още е трудно. Голямото предизвикателство и за работодателите, и за служителите към този момент на непрекъснато дигитализиране, е затвърждаване на доверието между двете страни. За всеки един човек в компанията е от огромно значение да получи усещане за принадлежност и за участие в общност. Затова трябва да разберем как да го постигнем и чрез хоум офис.

Accenture е огромна глобална компания с над 500 000 служители из цял свят, като в Accenture България екипът вече наброява над 650 служители, разделени в Technology и Operations екипи. Може би това навежда на мисълта, че за една такава компания дигитализацията на работните процеси е по-лесна, но всъщност предизвикателствата са все така много и всекидневни.

Петър Торнев ни сподели кои според него са най-важните неща, благодарение на които Accenture се справя:

 • Доверието между хората в компанията.
 • Прозрачността – основен принцип на работа.
 • Разбирането на ръководството на компанията, че служителите са най-ценното.
 • Отговорността – както на компанията като работодател, така и на всеки един служител.
 • Фокус върху ефективността на работа, а не върху брой часове или от къде точно се работи.

Петър Торнев сподели и два основни съвета, които той следва в своята управленска практика:

 • Да се заобикаляме с хора, които са по-добри от нас.
 • Да се стремим винаги да събираме ценните идеи от хората в екипа.
Бъдещето е тук и е хибридно, или как да дигитализираме успешно работната среда? 4

Освен това той ни препоръча и книгата Remote Work Revolution: Succeeding from Anywhere на Tsedal Neeley, преподавател в Harvard Business School.

Още много интересни теми бяха обсъдени по време на уебинара “Дигитална трансформация на работното място”. Благодарим на всеки един, взел участие по време на дискусията, както и на Петър Торнев, че отдели от времето си, за да сподели от своя ценен опит с нас.

Сезон 9 на 9Academy започва този ноември! Кандидатствай сега за най-цялостната програма за професионално и личностно развитие в България.


За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!


Блог