Ясно е, че помним Васил Левски, а познаваме ли го? - 9Academy
Кандидатстване

Ясно е, че помним Васил Левски, а познаваме ли го?


Ясно е, че помним Васил Левски, а познаваме ли го? 1

Ясно е, че помним Васил Левски, а познаваме ли го?

Ако има личност, която да обединява Българската нация, то това е образа на Васил Левски. Винаги, когато слушаме или гледаме някой репортаж за него, се умиляваме и нещо дълбоко в душите ни се разтреперва, осъзнавайки колко по-силни и борбени трябва да сме заради неговата жертва за нас.

Наистина за мен е спорно дали България щеше да съществува в този си вид или въобще щеше да я има на картата, ако не бе смелостта и дързостта на Левски, да преследва мечтата си за „Чиста и Свята република“, да жертва живота си всеки ден, посявайки идеята за свобода в сърцата на отдавна поробените българи. На него държим изграждането на революционната мрежа, на неговото постоянство, безстрашие и силен дух се гради организацията на българските революционери.

Много често след Освобождението политически партии са използвали образа му, за да печелят симпатиите на гласоподавателите, различни личности са се опитвали да правят сензации, използвайки името му в своите произведения. Но ние като българи някъде дълбоко в себе си осъзнаваме, че тази личност не е просто емблема, не е просто холивудски супер герой или търговска марка, с която да продадем идеите и творенията си.

Българският народ може да е страдал много години, може да се е впускал лудешки в различни начинания, но винаги с една единствена цел – достигането на свободата.

Може да сме били лъгани от различни „Велики сили“, политически лидери или просто търговци на пазара, а това да е довело до объркване на ценностите ни и до хаос в душите ни.

Мога само да се радвам, че 142 години след обесването на Васил Левски, той е все още е жив в умовете и сърцата на българите. Но имам една молба към вас, не се задоволявайте с писанията за него в непроверени източници, било то в интернет или пресата. Не се задоволявайте с кратки исторически предавания или филми, които се опитват да мистифицират образа му и да го отдалечат от народа, за който Левски е отдал живота си. Апостола е бил изключително жизнерадостен човеколюбец, който никога не се е отдалечавал от хората, а винаги е живял между тях. Моля ви, от сърце ви се моля, прочетете исторически факти, запознайте се с философията му, за да си припомните кои сме били и какви искаме да бъдем! Много е важно да имаме историческа памет и да не забравяме себе си, защото ако изгубим връзката с миналото си, губим част от сърцата си и се опитваме да живем според чужди стандарти.

Имали сме късмета в съвременната ни история да имаме един изключително прозорлив, упорит, разумен и добронамерен човек, който да остави завета си в писмени източници, а с делото си да предначертае нашето Освобождение.

Когато поотраснах и започнах живо да проявявам интересите си, включително и към българската история, бе да се запозная с независим и достоверен източник за философията и живота на Левски. Допитах се до моите будители тогава – госпожата ми по история и госпожата ми по български език, те ми препоръчаха да се запозная с труда на професор Николай Генчев. Първо, защото този човек, няма някакво неясно ангентурно минало, и над неговата работа не се прокрадва изкривяването на историческите факти. Второ, защото самият той е бил дотолкова посветен на мисията да представи достоверен източник за поколенията, че е посветил цялата си творческа дейност на Левски до своята смърт. Разбира се, всеки може да избере сам какво да прочете, просто исках да дам най-добрата алтернатива според мен.

А вие познавате ли Левски?

Поклон пред паметта му!

 

Б.Йосифова

 

Източник: http://ow.ly/Jjcgz


Дневник