В какво да инвестираме или видове инвестиции? - 9Academy
Кандидатстване

В какво да инвестираме или видове инвестиции?


В какво да инвестираме или видове инвестиции? 1

3D man near red question markСлед като разбрахме какво е инвестирането и това как човек трябва да инвестира, за да е успешен, нека сега преминем на въпроса в какво да се инвестира. Или с други думи казано, в тази статия ще се опитам да обобщя видовете инвестиции, които са познати в обществото и от които се генерират приходи и печалби за хората. Важно е да отбележим, че независимо в какво инвестираме най-важното е да имаме план къде, колко и какво искаме да постигнем в определен период от време през нашия живот. Ако го погледнем по друг начин, инвестирането всъщност е план, в който ние трябва да решим какви инвестиции ще включим на даден етап от нашето умствено, психическо и като цяло ниво на развитие и опит.

За да реши човек в какво ще инвестира или какво ще има в неговия план, то най- важното е да се образова какво може да включва и всяко нещо да го разгледа от различни ъгли. Само по този начин индивида ще е защитен от грешки и рискът, който се поема ще е премерен, а инвестицията ще е контролируема.

Най- общо казано в обществото съществуват 4 вида/ групи инвестиции, като тези групи са водещи, а всичко останало е производно на тях.

И така, какви типове инвестиции има?

  • Хартиени активи или акции, облигации, съкровищни бонове, менителници, сертификати за депозит, ДКЦ или най- общо казано ценни книжа.
  • Физически активи или благородни метали и стоки от икономическо значение, сред които мед, петрол, сол, захар, каучук, кафе, соя, пшеница и др или най- просто казано commodities.
  • Недвижими имоти – тук попадат всички недвижимости – къщи, апартаменти, земеделска земя, вили, летни къщи, магазини, офиси, ателиета, парцели и др.
  • Бизнес – развиване на собствен бизнес – start up

Без да претендирам, че изчерпвам инвестиционните възможности, най- общо това според моя опит са четирите класа инвестиции. Те определят как се правят парите днес в икономиката, когато става въпрос за инвестиране. Както вече знаем, инвестициите могат да са активи и пасиви. Разликата е ясна. Въпреки това нека подчертая, че всеки от тези класове инвестиции може да бъде както актив, така и пасив.

Пасив, защото когато закупите дадения клас инвестиция, реално сте извадили пари от джоба си и до момента, в който не направите обръщането или продажбата му, Вие всъщност не генерирате паричен доход за себе си. Затова е много важно да се разграничи и определи какъв тип инвестиция човек иска да си закупи.

Така например, ако погледнем върху стратегията buy&hold при ценните книжа, всъщност до момента, в който не получите приход, Вие сте си закупили пасив. Доходът може да бъде както от дивидент, ако съответния актив плаща такъв, така и от капиталова печалба, на принципа „купи евтино-продай скъпо“. За мен лично този тип инвестиция е най-малко желан особено в дългосрочен период, тъй като това е класа инвестиция, при която имам най- малко контрол.

Примерно, аз бих го оприличил на това да седнете в спортна супер модерна кола и да няма кормилна уредба за управление на автомобила. Този тип инвестиция по нищо не се различава от кварталната бакалия, която е купила евтино от борсата и е дошла да ми ги продава с надценка до вкъщи. Този тип инвестиция е изключително повлиян от несигурността в икономиката и ако например, пазарът тръгне надолу, то Вие ще сте първите, които ще го усетят. За да не ме разберете погрешно, това че е най-малко желан този вид инвестиция, не означава, че не инвестирам в него.

Напротив, препоръчвам да се инвестира около 10% от бюджета за инвестиране в него, тъй като е по-доходоносен от депозитите и в същото време е доста интересен, но първо трябва да се образовате за него.

Лично аз предпочитам благородните метали за алтернатива на депозитите, но не като хартийки, а физическите им измерители – инвестиционни монети и ключета.

Аз предпочитам да инвестирам в закупуването на сребърни кюлчета, тъй като в световен мащаб и като се вземе историческата зависимост между цената на златото и тази на среброто, то последното е подценено над 10 пъти. В същото време търсенето за среброто е относително постоянно поради факта, че металът се използва в промишлеността и не се влияе от икономически кризи. Освен това друга причина, поради която предпочитам физическите метали пред хартиените е фактът, че среброто и златото съхраняват стойност като физически активи.

Недвижимите имоти са тип инвестиция, която изисква в голяма степен, но не задължително и голям начален ресурс. Например, ако искате да купите имот и да го отдадете под наем, е необходимо да заплатите депозита за покупката на имота и в последствие да извършите окончателно плащане. Освен това има съпътстващи сделката разходи, като комисионни, местни данъци, разходи при прехвърляне на собствеността – нотариални такси, такси за вписване на имота. След като го придобиете съответно може и най- вероятно ще имате разходи по ремонт/ почистване на апартамента.

Лично аз, този тип инвестиция го харесвам изключително много поради факта, че мога да влияя върху сделката. При една сделка с недвижим имот мога да определя кога, колко и при какви условия да се случи плащането. Едно от най- хубавите неща е, че банката би ми отпуснала пари назаем за 80-90% от стойността на апартамента, а аз да довнеса останалите 10-20%, нещо, което при нито един друг актив не можете да получите или е много малко вероятно да се случи.

Ще го повторя пак, ако имате имот, който искате да закупите за цена от 100 000 лв, например, Вие може да получите цялата собственост върху този имот само срещу 10 000 лв, а останалите 90 000 лв, всъщност да са заети пари от банката. Или, това е силата на т. нар. лостов ефект – leverage. Или, банката би ми отпуснала срещу всеки мой 1 лв, нейни 9 лв. В същото време обаче ми дава 100% собствеността върху имота и аз мога да оперирам с него, както намеря за подходящо. Освен това имотът също съхранява стойност, за разлика от хартиените активи, например. Тук обаче е нужно да се уточни, че имотът съхранява стойност, а не че се повишава стойността му. Много хора бъркат точно тук и купуват даден имот само, защото някой приятел, роднина или познат е казал, че цената му ще се качва. Това за много хора е пагубно и се видя през периода 2005 -2010 г., когато се наду балон в недвижимостите, който разбира се се спука.

Развиването на собствен бизнес е четвъртия тип инвестиция. Идеята на човек да има собствен бизнес е много силно обвързана както с емоционалното му съзряване, така и с осъзнаването на нуждата да дава на хората. За собствения бизнес има много теми и размисли, които на този етап ще прескоча и ще се задълбоча в последващи статии, като споделям личен опит и впечатления.

В тази статия ще кажа само, че това може би е най- трудната инвестиция от всички, но в същото време ни дава изключително много. Чрез собствения бизнес човек може да стане господар на живота си в една или друга степен, но най- важното е, че ще има безброй възможности, от които може да се възползва.

Развиването на бизнес е като да сте женен с дете – гледате го как се ражда, отглеждате го от малък, гледате първите му стъпки, напътствате го как да продължава да се развива и правите всичко възможно това развитие да се случва и да не му навреди нещо и ако бизнесът е успешен, един ден всички тези грижи, които сте положили ще се отплатят и ще се грижи за Вас.

След това лирично отклонение, последното, което ще кажа за бизнеса и стартирането и развиването му е, че бизнесът трябва да може да се създаде без пари, да работи на хартия и тогава парите сами ще дойдат при Вас.

В заключение, инвестиции и възможности да си похарчите парите има нявсякъде около нас. Бих казал, че днес най-лесното нещо е да си похарчиш парите, разбира се с известни условности – например това надали е така за някой като Марк Зукърбърг или Бил Гейтс. Единственото, което може да прави човек днес преди да реши в какво да инвестира и което според мен е задължително, е да се образова повече за дадения тип инвестиция – какво представлява, какви сили влияят, как се е зародила, защо е създадена, кой тип инвеститори я предпочитат, кой тип – никога не би инвестирал в нея, как се инвестира в нея, как се излиза от дадената инвестиция, как може да се финансира – лостово или с лични, как се защитава дадената инвестиция, при какви закони и уредби на законодателството съществува дадената инвестиция и въобще всичко свързано с нейното опознаване.

И все пак, най- лесния начин да се учи човек е като го прави. Така че каквото и да изберете – НАПРАВЕТЕ ГО. Не оставяйте само с анализите и размислите, а се проваляйте бързо и евтино, но се питайте ЗАЩО?

С пожелание за успех от един предприемач,

Николай Ничев


Дневник