Цветана Кулинска и креативността като дар, упорита работа и двигател в живота
Кандидатстване

Цветана Кулинска и креативността като дар, упорита работа и двигател в живота


9Academy Цветана Кулинска
Снимка: Stilyana Ivanova / Night Shift Productions

Буйни къдрици, плам в погледа и огромна доза креативност в едно фино тяло, с която обаче повлича всички със себе си – това е Цветана Кулинска. Всъщност, това, още няколко хиляди определения, и, за наша радост – алумни на 9Academy. Тя е и от тези хора, към които винаги можем да се обърнем за оригинални идеи, с които да завладеем аудиторията и да останем истински на себе си.

Именно затова Ви представяме това интервю с Цветана Кулинска – за да ни покаже как когато си креативен двигател, професионалист и визионер, няма невъзможни неща.

Като част от Алумни обществото на 9Academy знаеш, че участниците в Академията са изключително пъстри и интересите им се простират в множество сфери. Как обаче ти би представила себе си?

Сложен и интересен въпрос. Професионалният и личният ми живот се различават драстично, като йогата ме учи да не се идентифицирам нито с желанията ми, нито с постиженията ми, а да държа егото ми кротко и послушно. „Кой съм аз“ е въпрос, който всеки трябва да си задава от време на време. Но все пак, за да отговоря: Аз съм търсещ човек, който прекарва времето си с книги, много музика, кулинарни експерименти, грижа за себе си, градинарство и йога. Влекат ме неизвървените пътища, буквално и преносно. Във всекидневието управлявам нишова маркетингова агенция, която е специализирана в професионалното управление на социални мрежи на брандове. 

Цветана Кулинска и креативността като дар, упорита работа и двигател в живота 1
Цветана Кулинска; Снимка: Stilyana Ivanova / Night Shift Productions

С какво се занимаваше преди участието си в Академията?

Бях на свободна практика и работех като фрийленс копирайтър за е-commerce сайтове, развивах им социалните мрежи, поддържах им блоговете и пишех статии за няколко списания.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 10 на 9Academy

Кои бяха твоите причини да се запишеш за участие в 9Academy?

Широкият спектър от направления в бизнеса. И, разбира се, целият набор от знания, с който задължително трябва да си запознат, независимо дали управляваш бранд, агенция, или искаш да се развиваш самостоятелно като професионалист, но и като личност.

Ти си участник от Сезон 3 на Академията, като тогава те срещнахме като деен човек с много интереси, практикуващ Customer Success в един от най-успешните стартъпи в SaaS бизнеса. Къде по професионалния ти път те намираме в момента?

От 5–6 години съм в медиите като главен редактор – първо на сайта на Go Guide, а от миналата есен вече на Програмата. Към този момент управлявам Digital отдела на HiEnd Publishing и работя като Project Manager в по-големите проекти на издателството като модни списания за молове, видеопроекти с големи корпоративни брандове и инфлуенсър кампании.

В последните няколко години ти беше главен редактор на дигиталното издание на една от най-популярните медии за култура и градски начин на живот – GoGuide.bg. Вече обаче заемаш тази длъжност в култовата медия Програмата. Като човек не само на думите, но и на дигиталния свят кое е най-голямото предизвикателство в създаването на вълнуващо и запомнящо се съдържание, но и в комуникирането на нуждите на читателя?

Балансът да жонглираш между нуждите на клиентите, потребностите и интересите на аудиторията, принципите на криейтива и комуникацията с акаунти и търговски отдел.

С част от партньорите ти в медията основахте и една от най-новите и бързо разрастващи се дигитални агенции у нас – digit.ALL. Като главно действащо лице в компанията коя е най-отличаващата черта на рекламата като креативно дело, направено от вашия екип? Коя е най-отличителната черта в бранд идентичността на агенцията и с какво се откроява от другите на пазара, коя е главната добавена стойност, която давате на клиентите си?

Нейно голямо предимство е, че е част от холдинг, който притежава три медии с прилежащите им списания и сайтове, студио за видео и фотография и ивент агенция, за чийто дигитален маркетинг отговаряме аз и моят екип. Това ми дава пълния спектър от опита и детайлните наблюдения върху целия бизнес и всички възможни негови ъгли.

Реално, освен с клиентите ми, работя и с много големи корпоративни и международни брандове по техни проекти, които се реализират и в медиите.

Екипът ми е едва от шестима души, но с уменията и идеите си покрива всеки възможен таргет на потенциален клиент, защото работя с личности с разнообразни и задълбочени интереси, които имат креативен поглед и опит в сферата. Хората от този екип са с профили от 19-годишен фууд блогър и инфлуенсър от Лондон, до легендарния сценарист Тео Чепилов, който стои зад проекти в българското кино като “Дъвка за балончета” и “Под прикритие”.

Цветана Кулинска и креативността като дар, упорита работа и двигател в живота 2
Цветана Кулинска; Снимка: Stilyana Ivanova / Night Shift Productions

На практика досега не ми се е случвало да не успеем да извадим insights за клиент, дори да не е предоставен достатъчно подробен или какъвто и да е бриф, или да не успеем да му предложим адекватно решение на казус, независимо колко сложен е представеният проблем.

Агенцията ми засега е малка, но растем с големи темпове, като съвсем скоро наех и още двама души. Реалните ми прогнози и планове до края на годината са да имаме растеж от над 50%, както в контекста на разрастването на екипа, така и в увеличаването на портфолиото от клиенти на digit.ALL.

Къде според теб стои креативността в работата и как успяваш да я ”поддържаш жива”?

Креативността е дар, но и упорита и редовна работа. Трябва да си жив и любопитен, да четеш много, да слушаш много, да се интересуваш какво става не само на локално ниво, но и в световен мащаб.

Поддържам моята креативност, като  чета по минимум две книги на месец през последните 15 години, като всички те са в различни жанрови направления, за да разширя мирогледа си и да имам допир чрез прочетеното до възможно най-много светове и вселени. Разглеждам алтернативни списания от Лондон и Ню Йорк, слушам подкасти, експериментирам с нова музика, отварям сетивата си за вкус и мирис на неща, пътувам наблизо и далеч. На локално ниво има няколко рекламни агенции, чиято работа следя, и се вдъхновявам от замаха и смелостта на идеите им.

Вижте повече: Георги Малчев, или колко е важно да имаш принципи

Какво е най-ценното, което получи от 9Academy?

Принадлежността към общност, контактите с хора от бизнеса и 49 супер яки умни главици, които са пръснати из целия спектър.

Какво ще посъветваш както настоящите, така и бъдещите участници в Академията?

Да ходят редовно на лекции, да попиват всичко, да се възползват от предоставените възможности и активности, да са любопитни и да общуват с другите.

За мен си заслужаваше всяка минута.

Сезон 9 на 9Academy започва този ноември! Кандидатствай сега за най-цялостната програма за професионално и личностно развитие в България.


Алумни