Социално предприемачество. Една мечта: Да променим света - 9Academy
Кандидатстване

Социално предприемачество. Една мечта: Да променим света


Социално предприемачество. Една мечта: Да променим света 1

alive-or-just-breathing

Какво е да си предприемач? – To be a problem solver

Какво е да си част от успешен бизнес? – Да задействаш система, идея, продукт, който да решава проблем на социална група (твоята таргет група), да го предоставиш при такива условия, че да спечелиш лоялни клиенти.

Имам една мечта – да оставяме нещата по-добри след себе си.
Да променяме към по-добро.

Днес социалните и екологични проблеми сякаш са станали част от ежедневието ни. НПО организации, програми, проекти,  образование и контрол сякаш не са достатъчни да се справят с всичко. Най-честите оправдания, които чуваме са: „няма пари“ или „такава е системата“.
Но какво ще стане , ако променим „системата“ и направим тези, които имат пари социално-ангажирани с проблемите? Ако възпитаме масовия консумеризъм да търси и предпочита социално ангажираните фирми?

Тук идва ролята на социалното предприемачество.

Ако вече имате бизнес, социалната ангажираност, със сигурност ще ви помогне не само с по-добър ПР , но с повече смисъл в това, което правите.

Има по-високо ниво, но за него трябва много вътрешна сила.
Да видиш проблема, да искаш да го разрешиш, да привлечеш хора, които са ангажирани с идеята и да намериш икономическа ниша, която едновременно и да произвежда с цел печалба, и да предоставя решение на социалния проблем.

Пример:

Vic Muniz, бразилски фотограф, от бедно семейство, заминава за Щатите, успява да се издигне и да стане известен с това, че прави картини от странни материали – захар, диаманти, шоколад, мръсотия… Идва момент, когато нещо го тегли към дома и той попада на потресаващи факти за сметищата покрай Рио де Жанейро.

Животът там бива изместен на сметището и цяло подобие на градче работи за разделното събиране на отпадъци директно от сметището. Гледката може да е гнусна за повечето богати хора, но изненадващото е как там хората имат един неподправен чар и истински истории. Нашият художник/фотограф заснема главните герои и с тяхна помощ прави нещо уникално – обрисува фотографиите на голямо пространство с единствения материал, който там е в изобилие – а именно боклук.
Заснема ги отдалеч и така пресъздава отново черно-белите снимки. Впоследствие прави изложба, продава една от тях на търг в Англия за 28 000£ , както и цял филм по темата – Waste Land 2010.
Парите биват разпределени между целия екип и за създаването на ICAMJG – the Association of Recycling Pickers of Jardim Gramacho, движещото звено на националната, както и световната асоциация на събирачите на отпадъци за рециклиране.

Защо работата с мисия е повече от работата от 9 до 17 ч. само за пари?

 – Когато работя, предпочитам от дейността ми да има смисъл, да не се губи някъде в небитието или да е загуба на нерви, усилия и време. Обичам да правя нещо полезно не само за мен, но и за околните. И възнаграждението да идва именно заради тази полезност.

Докато го правя, е много по-приятно да съм обградена от съмишленици, от хора, които вярват в това, което правят, да виждам ангажираността им в действията и целите.
Изкуството на комуникацията, пламъкът в очите и приятната умора.

Да се усеща магията в действията, когато те са продиктувани от това, че обичаш това, което правиш и даваш всичко от себе си. Защото твоята работа може да бъде произведение на изкуството и един красив щрих, добавен към пъстрия свят, в който живеем.

Когато знаеш защо си там, когато знаеш, че има с какво да допринесеш, ти даваш много повече от себе си и печелиш може би още повече – печелиш живот, поле за изява и развитие, и работа със смисъл, а не просто работа.

И нека не забравяме, че всъщност всяка една добре свършена работа помага на обществото, няма значение дали сте: учител, продавач, собственик на малък/среден бизнес, учен или политик. Ако всички ние си вършим работата по–добре и светът ще бъде по-добър.

Може да живеем в капитализъм. Може светът да е пълен с меркантилни егоисти. Но помислете и погледнете назад или погледнете към тези, които са наистина успешни… към тези, които не просто печелят , но и създават много.
Една идея, малка група от хора, които вярват и работят усилено не само за себе си, а усилията им са насочени именно към кауза, проблем, който е важен както за тях, така и за бъдещите им лоялни клиенти. Тази група расте, ангажира обществото, променя го по някакъв по-добър начин и става все по-успешна.

Благодаря на  9 Academy, че ми позволи да се срещна с толкова много съмишленици, агенти на промяната, и приятели с които мога да уча, да работя и да се забавлявам по пътя на израстването.
🙂


Дневник