Скъпи предприемач, научи счетоводство. - 9Academy
Кандидатстване

Скъпи предприемач, научи счетоводство.


емил попов

емил попов

Счетоводството е може би една от най-необсъжданите и избягвани теми в днешно време. „По-добре не ставай счетоводител”, ще чуеш хората да казват. „Това е една от най-скучните професии, които можеш да практикуваш”. Повечето хора използват своя счетоводител само за да доказват доходите си пред НАП или съответното отговорно дружество. И за тях това е картината, която си представят, чувайки счетоводство – данъци.
Аз мислех по същия начин преди лекцията, която имах снощи, но за щастие очите ми са малко по-отворени. И наистина счетоводството е много повече, отколкото предполагаме. Надявам се този, който прочете това, също да ги разтвори малко повече. Да видим какво съм взел за себе си…

Дефинирано, счетоводството е просто наука, която систематично отразява всяка една операция, която се случва в дадено предприятие, за да може да представи по подходящ начин неговото финансово състояние към определен момент – чрез баланс или развитие за определен период от време.

Едно от най-важните неща, които ми останаха, беше, че всъщност има три вида счетоводство:

Данъчно счетоводство (разбира се) – то удовлетворява единствено нуждите на НАП за целите на данъчното облагане на предприятието, най-вече свързано с Корпоративния данък и ДДС. Този вид счетоводство не е по никакъв начин полезно на собствениците и мениджмънта, тъй като не оперира с данни, които могат да дадат ценна информация за развитието на бизнеса.

Финансово счетоводство – това за мен изтъква важността на тази иначе проста наука. То е силно ориентирано към финансовите отчети, които съдържат детайлна информация под формата на цифри за това как всъщност функционира дадена компания. Това е нейното лице. Представя се веднъж годишно и не може да бъде променено или премахнато. С този отчет ти доказваш дали си надеждно място, където инвеститорите да си оставят парите.
Способността да разчиташ финансови отчети, казва Робърт Кийосаки, е като да изкараш курс за летци, преди да станеш пилот – шансовете да се разбиеш стават по-малки. На бизнес език – колкото по-добре умееш да анализираш и разбираш финансовите отчети, толкова по-печеливши решения и партньорства ще предприемаш.

Мениджърско счетоводство – един дори по-детайлен отчет и справки, които този път са насочени към самото управление на дадена компания, за да предоставят специфична информация, която да помогне за оптимизирането на човешките и материални ресурси и разбира се – растеж.
Чудесен пример за значението на тези отчети са хотелите. След изключително задълбочен отчет колко кърпи се използват, колко чаршафи се сменят, колко сапуни се купуват и изразходват дневно, мениджърът може да анализира и с едно много незначително предоговаряне в цената на сапуна с доставчика например – да спести 2000 лв. на месечна база. Не е малко, нали? Има много бизнеси, на които дори 1000 лв. биха им помогнали да прескочат фалита.

donalddtrump
Доналд Тръмп, един от най-ярките умове на бизнес света, казва в книгите си, че винаги се пазари с доставчиците си. Както добре знаем, той е титан в сферата на строенето и недвижимото имущество. Спомням си една негова история, когато установява, че доста от крушките в жилищните му блокове изгарят бързо. Това му струва още повече пари, защото винаги трябва да наеме някой, който да ги сменя. Тръмп вдига телефона, преговаря с нов, по-надежден доставчик на крушки, спазарява доставна цена с 3-4 цента по-ниска от тази, която е плащал досега и това води до повече от 20 000 долара допълнителни приходи на месец. Как ли е стигнал до тази информация? С мениджърско счетоводство.

Каква е разликата между счетоводителя и финансиста ?

Ще се опитам да го обясня със свои думи. Счетоводителят описва случилите се операции в дадена компания, за да може да се състави надежден отчет. Финансистът анализира сегашното състояние на компанията и планира как може по-добре да бъдат управлявани финансовите потоци, бюджета, има ли необходимост от външно финансиране – кога и колко. Той мисли за това как може компанията да функционира успешно от този момент нататък. Ще си помислите, че финансистът е по-ценен? А как той ще върши своята работа, ако липсват въпросните отчети?

емил попов

Лекторът, Емил Попов, беше един от най-нескучните счетоводители, които съм виждал. Всъщност той кипеше от страст и енергия. Създал е и управлява компания, функционираща вече 19 години в труден пазар като българския. Когато тепърва е стартирал, той е използвал една техника за привличане на нови клиенти. Тъй като тогава Интернетът не е бил широко използван и достъпът до информация е бил ограничен, той е направил нещо, за което никой друг не се бил сещал. Емил Попов често отварял вестника на страниците с обяви за работа и гледал фирмите, които си търсят персонал – сервитьорки, чистачи, продавачи. Предприемачеството в България тогава е процъфтявало и буквално всеки втори човек е стартирал собствен бизнес, най-често, добивайки формата на малки магазини или ресторанти. Тези обяви били индикатор за него, че предприятието е ново и най-вероятно още няма счетоводител. Той звънял на всяка една такава обява и питал „Търсите ли си счетоводител ?” и всеки трети му отговарял „Ами..да”. Година по-късно компанията му заема челна позиция в страната. Впоследствие сключва съдружие с дори по-голяма, международна компания в същия сектор и заема още по-силни позиции, задържали се до ден днешен.

Неговата професия всъщност е предприемач. Затова и не е навлизал в детайли как се прави счетоводство, не ни е затрупвал с термини и не ни е карал да правим отчети. Той ни даде тази информация, която синтезира всичко, което е важно да знаем като предприемачи. Като такива ние трябва да знаем от всичко или поне да можем да говорим на един език със съответния експерт. Може би след време би могъл да преминеш допълнителен курс по финанси и счетоводство, кой знае.. но засега лично аз съм му безкрайно благодарен, че ми показа значението и приложението им в бизнес света.

Благодаря ти за времето, което вложи да прочетеш тази статия. Надявам се да те е е накарала да се замислиш и промениш предразсъдъците си към тази иначе на пръв поглед скучна тема…

Михаел.


Дневник