Създай своята първа цивилизация със “Заселниците на Катан”
Кандидатстване

Създай своята първа цивилизация със “Заселниците на Катан”


Заселниците на Катан

Ако харесваш по-сложните игри и си готов да се впуснеш в приключение, изграждайки цивилизация, то “Заселниците на Катан те очаква.

Това е стратегическа бордова игра, създадена през 1995 г. от Клаус Тюбер, която е особено подходяща за хора, навлизащи в света на бордовите игри. В играта могат да участват 3 или 4 играчи.
Катан е неизвестен остров, чиито заселници са жени и мъже от различни племена.Те основават собствени селища, които разрастват в градове, благодарение на разменната търговия между играчите. Но колкото повече цивилизациите се развиват, толкова повече племената се борят за надмощие.
Концепцията на играта наподобява тази на Монополи, тъй като тук е необходимо да напреднеш и да се развиеш най-бързо от всички. А напредъкът зависи от строежа на села, градове и пътища.Целта е да се създаде цивилизация, набавяйки си от различните видове ресурси, но е важно на кой от тях ще се заложи и как да се попречи на останалите играчи да напреднат.

settlers_box

 Правила на играта:
Всяка игра на Катан е различна, тъй като подреждането на провинциите на острова е  на случаен принцип. Важно е да се отбележи какъв е подготвителният ход на  играта. Първият, хвърлил зара с най-висок резултат, поставя село и път по него,    където пожелае на картата. Останалите участници продължават да играят по посока  на часовниковата стрелка. Последният играч обаче поставя две села, а другите се  изреждат още веднъж, но в обратен ред.
Селищата и пътищата се строят по ръбовете и ъглите на шестоъгълниците на  картата. По прокараните пътища могат да се издигат селища в следващите ходове на  играта. Градът е второто ниво на селище, т.е. след като то се развие достатъчно.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Хвърлят се два зара, които определят коя или кои позиции на картата ще носят  доход. Всяка провинция носи определен ресурс – жито, дърва, овце, руда или  тухли.Ако притежаваш селище в съответната провинция, получаваш нейния ресурс, с който можеш да търгуваш, строиш или закупиш карти за развитие (development card).
Всъщност играта има точкова система и от нея зависи кой ще победи. Едно село носи 1 точка, градът и най-дългият път (когато някой събере 5 или повече пътя в една посока) – 2 точки, а някои карти дават и допълнителна точка. Победител е този с резултат от 10 или повече точки.
Седмицата от зара има особено значение. В случай, че се падне, то на всеки играч, събрал повече от 7 ресурса, половината биват отнети и върнати в банката. Фаталната седмица води и до друго действие. Хвърлилият я участник трябва да премести фигурка на “Крадец” върху произволна провинция по негов избор. Крадецът спира производството в тази област и не носи доход, докато не бъде преместен.
За всеки играч има карта за бързо сверяване на правилата и цените на пътищата, селищата, градовете и картите за развитие.

settlers_board

С какво играта ще бъде полезна:
Освен, че “Заселниците на Катан” няма да ти омръзне, колкото и да я играеш, тя комбинира няколко умения, които забавлявайки се, може да развиеш.
Както в повечето настолни игри, късметът има известно значение, защото действията зависят от заровете. Но въпреки това е необходима добре обмислена тактика, с която играчът може да прецени хода си, да забави евентуалните победители и да предвиди възможните обрати.
Играта позволява на участниците и да прояват екипно мислене като се обединят срещу най-напредналия, блокират пътищата му, променят цялото развитие.
Освен всичко, за да стигнеш до първото място в Катан, трябва да водиш успешни преговори, да планираш и да покажеш търговски нюх. Все умения, които ще са ти полезни в ежедневието, нали?

Сезон 9 на 9Academy започва този ноември! Кандидатствай сега за най-цялостната програма за професионално и личностно развитие в България.

За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!


Дневник