Предприемачество = I Have No Idea What I'm Doing - 9Academy
Кандидатстване

Предприемачество = I have no idea what I’m doing


Предприемачество = I have no idea what I'm doing 1

Да си предприемач е като да се учиш да плуваш, само че скачаш директно в средата на Атлантическия океан. Няма бряг, няма спасителни лодки, само ти и водата сте. Хубавото е, че в точно такива моменти разбираш, че си способен на много повече, отколкото си мислиш. А ключовото е, че не са те бутнали, ами си скочил сам.

fa5

Когато стартираш собствен бизнес, често е, защото чашата е преляла. Защото не искаш да работиш за някой друг. Защото работното място и компанията, в която си бил, те ограничават. Защото имаш гениални идеи, които никой не разбира и подкрепя. И тогава си казваш: „Пф, това мога да го правя и сам. Не сте ми нужни“. През последната година си кътал всеки излишен лев. Намерил си съмишленик, co-founder, с когото споделяте страхотната визия за света и вярвате, че благодарение на вас, той може да е много по-прекрасен.

СТАРТ!

Отваряте фирма, минавате през деветте кръга на ада, през НАП, НОИ, Търговски регистър, банки и счетоводители. Вадите печати, патентовате лога. През час звъните на онази ваша приятелка, която е юрист и вече съжалява, че се е съгласила да ви помогне.

Това е първият момент, когато осъзнаваш, че всъщност изобщо не знаеш какво правиш. Караш нещата на усет, имал си някаква идея в главата, мислел си, че е елементарно. А всъщност това, което седи зад кулисите на големите компании, е доста по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед.

Да управляваш бизнес е много повече от „Аз следвам мечтите си“. Сблъскваш се с документация, закони, правила и забрани, данъци и такси. Сигурно затова хората се впечатляват, когато чуят, че „имаш фирма“. Чували са, че е страшно!

А то понякога наистина е. Сега освен за мечтите си, трябва да мислиш за осигуровки и заплати, за това как да привличаш повече клиенти и как да си на печалба. Трябва да балансираш между идеалиста и бизнесмена в себе си.

8cfca9f5031e2a595b15-company_avatar

В този момент, сякаш от небето, се появява 9Academy. Чувал си за академията, препоръчвали са ти я, не знаеш защо е точно 9 (като кръговете на ада, случайност?!). Поразпитваш още, отиваш на Деня на отворените врати, а там те посрещат едни усмихнати хора, готови да отговорят на всичките ти въпроси. Тръгваш си и си мислиш „Едвам ме навихте!“ и се молиш да те харесат на интервюто, защото ти звучи страхотно и точно като за теб. И един ден Люба ти се обажда, „Вътре си!“, и едвам се сдържаш да не се разкрещиш от радост в рейса.

В 9Academy попадаш в друг свят. Такъв, в който всички те разбират, макар да сте адски различни. В който всеки иска да ти помогне, да си съдействате, да изграждате нови и по-хубави неща.
Aкадемията се оказва чудесен „сбит преразказ“ на бизнеса, направен за хора, които не разбират почти нищо. „Наръчник на предприемача“ в 6 месеца.

Сега съм по средата, в 5-ия кръг на бизнес-ада, и вече чувствам, че взимам по-добри решения. Че мисля в перспектива, вместо само да се рея в облаците. Хубаво ми е. И смислено. Защото се срещам с чудесни хора, които имат всевъзможни истории за успехи и провали, за стечения на обстоятелствата и за взимане на решения.

Учиш се, падаш, ставаш (важното е да не оставаш на земята) и продължаваш да си блъскаш главата. Не взимаш заплата на всяко 5-то число, но знаеш, че утъпкваш свой собствен път и това прави нещата много по-хубави. По-истински. По-твои. A нали това е идеята?


Дневник