От България до Силициевата долина… и обратно - 9Academy
Кандидатстване

От България до Силициевата долина… и обратно


От България до Силициевата долина… и обратно 1

Entrepreneur

SIStory е поредицата на Start IT Smart, чрез която ни разказват вдъхновяващи предприемачески истории. Последната беше на Момчил Кюркчиев – „10 съвета, които научих при стартирането в Силициевата долина.“

Съветите на Момчил Кюркчиев са наистина полезни. Не, няма да ги описвам в този текст, тъй като трябва да ги чуете от самия него, но ще спомена някои от тях, които ми направиха впечатление и взех за себе си.

Накратко за авторa на тази успешна предприемаческа история може да се каже, че работи като инженер в Google в продължение на 5 години. Взима обаче смелото решение да напусне сигурната си работа, за да тръгне по своя собствен предприемачески път, осеян с много предизвикателства, но и с удовлетворение. Така се стига до създаването на Leanplum –  платформа за мобилни приложения. Относно напускането на работа, Момчил съветва преди да вземем решението дали да напуснем постоянната си и стабилна работа, да преценим всички плюсове и минуси, както и плюсовете и минусите на това да бъдеш предприемач и да стартираш от нулата.

Също така да не се поддаваме на страха от напускане на работата си, защото не е толкова ужасяващо, колкото си представяме. Все пак е трудно решение, което трябва да вземем, но в крайна сметка „животът е съвкупност от всички трудни решения, които някога си взел“.  Въоръжен с идея и ентусиазъм, най-напред Момчил трябва да избере своя партньор в предприемаческото начинание, или иначе казано – co-founder. Оказва се, че това се случва изненадващо бързо, но е факт, че за много хора е трудно начинание, и разбираемо. Co-founder-ът е ключова фигура. Той трябва да e човекът, който споделя идеите ви и на когото може да имате доверие. Освен това, е важно за инвеститорите, които рядко биха инвестирали в човек, който разчита само на себе си за цялата работа по развитието на start-up-a. Относно намирането на подходящия съосновател Момчил съветва да тествате работата си с човека, с когото смятате да поемете по този път и да работите рамо до рамо. Например, отивайки заедно на хакатон, както правят Момчил и бъдещият му съосновател Андрю, може да разберете до голяма степен дали това е човекът за вас.

Освен екипа, идеята също е от първостепенно значение, но и не е всичко. „Идеята е само 1% от успеха, а останалите 99% са упорит труд.“ Идеята може и със сигурност ще претърпи промени.

Момчил споделя също за трудния път към намирането на инкубатор за стартиращия си проект. Той е от особена важност за всички предприемачи, които за пръв път се заемат с подобно начинание. За инкубаторa Момчил казва, че  представлява мини MBA (Master of Business Administration).

Относно набирането на средства Момчил Кюркчиев съветва, че от значение е стратегията ни за преговори с инвеститорите. Също така е по-добре да търсим пари, дори когато не ни трябват, защото когато спешно се нуждаем от пари за бизнеса си, инвеститорите се възползват от това и могат да ни притиснат до стената.

Ключов момент в търсенето на финансиране е и търсенето на бизнес ангели. Те могат да бъдат намерени на различни места като например Angellist – социална мрежа за бизнес ангели. В Angellist има класация на различните start-up-и, a проектът на Момчил успява да атакува първото място и остава там за цели 5 дни. Това се оказва достатъчно и скоро идват обажданията. Освен това, Момчил подсказва, че бизнес ангелите никога не инвестират сами – ако един от тях реши да се спре на вашия проект, то бъдете сигурни, че ще доведе със себе си поне още няколко.

Относно клиентите Кюркчиев заявява, че намирането на първия клиент e най-трудната задача, защото никой не иска да бъде първият. Но успеете ли да се справите с тази трудност, скоро ще привлечете още клиенти.

Как ще подберете и първите хора в екипа ви, също е голямо предизвикателство. Те са особено важни, защото изграждат основата на бизнеса.

Пътят от стартирането на идеята за бизнес и неговото постоянно развитие е осеян с успехи и провали. В един момент нещата могат да се развиват по най-добрия начин, а в следващия – вече да ви се струва, че всичко се срива пред очите ви. За Момчил такъв момент настъпва, получавайки новината, че те вече имат конкуренция, въпреки че преди това грижливо са проучили и установили, че няма такава. По-късно обаче, той е екипът му получават ценен съвет, че наличието на конкуренцията е добър знак, че има пазар за техния продукт.

Друг момент, който бързо може да обезкуражи всеки стартиращ предприемач, е отказът от инвеститори, което несъмнено ще се случи. Момчил споделя, че те не просто ще ви кажат „не“, а това винаги ще бъде допълнено от: „не, това е най-ужасната идея, която сме чували“, „не, това никога няма да стане“ и т.н. Това, разбира се, не бива да ви отчайва, защото целта ви не е да убедите всички колко е добра идеята ви.

Освен от менторите, инвеститорите и хората, с които е работил, Момчил Кюркчиев споделя и други източници на ценна информация като есетата на Пол Греъм и неговият симулатор (http://paulgraham.com/articles.html), както и книгите:

Do More Faster – David Cohen & Brad Feld

Venture Deals – Brad Feld

The 4 steps to the Epiphany – St. Gary Blank

 

За предимството на start-up-a Момчил Кюркчиев споделя, че това е бързината и че можеш да видиш резултатите от работата си, които са правопропорционални на вложения труд, нещо, което невинаги се случва, когато имаме стабилна работа.

И накрая, да дава съвети и разказва своята история съвсем не е главната причина, поради която младият предприемач и основател на Leanplum е в София. Макар и създадена в страната на неограничените възможности, компанията на Момчил Кюркчиев отскоро е и в България. Затова и той споделя един съвет:

„Търсете клиенти в чужбина, изградете екип в България!“

 


Дневник