Милин Джалалиев и ARC-ата между таланта и професионализма
Кандидатстване

Милин Джалалиев и ARC-ата между таланта и професионализма


Милин Джалалиев и ARC Academy

Приемственост. Това е ключът към създаването на професионална среда, независимо в коя сфера както у нас, така и навсякъде по света. За да я има тази приемственост обаче, трябва да се създаде нужната връзка между талантите и най-добрите професионалисти, които ще предадат знанието и уменията си.

Това е и концепцията зад ARC Academy – академия с програми в сферата на game dev fundamentals, game dev advanced и brand design. В това интервю ви срещаме с един от съоснователите й и лектор в сезон 7 на 9Academy Милин Джалалиев.

Къде се крие магията в рекламата, как се създава бранд и как се създава тази толкова ключова връзка между образованието и бизнеса – това и ще откриете още в разговора ни с него.

Здравейте, Милин. Повече от 16 години сте част от света на рекламата у нас: от мениджър на компания от ранга на Saatchi & Saatchi, до жури в наградите ФАРА – Вие със сигурност имате повече от обширен поглед върху бранша. С какво рекламата Ви провокира и предизвиква и кое е най-интересното в работата на рекламистите?

В началото се занимавах предимно с маркетинг, като след това преминах към бизнес развитие. Последните 10 години бях управител на Saatchi & Saatchi.

Ако има една дума, с която мога да опиша рекламния бизнес, това е магия.

През 70-те и 80-те години на рекламистите са гледали именно като на магьосници, защото те са били “дясната ръка” на бизнеса. Естествено, много фактори са се променили от този момент. Тогава каналите са били изцяло еднопосочни – радио, телевизия. С времето с развиването на каналите, можеш да избираш какво да или да не гледаш, какво да коментираш, да връщаш обратна връзка, получава се наводняване с брандове и много по-трудно успяваш да накараш човек да купи продукт единствено чрез реклама. Това променя и ролята на рекламата. Тя е много по-съпътстваща, отколкото водеща в комуникацията и от нея се очаква много повече ефективност. Една голяма част от рекламите вече са performance базирани. Това, което мен винаги ме е привличало обаче, е креативността или т. нар. магия. Трябва да пресечеш потребителските нужди с бизнес желанията и възможностите. Именно там се ражда тази магия. 

Милин Джалалиев и ARC-ата между таланта и професионализма 1

Вие сте човек с богат опит в рекламната област. Каква според Вас е посоката, в която се движи рекламата у нас? 

Тъй като вече не съм в този бизнес, не е коректно да го коментирам толкова много. Не обичам, когато някой дава съвети, когато не е част от случващото се. Гледам го отстрани, безпристрастно. Гледам го и като махало. През времето рекламата е изпълнявала ролята единствено на магия и твърде малко performance, сега отива в другата крайност.

Иска ми се това махало да се успокои по някакъв начин.

Някак си ми се иска да вярвам, че креативността, това, което радва хората, което ги вълнува, усмихва, плаши дори, въобще работи с емоциите им, ще се върне. Не е за всеки вид реклама и бранд, разбира се. Като качества и умения рекламният бизнес по никакъв начин не отстъпва на международния. Това какво очакват брандовете от една комуникация, определя това до колко можем да си позволим смелост при изграждането ѝ. Когато брандовете очакват повече и могат да се осмелят да поискат повече, респективно и нивото става по-добро. Има сериозно натрупване във времето, както и хора с опит, които го предават на другите след тях. Достъпът на информация също играе голяма роля – можеш да следиш всякакви кампании, фестивали, да премерваш нивото си. 

Като човек, който е имал възможността да изгради бранд на много от компаниите у нас, как според Вас най-успешно се създава лицето на бизнеса в България?

Всеки бранд се гради трудно, ако го правиш с чувство и автентичност на преден план.

Има брандове, които са фалшиво човечни и емоционални – те са такива единствено на ниво комуникация. На ниво продукт, услуга и бизнес гонят единствено приходи и печалби. Има разминаване между комуникацията на самия бранд и излъчването на бизнеса. Има и такива, които са 1:1. Иска ми се да има повече брандове, които имат много по-автентично поведение и, респективно, услугите също са такива. Т.е. има приемственост между това, което чуваш, виждаш и усещаш. Това е автентичността на брандовете. Има достатъчно добри примери, но и достатъчно такива за фалш в образа. Относно изграждането на брандовете – всеки от тях има собствените си особености. Важното е да започнеш отвътре навън. Първо трябва да се погледне същността, ценностите, това, което движи бизнеса и да го изкараш във видимата част на бранда – опаковка, дизайн, цветове и пр. Доста често се започва по обратния ред. Полираш образа, слагаш му панделка и чак след това мислиш какво да сложиш вътре или генерално това, което е отвътре, е посредствено. Така се получава разминаване при създадения образ и истинския продукт. 

Виж повече: Георги Малчев, или колко е важно да имаш принципи

ARC Academy е академия с програми в сферата на game dev fundamentals, game dev advanced, brand design. Освен всичко изброено от професионалния Ви опит досега, тази академия също е част от портфолиото Ви, тъй като сте неин съосновател. Каква беше мотивацията зад нейното създаване? 

Гледайки назад във времето, преминаването към образователната сфера е естествена стъпка за мен. Получи се методично, тъй като в Saatchi & Saatchi, започнахме академия, която се казваше Saatchi Circlе. Нейната основна цел беше да помогнем на млади таланти да навлязат в рекламния бизнес. С ресурсите на агенцията изградихме тази програма. Една част от участниците останаха при нас, други влизаха в други агенции. Желанието ни беше да се разруши “порочния кръг”, тъй като да започнеш в бизнеса, трябва да имаш опит, а няма как да имаш опит, щом не си работил. Така че тази академия даваше на талантите именно това – опита. Някъде в този момент започнах да се занимавам с образование. След това направихме съвместна програма с университет по повод изграждане на брандове. Целта беше да помогнем на хора, които искат да работят с брандове, да успеят по правилния начин да добият знанията и уменията, за да се превърнат в бранд мениджъри. В един ден просто се събуждаш и виждаш, че след като образованието толкова силно те дърпа, си казваш, че трябва да се фокусираш върху това. В този период се запознах и с настоящия си бизнес партньор Антони Христов. Той също има креативен опит, работил е в САЩ за Pixar и други анимационни студиа и си казахме, че искаме да направим нещо в сферата на креативността у нас и да помогнем на таланти да станат професионалисти.

Затова го кръстихме и ARC Academy – като арката между таланта и професионализма, бизнеса. При нас професионалисти преподават на хора, които искат да станат професионалисти. 

Милин Джалалиев и ARC-ата между таланта и професионализма 2

Академията не просто обучава, а създава истински специалисти за нишови сфери не само у нас, но и в целия свят. В този ред на мисли – къде според Вас образованието се среща с бизнеса? 

Бизнесът е много фокусиран върху настоящия момент и зададената цел. Образованието е по-възвишената форма, то те възпитава и те учи на непреходни знания, на фундаменти. Не съм аз човека, който трябва да казва дали това е правилно, или не. Мисля обаче, че, да, фундаментът е важен, но трябва да знаеш как да го прилагаш веднага. Това идва с практиката. Много от теорията, която съм научил, съм започнал да я прилагам и във времето съм намерил своя начин как да прилагам базисните си познания. Теоретични постановки трудно бих могъл да обясня, но със сигурност знам как да ги опиша като действие в практиката. Затова трябва поне да се опитаме да поставим баланс между теорията и практическото действие, ако не и в полза на второто.

Виж повече: #БързаРеакция с Dev.BG и HireHeroеs: Научените уроци от COVID-19

Разкажете ни за лекторите в ARC Academy и какви са те?

При нас няма професионални преподаватели, а има професионалисти. Това са хора, които от понеделник до петък работят, това, което в събота и неделя споделят опита си.

Това е в основата ни, както и в основата на 9Academy и затова веднага се включих при поканата, въобще не съм се замислял дали да отговарям да или не. Винаги се включвам в това, в което виждам смисъл.

При нас основните програми са за game development, а тази индустрия се развива със сериозни темпове в България. Има близо 50 студиа, т.нар. Indie studios. В момента сме се фокусирали именно върху тази програма, като имаме такава и за изграждане на брандове. Партнираме си с почти всички студиа у нас. Една част от програмите е свързана с дизайна, другата е програмиране. Те работят на много високо ниво, защото гейм индустрията работи на много високо ниво у нас, като предимно работата е свързана с такава извън България. Т.е. Те със сигурност са на глобално ниво, за разлика от рекламата, където продуктът ти е почти изцяло за роден пазар. В гейм индустрията почти на сто процента проектът ти е за глобален пазар и ти трябва да си на това ниво. Ние имаме такива преподаватели. 

Милин Джалалиев и ARC-ата между таланта и професионализма 3

Какво предстои да видим от ARC Academy и какви други планове имате за този проект в близко бъдеще?

Основните ни програми са присъствени, но в момента са хибридни. В момента пускаме изцяло онлайн програми, като ще са на английски и ще привличаме преподаватели извън България. Полша е една от страните, от които ще имаме лектори, тъй като там индустрията е силно развита. На същия принцип привличаме и чуждестранни студенти, за да се миксират с тези от България. Това изключително много ще помогне да се споделя опит и знания.

Това е изключително важно за гейм индустрията – да се изгради общност от хора, които допринасят за нея. Съвсем скоро стартирахме платформата gameindustry.bg Заедно с нашите партньори предлагаме информация за сферата у нас – студиа, обяви за работа и пр.

Това е важна стъпка за всяка индустрия – да има конкретно място, където да откриваш информация за нея. 

Вие сте лектор в 9Academy за първи път – какви са Вашите впечатления за участниците в нашата академия? 

Много ми хареса силно изградената общност. Това ми направи най-силно впечатление. Тази жива общност помага за още по-бързото споделяне на опит и впечатления. Хората ми задаваха изключително много въпроси, споделяхме знания, всеки имаше позиция, впечатления, което е много ценно. Да, ние учим от тези, които ни преподават, но също толкова се учи и от човека срещу теб, който е част от заобикалящата те среда. В случая това е групата от 9Academy. 

С какво обучението “Изграждане и развитие на бранд” изненада участниците в сезон 7 на 9Academy?

Брандовете трябва да се фокусират отвътре и след това отвън – това според мен беше основното знание. В обучението показах пирамида на този процес, която много наподобява тази на Маслоу. Трябва да се започне от сърцевината, преди да се стигне до обвивката. 

Какво бихте пожелали на участниците в Академията? 

Наскоро прочетох мисъл, която много ми хареса.

Когато все още не си професионалист, е важно да правиш това, което обичаш. Когато станеш професионалист е важно да обичаш това, което правиш.

Пожелавам им и двете – ако все още професионално не се занимават с това, което искат, да правят това, което обичат. Да се опитват да са проактивни, да са доброволци, да не спират да правят онова, което ще ги доближи до професионализма. Когато започнат професионално да го правят, повече да го обичат. 

Автор: Кристина Димова


Блог