Lean модел на мечтите. Или как да намериш искра и да запалиш пожар - 9Academy
Кандидатстване

Lean модел на мечтите. Или как да намериш искра и да запалиш пожар


Как да сбъдна мечтите си

Мечтаеш ли?

Сигурно още сега ще ми отговориш „Да, мечтая“. А аз ще те попитам – Какво правиш всеки ден, за да сбъднеш мечтата си?

Помниш ли, времето, когато бяхме деца? Колко мечти имахме тогава. Искахме да бъдем какво ли не. Аз вярвах, искрено вярвах, че ще спася света. И започнах от махалата. С най-добрия ми приятел си имахме специални наметала и обикаляхме облечени така по цял ден. Не, не е защото бяхме деца, а защото ВЯРВАХМЕ. Не вярвахме, че някой прекрасен ден, в далечното бъдеще, ще спасим махалата от опасности. Решихме и започнахме да го правим. Да, до Света имаше още много време. И ако бяхме тръгнали към Света, още щяхме да стоим и да не правим нищо. Мечтите не се сбъдват за ден и два. Изискват месеци, години, десетилетия…

dreams

Lean модела за сбъдване на мечта

Lean startup модела, за който научихме на една от първите лекции в най-любимата ми 9 Academy, е уникален начин за тест и валидация на идеи. Т. е., ако искаш да построиш кола, първо закачи 4 колелца на дъска и разбери дали потенциалните купувачи предпочитат да се возят или искат да си вървят пеша. Тук ще вметна Хенри Форд, защото изведнъж се сетих за него (не случайно може би). Когато той, необразованото бедно момче, решава да направи кола, която не се движи с коне, всички му казват, че е луд, че няма да стане… е днес да яздиш кон е екзотика и всички се возим на „дъската с 4 гуми“. Но вярата, целта и голямата мечта водят именно до там – промяна в теб, промяна в света! Форд не е предложил ултра модерна кола, както я познаваме днес. Той е показал първият прототип на хората и им е доказал, че ще улесни живота им. (В този ред на мисли, силно препоръчвам да прочетете „Изкуството на продажбата“ на Наполеон Хил, където авторът ни учи да продаваме, но голяма част от книгата е представена през призмата на анализ на живота на Хенри Форд. Изключително стойностно четиво, което довършвам в момента и скоро ще отиде в Библиотеката на 9 Academy, за да стигне до още повече хора).

Хенри Форд

И така, да се върнем на Lean модела след краткото отклонение. Каквато и мечта да имате, каквато и цел да преследвате, не чакайте докато съберете всичко необходимо, защото така може и да не дочакате цял живот. Знам, че ще си кажете „Нямам пари“ или „Не зная достатъчно“… забравете за това. Започнете сега! Започнете с подръчните материали и разберете дали идеята ви има смисъл за хората. Дали те биха ползвали това, което вие се каните да правите. Ние, с моя приятел Динко, когато решихме да спасим света, а първо махалата, веднага започнахме да тестваме. Направихме костюми и се покатериме на дърветата, за да наблюдаваме какво се случва от високо. Не се случваше твърде много. Да, предотвратихме 1-2 кражби, защото викахме силно и бягахме бързо, а той щеше да пострада много сериозно една вечер, но буквално се размина на косъм. Сигурно ще ви стане смешно, но тогава, когато бабите ни разбраха какво правим, набързо ни ошамариха и получихме отрицателна валидация. След като тази идея не потръгна, не се отказахме от мечтите си и направихме уличен театър. След първите няколко издания, които организирахме пред моята къща и събрахме около 20 човека, бяхме спечелили пари, за да си наемем залата в едно читалище. Играхме на истинска сцена и сбъднахме една мечта. Но отново използвахме Lean модела и давахме в пъти повече отколкото получавахме (успешният метод за продажби с добавена стойност, за който ни разказа Сава Бобчев). Резултатът – много щастливи хора, горди родители и няколко деца, които и до днес не са забравили прилкючението си.

Не позволявай на пречките да те отклонят от пътя към мечтата

Детските мечти, които преследваме и сбъдваме съвсем естествено, ни учат да не се отказваме. Когато си дете, вярваш във вълшебства. Те пък те карат да мислиш, че няма невъзможни неща. Когато растеш, започваш да променяш възгледите си, докато един ден се оказваш заслепен от проблеми, черноглед, невярващ… Къде отиде онова дете, което мечтаеше? Напоследък, мислейки за детството и свободата, започвам да вярвам, че ако дадеш на едно дете поле за предприемаческа изява, то ще постигне големи резултати. Защото вярва безусловно! В този ред на мисли, следващият път, когато пак видиш проблем, намери детето в себе си, то ще ти подскаже отговора. Защото е смело, защото не се страхува да „скочи“ и защото приветсва всяко приключение. И не забравяй, мечтите не се сбъдват лесно. Пъят никога не е прав. Има много проблеми, много „черни дупки“, но ще се справят най-смелите – тези, които не спират да вярват в себе си!

Как да сбъдна мечтите си

Реши се!

Избери пътя си и започни да го следваш! Хенри Форд е вярвал, че трябва да си фокусиран в едно нещо. Това ни каза и Емил Попов на лекцията по Счетоводство в 9 Academy, която само започна с баланси и финансови отчети, но завърши с много важни уроци за всеки предприемач. (Ако още се колебаеш дали да се включиш в следващия сезон, направи всичко възможно да заемеш своето място, защото Академията НЯМА ЦЕНА! Ако можех, щях да се включа и в следващия сезон, но Любчето и Байчо няма да ми позволят :)). Така че, когато мислиш какво искаш да правиш с живота си в бъдеще, дори и да имаш много планове и идеи, като мен, избери едно нещо и вложи цялата си енергия и време в него – One BIG Idea. Разфокусирането не води до нищо добро. Казвам го от опит и  няколко провала в последните години заради липса на фокус. А ако се чудиш как да избереш това, което ти харесва, аз открих една добра „рецепта“. Заложи всичко на нещото, което те „пали“. Това нещо ще предизвика пожар в теб. Няма да ти позволява да заспиваш вечер и ще те буди рано сутин, дори и да не си morning person, защото и аз не обичах да ставам рано до скоро. Не се шегувам за огъня. Когато усетиш, че нещо те изгаря, залавяй се по-бързо с него! Когато аз усетих, че моята голяма идея ме изгаря, и ме гореше няколко месеца, взех решението да напусна работа и да започна да работя върху нея. Сега съм истински щастлива. Да, работя много повече, но това ме зарежда. Да, трудно е, но аз вярвам в себе си и знам, че ще успея. Аз се виждам успяла. В моите мисли няма място и време за провал! 🙂

Знаеш ли, аз вярвам, че и ти ще успееш, защото нямаше да бъдеш вече на дума 1055, ако нямаше този огън в теб. Само намери „искрата“ и ѝ осигури „въздух“, за да запалиш пожара. И ВЯРВАЙ. Никога не спирай да вярваш в себе си и в идеята си. Тя ще се сбъдне. ТИ ЩЕ Я СБЪДНЕШ!

Вяра

 


Дневник