Какво е инвестирането? - 9Academy
Кандидатстване

Какво е инвестирането?


Какво е инвестирането? 1

plan_0

В продължение на лекцията от 5.2.2015 г., изнесена от Георги Георгиев в Karoll библиотеката, бих искал да дам и своя принос към темата „Какво е инвестирането?“. Темата е изключително важна, особено в днешно време, когато всеки човек е длъжен да разбира от инвестиции и управление на парите си, ако иска да прекара живота си като успешен човек. Харесваме или не този факт, ние сме изправени пред предизвестен избор, който трябва да направим. Всеки от нас трябва да може да управлява и инвестира правилно текущите си пари, в противен случай ще сме изправени пред неблагоприятно развитие на нашия живот и особено в старините ни.

Инвестирането е важно, за да може всеки от нас да „прави“ пари и да живее така, както иска и заслужава. За да постигне човек желания стандарт на живот, трябва да направи най-важното и то не е да инвестира за „дълъг период“ и да се надява, че пазарът ще е възходящ. Напротив, най- важното е човек да инвестира в собственото си знание, за това как функционират пазарите, какви инструменти се използват, как пазарите се влияят от икономическото развитие и въобще всички съпътстващи сили и сфери на влияние.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Затова тук не говорим за знание по принцип, тъй като много хора с академично образование над средното за страната и обществото също имат проблеми с разбирането на материята за парите и тяхното управление. Знанието трябва да е насочено към финансовата част на нещата. Всеки един от нас трябва да си задава въпроси, свързани с финансовата си грамотност, за да може правилно да разбира управлението на инвестициите и коя инвестиция е най- важна за него самия.

За целта и тъй като съм в Aкадемията, за да споделям опита си, искам да предложа интерпретация на темата за инвестирането и защо е важно да се инвестира, като в следвaщите няколко публикации ще изкажа моята гледна точка и личен опит.

Инвестирането не е еднократен акт, при който купуваме даден актив и се надяваме, че след 20 години ще имаме положителна разлика, която ще ни е достатъчна за посрещане на текущите ни нужди.

Лично аз разбирам инвестирането по друг начин и през годините, откакто се захванах с личностното си развитие и образование на теми, свързани с парите и тяхното управление, това ми разбиране се затвърди и доказа.

За мен инвестирането е ПЛАН. Планът е нещо, което всеки знае, че трябва да има, но малцина го правят, а още по- малко го спазват. Истината е, че независимо какво човек инвестира или започне да инвестира, всичко може да му е както актив, така и пасив. Това дали дадено нещо, ще е актив или пасив, зависи от мястото му в плана и как е оползотворено. Планът трябва да отразява желанието на човек да постигне определена цел след месец, година, 10 години. Целта може да бъде постигната по различни начини и всеки избира кой е пътят за него. Разбира се, има цели, които няма как или поне е малко вероятно да бъдат постигнати с определени инструменти.

Така, ако приемем, че на някого целта му е след 10 години да е направил 1 млн. лв в банковата си сметка с инвестиция от 10 000 лв., това няма как или е много малко вероятно да се постигне с акция или облигация на дадена компания при доходност от 10% средно на година.

Но ако същият този човек има за цел след 10 години да има 20 000 лв. в банковата си сметка, то това е много по-вероятно той да го постигне.

Друг е въпросът, че стратегията buy&hold за 15-20 г. в днешно време може да бъде само пагубна за индивида, тъй като за толкова дълъг период от време всичко е възможно на пазара, а тази стратегия е валидна при растящ пазар. Днес всички пазари се сриват и историята го доказва. Лично за мен това е стратегия, която е за хора, които не искат да се образоват на тема инвестиране и видове инвестиции. По този начин те предават парите си на финансови консултанти с идеята, че консултантът ще знае по-добре какво да прави с тях. Тук бих споменал и една поговорка: „далече от очите, далече от съзнанието“.

Това, което се опитвам да кажа тук е, че дадена инвестиция е възможно да е подходяща в даден период от живота на човек при изпълняването на плана, но не трябва да се приема за даденост и да си зарaвяме главата в пясъка, подобно на щраус, за обкръжаващите ни възможности. Всяка инвастиция трябва да е част от плана и да бъде добре управлявана за постигането на крайната цел.

И накрая, всяка инвестиция е част от един дълъг процес, с който изпълняваме плана си. Всеки един вид инвестиция в даден момент от живота ни може да е правилен, но може и да е погрешен. В днешния променящ се свят, единственото правилно нещо за всеки човек е да се променя и образова финансово. Най-пагубното за индивида би било да се придържа към стари норми и догми, които са работили в едни времена, когато икономиките са се развивали предвидимо и социалната отговорност на държавата е била много по-застъпена или в т. нар. Индустриална епоха. Днес живеем в Информационната ера и човек е длъжен да се промени, ако не иска да изпадне зад борда. Днес, парите всъщност са информация.

За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!


Дневник