Ентусиазмът е групова дoбродетел - вълнения и финанси - 9Academy
Кандидатстване

Ентусиазмът е групова дoбродетел – вълнения и финанси


Ентусиазмът е групова дoбродетел - вълнения и финанси 1

Ентусиазмът е групова дoбродетел – вълнения и финанси

Никога не съм вярвала, че три вечери под ред ще прекарвам по 3 часа и половина, слушайки лекции за финанси и счетоводство, че даже и още веднъж през изминалата седмица. Още по-малко съм предполагала, че това ще ми бъде интересно и дори ще имам желанието да се гмурна още по-надълбоко сред числа, финансови отчети, вземания, давания, след като се прибера от въпросните 3-4 часови лекции. Но в 9 Academy винаги очакваш неочакваното и дори да имаш високи очаквания, пак си очарован. Лекторите са практици и поднасят информацията по изключително достъпен и интересен начин, а също са все усмихнати и позитивни хора (напук на това, че в България всички сме били мръщави). Ливъридж, корпоративен данък, ROI, ROA, финансов портфейл и взаимни фондове. Все неща, които преди ме караха да сбръчквам чело и ме ядосваха с претенциите си за сложност. Сега разбирам всички тези сложни думи и дори си обяснявам връзката между тях, да не кажа, че дори ми се струват леко вълнуващи. А и хората, занимаващи се финанси и счетоводство се оказаха все симпатични хора и с чувство за хумор (още един разчупен стереотип).

И в духа на финансите, ако лекциите бяха платени, вложените в тях средства щяха да са един стопроцентов актив. Защото излишно е да казвам, че в училище не ни учат как да си управляваме личните финанси, как да спестяваме и по-важното какво да правим със спестяванията си. Не ни учат и в университета, освен ако не сме в специалност с такава насоченост. Децата не си чакат рестото, купувайки си вафла в междучасието, някои си изваждат 5та кредитна карта, за да погасят вноските по предишните четири, други все още си държат парите под дюшека или очакват да забогатеят от банковите лихви. Българите държат 90% от парите си на депозит, докато само 10% от тях са вложени в инвестиции. В развитите европейски държави този процент е под 30. Остатъкът са разпределени в пенсионни и застрахователни фондове, както и в капиталови пазари. Следователно няма как младото поколение да има финансова култура и да ръководи добре и смислено парите си, след като няма кой да изгради навици и да предостави информация. Просто българските домакинства нямат финансова култура и не следват някакъв модел и няма как да предадат такъв и на децата си.

 

lottery-winner-41403484388_xlarge
Това, което обобщих и синтезирах за себе си след този модул е:
Колко е важно да разпределиш наличните си спестявания в ефективен финансов портфейл, за да ти носят дивиденти и за в бъдеще и за да не ти ги изяде нещото с претенциозното име “инфлация”
финансовите отчети са лицето на нашата компания, както неколкократно ни повтори Емил Попов от Крестън Булмар
преди осъществяване на партньорство и сделки с дадена компания, не трябва да се пропуска детайлна проверка на публичните й финансови отчети.
имай си едно наум, ако парите ти са в гръцка банка 😉
не е лоша идея да поразчиситиш в баба ти. Току виж намериш някоя боно книжка или забравена акция от “онуй време” и да ни напишеш благодарствен коментар от Бахамите.

И разбира се, никога не спирай да учиш, да бъдеш любопитен и да надграждаш.Именно това се случва в 9Academy, защото ентусиазмът е групова добродетел.


Дневник