#БързаРеакция с Красимира Величкова: Дарителството по време и след криза
Кандидатстване

#БързаРеакция с Красимира Величкова: Дарителството по време и след криза


Красимира Величкова в #БързаРеакция за дарителството

В #БързаРеакция досега ви срещнахме със специалисти от различни сфери у нас, които разказаха за наблюденията си относно промените в бизнеса спрямо кризата. Един от най-важните сектори обаче несъмнено беше този на дарителството. Още от самото начало на пандемията се откриха дарителски сметки за нуждаещите се по различни параграфи, много от социалните политики също се преосмислиха в движение.

Затова в този епизод от поредицата #БързаРеакция  9Academy заедно с Красимира Величкова от Български дарителски форум говорим именно за дарителството по време и след криза. 

Ако има човек, който със сигурност може в дълбочина да говори за дарителството у нас, това е Красимира Величкова.

Вижте повече: #БързаРеакция с Христо Бояджиев: НПО организации по време на COVID-19

Красимира е изпълнителен директор на Български дарителски форум. Преди обаче да се посвети на благотворителността, тя е работила и като мениджър “Развитие и партньорства” в сдружение “Алтера” и като мениджър “Финансирания и развитие” във фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Красимира е един от хората в България, отдадени на обединяването на благотворителни фондации и социално отговорни компании. Именно затова тя е нашият събеседник по темата за дарителството в #БързаРеакция.

Основната и позитивна промяна, на която още в самото начало Красимира Величкова набляга в епизода на #БързаРеакция , е, че сме се научили да работим всички заедно. Независимо от сектора, в който се развиваме, общото желание за преодоляване на кризата ни е сплотило. Тя споменава и за успехите и значението на Дарителския форум и неговите членове, които са положили максимални усилия, за да не спира работата на нито една тяхна фондация и да преминат дистанционно при необходимост. Отвъд членовете на форума обаче, Красимира отбелязва и че изцяло на обществено ниво се е забелязала страхотна мобилизация и показва не един пример за това. 

Желанието на Красимира спрямо всеки един човек, а и организация, занимаващи се с дарителство, е да свързва дарителите с граждански организации и с онези, които имат нужда от подкрепа. 

Грижата за гражданския сектор също се е доказала като приоритет и това разбираме от примерите, които Красимира Величкова представя в #БързаРеакция. Един от най-важните уроци, научени по време на първата вълна, е, че гражданската инфраструктура е неизменна част от дарителството – когато хората искат и имат възможност да помогнат, те вече могат да го направят много по-лесно и достъпно. Това е и инвестиция в обществото. 

Вижте повече: #БързаРеакция с Dev.BG и HireHeroеs: Научените уроци от COVID-19

Една от другите важни теми в #БързаРеакция е отговорът на бизнеса спрямо дарителските кампании. Оказва се, че именно бизнесът е показал изключителна готовност за реакция и участие в дарителството. Независимо, че почти нямаше компания, която да не е засегната от кризата, голяма част от тях отделят средства, за да помогнат на обществото. Авансът на доверие е най-важното дарение към хората от тяхна страна. Либерализирането на програмите на масово ниво също е стъпка към прогреса, постигнат по време на ситуацията. 

Какво обаче ще се случи с дарителството оттук-нататък? Как се е оформила голямата картина на дарителството в България в общ план? Какво да гледаме, когато искаме да дарим?

На тези и още въпроси ни отговаря Красимира Величкова в епизода на #БързаРеакция. Още по темата вижте в нашето видео. 

#БързаРеакция с Красимира Величкова

Автор: Кристина Димова


Блог