„Брандирай себе си“ - твоят имидж и запазена марка - 9Academy
Кандидатстване

„Брандирай себе си“ – твоят имидж и запазена марка


„Брандирай себе си“ - твоят имидж и запазена марка 1

why-what-how-textured

Какво по-добро упражнение по маркетинг от това да брандираш самия себе си?
Да намериш най-добрите канали, по които да реализираш идеите, целите и мечтите си?
И да изследваш как това се отразява на успеха ти в личен и професионален план…

Капитализмът ни научи, че днес всичко може да бъде продадено. Именно затова, умението да продаваш е едно от най-ценните. Но преди да продадеш нещо друго, първо се научаваш да продаваш себе си – добре, не самия себе си – а уменията, идеите, квалификацията, дори присъствието си. И колкото по-разпознаваем ставаш, толкова по-търсен ще бъдеш (разбира се, ако предлагаш нужното качество).

 

Какъв е нашият бранд и имидж?
Как хората и клиентите ни възприемат?
Коя е първата дума, с която ни свързват?
За какво ни търсят? Какво очакват от нас?

въпроса за размисъл
P.S. Отговорете си честно
При затруднения – използвайте помощ от приятел 🙂

 

1. Какво първо впечатление оставяш?

Замисляли ли сте се какво послание предавате на околните с езика на тялото си?
Според изследвания върху езика на тялото, хората си съставят до 90% мнение за вас през първите четири минути и между 60% и 80 % от въздействието,което вие оказвате върху тях, е несловесно.
Следователно – походката, стойката, усмивката, външният вид, движенията и погледът оказват  своето влияние. Погрижете се за тях.

 

2. Има ли синергия между това, за което говориш и нещата, които правиш?

Сигурна съм,че повечето от нас имат много по-голямо доверие на човека, който заявява „Ще направя това“ и в действителност го прави, отколкото на този, който от години си говори нещо, но никога не го извършва.
Това е най-ясният пример, но помислете си и за всички случаи, когато хората се правят на нещо, което не са. Когато маскираното поведение в определена ситуация и естественото поведение в друга, са в ясен дисбаланс, няма как този човек да спечели вниманието, уважението или доверието ни.

 

3. Как демонстрираш уменията си?

Намираш ли подходящото място и време да ги демонстрираш или директно парадираш с тях там, където не е нито времето, нито мястото? Да познаваме средата и да разпознаваме за какво е благоприятна, е ключово умение в таргетирането. Всички сме виждали „онзи всезнайко“, който все се обажда или „свитият в ъгъла“, който знае, но не смее да покаже това какво знае.

 

4. С коя твоя дейност те свързват познатите ти?

Както една марка оставя своя отпечатък в съзнанието на потребителите, така е и с вашата личност .Нямам предвид за какво биха те „използвали“ или „наели“, не е нужно да сме толкова директни. Но се замислете или попитайте някой по-искрен приятел, който има повече наблюдения: „Опише ме с две-три изречения“. Ще се изненадате от казаното, дори може да ви помогне за отговор на същия въпрос в някое интервю за работа.

 

5. Осъществяваш ли добър личен ПР?

Само за „звездите“ може да се нарече „хубаво“ да се появяват в жълти списания, просто защото те могат да си го позволят – това няма да накърни дотолкова имиджа им и ще привлече повече внимание. Но как се възприема публичното излагане, противоречиво изказване или действие за един обикновен човек, особено когато то е в краен противовес с ценни качества на професията и дейността му?
Например: Доктор, който е станал толкова апатичен към смъртта, че за него тя вече е нищо (и това се усеща),  и дори е собственик на траурна агенция?
Бихте ли си записали час, ако неговите пациенти доста често стават и негови клиенти?!


6. Има ли нещо уникално, с което и новите, и старите ти приятели те свързват?

Може би усмивката, някоя твоя страст, пламъкът в очите, умение, начинът, по който влияеш на хората…?

„Той/ тя винаги се е интересувал/а от тази област, още от дете.“
„Винаги е усмихната и позитивна.“
„Той е забавен – душата на всяка компания.“

И не на последното място – трите най-важни въпроса, с които изграждаме:
визията, начина и това какво правим.

7. 8. и 9.

WHY? HOW? WHAT?

7. ЗАЩО? –  коя е тази малка частичка (кауза), която е провокирала в нас желанието да се преборим с проблема, пред който се изправяме. И всъщност, тази наша кауза за кого е от значение?

8. КАК? –
Прилагаме ли ценностите, които „изповядваме “ в работата си? Как уменията ни биват използвани за създаването на нещо полезно/уникално или желано.

9. КАКВО? – Какво всъщност предлагаме на света – тук вече се появява самият продукт /услуга –
В какво сме най-добрите? Кои са нашите най-силни страни? –key selling points.


Успеем ли да отговорим на всички тези въпроси, покажем ли отговорите пред света по подходящ начин, ние изграждаме не само добър имидж в околните, но и невероятен успех, защото сме наясно със себе си, със ситуацията и с това какво предлагаме, за да я направим поне малко по-добра.

Интересното в маркетинга е целият този път, който продуктът/услугата извървява до сърцето и ръцете на потребителя – как свързваме нуждата на клиента с подходящия продукт. Маркетинговата дейност им помага да се срещнат.
Обръщайки внимание на имиджа, който изграждаме, на каналите, по които достигаме до хората, даваме по-голям шанс на самите себе си да достигнем до възможно най-много и най- подходящи полета за изява и развитие. И по този начин да бъдем по-полезни и за околните, и за себе си.
Погрижете се за собствения си имидж и позволете да бъдете запомнени с най-доброто от себе си.
Ето това е вашият бранд – самите Вие и всичко, което стои зад вас.

Препоръчително: едно изключително видео на Simon Sinek TED talk – Start With Why:


Дневник