аз VS другите - 9Academy
Кандидатстване

аз VS другите


аз VS другите 1

АЗ  VS  ДРУГИТЕ

Живеем в хилядолетие, в което сравнението е значима част от ежедневието ни. Сравняваме техника, хранителни  стоки, кога ни е най-изгодно да отидем на почивка, оценяваме спортисти, участници в реалити формати, филми и дори идеи и твърдения на глави по-големи от нашите. Въобще дните ни са изпълнени с десетки сравнения и някак си ни е трудно да не направим такова и за себе си.

Да се сравняваме с околните обаче е „комплексарско“ и не трябва да го правим, защото това означава, че имаме ниска самооценка. Или ако го правим, това разкрива, че им завиждаме и искаме да изпъкнем пред тях.

Разпространеното мнение е, че не бива да правим сравнения, а да живеем в херметически затворени капсули, като не гледаме другите, а само и единствено себе си. Защото така ще бъдем по-щастливи. Това обаче не ни прави  по-добри,  по-успешни, смислени или целенасочени. Това ни консервира.

Бих искала да споделя няколко мисли в тази посока, а именно – защо да се сравняваме с другите.

1 Отправна точка.

Преди години слушах интервю с най-добрата ни двойка по фигурно пързаляне Албена Денкова и Максим Стависки. Разказваха за пътя си, за трудните и славни моменти, за лишенията, борбите и катастрофите. Но това, което жегна сърцето ми, беше тяхното изявление на Световното първенство през 2007 година, когато печелят златните медали. Шампионите благодарят на друга двойка – класираната на второ място, защото през всичките тези години те са били „летвата“ за преодоляване. Златните медалисти признават, че нямало да постигнат това майсторство на спорта без непрестанното сравняване с техните опоненти. В тази връзка призивът ми е – гледай към най-добрите и се стреми да надградиш тяхното ниво.

№ 2  Бъди щедър!

Обградени сме от много хора, някои от тях изключителни личности, на които може да се възхищаваш, а други вървят след теб в различни отношения. Искрено „браво“, ако си в позиция на „над“ останалите. Протегни ръка и бъди помощник в дейността на някой с по-малко умения. Отдели време и подари част от мъдростта си. Това няма да те ощети – напротив, ще ти придаде неподозирана допълнителна стойност. Няма по-голямо блаженство от това да даваш. Със сигурност с това ще е съгласят 54-те обучители от 9 Academy, които споделят Know-How, ентусиазъм,  съвети по конкретни казуси и не на последно място се ангажират да менторстват напълно непознати „зелени“ предприемачи.

pic

№ 3 „Наточи секирата“.

Сравнението с другите може да ни докара до негативни мисли, особено ако не са в съзвучие с реалността. Опасността от силно разочарование и фрустрация от неизпълнените високи цели може да ни потопи във водовъртеж от отчаяние. Чуждите успехи и постижения също могат да са източник на болезнени стрели към нашата себестойност.

Затова вярвам, че най-доброто нещо, което можеш да направиш за себе си е, да се обновяваш. Продължавай по пътя на физическото, емоционално, умствено и духовно пътешествие. Тези инструменти са в основата на живеенето на един пълноценен живот, наточвай острието им редовно и работи с тях мъдро и отдадено.

В заключение бих искала да споделя част от интервю с Уил Смит, който казва, че единствената разлика между него и останалите хора е, че него не го е страх да тича по бягащата пътека. И добавя „Ти можеш да имаш повече талант от мен, може да си по-умен от мен, но ако се качим на бягащата пътечка заедно, могат да се случат точно две неща: или ти ще слезеш пръв или аз ще умра на нея, докато не се откажеш… Толкова е просто!“


Дневник