Ако можех да дам само един съвет... - 9Academy
Кандидатстване

Ако можех да дам само един съвет…


Ако можех да дам само един съвет... 1

Ако можех да дам само един съвет…

Мина месец от началото на новата година. Много от нас минаха на диета, тръгнаха на фитнес, започнаха някое ново начинание и си казаха „Тази година ще го направя!“

Всяка нова година носи със себе си надежди за едно ново, по-добро начало. Вярваме, че с новата година ще постигнем много неща и разбира се, правим си списък с цели, за да не пропуснем нещо.

В течение на годината често голяма част от заложените цели остават само на листа или в главите ни, други си казваме, че ще оставим за догодина, а за трети просто не намираме време.

Докато се чудех каква да бъде темата на статията, се запитах: „Не би ли било прекрасно в това „ново начало“ да следваме съвети, дадени ни от хора, които вече познаваме, знаят много неща и са преминали през различни предизвикателства?“ И последва отговорът: „Ама, разбира се!“

Така се роди всичко, което ще прочетете на долу. Доверените хора са прекрасните ни лектори в Академията до момента. Помолих всеки от тях да даде своя универсален съвет за това как да живеем, към какво да се стремим, как да гледаме на света около себе си или просто какво да ядем за закуска! Съвет, в който наистина вярват и самите те следват.

Нямаше ограничения колко дълъг да бъде или в каква сфера. Помолих ги да ни кажат онова нещо, което биха ни казали, ако ги помолим за съвет за живота!

И така, да започваме със съветите!

Почти 5 минути след изпращането на мейла ми, отговор дойде от Сава Бобчев. Сава е един от най-големите фенове на Академията и е лектор в нея от самото й създаване. Ето и неговите съвети:

„Ще си позволя да дам 3 съвета, подредени по важност, като НИТО ЕДИН от тях не е мой (!). Аз съм далеч от мисълта да давам еднозначни съвети на когото и да било! Ето съветите ми по ред на важност. Ако трябва да е само един, то той определено е първият:

 

БЪДЕТЕ ЩАСТЛИВИ!!! -Това е цитат от Далай Лама, който толкова дълбоко ме трогна, че откакто прочетох книгата, посветена на него и на този съвет, който той самият дава на хората около себе си, той се превърна в мое мото и цел. Няколко разяснения:

– Когато кажеш на някого да бъде щастлив, да се стреми към това във всяка една секунда от живота си, моментално изникват въпроси, като „Как да бъда щастлив“, „Как се постига щастие“, „Какво е щастие?“ и т.н. … това всичкото са подробности и са строго индивидуални. Идеята е – каквото и да правиш, да се опитваш винаги да го правиш с презумпцията за щастие:

– Да оставиш негативните емоции далеч назад и встрани;

– Да се стремиш към позитивни емоции;

– Да не обръщаш внимание на нещата, които те правят нещастен (нервен, неудовлетворен и т.н.)

– Целенасочено да се стремиш към нещата, които те карат да се усмихваш, да мечтаеш и да се чувстваш добре. 

.. сега един личен елемент от мен: това, което мен ме прави щастлив е да виждам как някой друг е щастлив и, ако мога, аз да помогна за това. 

 ПРОДАВАЙТЕ ВИНАГИ С ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ – това е видоизменена т.1. през призмата на търговеца. Не го мисли като стойност във финансово изражение, а като ЩАСТИЕ – продай на клиента нещо, което ще го направи (една идея по-) щастлив. 

– Как…. това е задачата на живота ми 🙂 

 ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ И СЕ ФОКУСИРАЙТЕ ВЪРХУ ВАЖНИТЕ НЕЩА! 

Силно начало, помислих си аз и бързичко си записах трите съвета в тетрадката. Зачаках следващите съвети.

Стойне Василев, който ни показа как с 3 стъпки да постигнем финансова свобода и да станем богати, каза следното:

Ако можех да дам само един съвет на някого, бих му казал да живее по собствените си правила и разбирания, а на да слуша другите и да спазва техните стандарти. Бих му казал да рискува повече, защото цената на провала е много по-малка от тази на съжалението, че не се е възползвал от някоя възможност. И накрая, бих го посъветвал да се погрижи първо за себе си, преди да спасява света.

Мисля, че с лекцията си Стойне успя да ни предаде много голяма част от съвета си, така че за нас остава да не забравяме този урок и да го следваме не само през 2018.

Младен Борисов от The Camp написа:

Моят скромен съвет е: Не копирай моделите на поведения на другите. За едни ставането рано работи, а за другите не. Яденето на здравословна храна е индивидуално за всеки организъм. Та нали това ни учат, че ние сме уникални сами по себе си. Бъди себе си и не се сравнявай с другите. Намали фейсбук през 2018. 

Съвет, който си струва да запомним. Аз самата започнах годината с желанието да не скролвам постоянно във фейсбук и вече почти месец прекарвам сумарно около 20 минути на ден там.

Христо Попов продължава в типично негов стил – да казва с малко думи много неща. Ето какво ни съветва той, а преводът оставам на вас!

It is all about character and mental toughness. Character trumps talent. Spend time building it.

 

Велизар Величков, който с неговата лекция ни пренесе в света на онлайн продажбите, приветства с отворени ръце молбата ми и изпрати своя съвет:

„Търсете доброто в хората, по природа хората са добри и когато правиш добро, то винаги ти се връща“ – малко банално, но наистина вярвам в тази сентенция. 

 

Иван Пантелеев и Ленко Йорданов, които ни запознаха с дигиталния маркетинг – тема, която вълнуваше доста от нас – отправят своите съвети към нас така:

Иван: 

Моят съвет за аудиторията би бил:

За 100% е нужно: Бъди добър човек(30%), помагай, където можеш (10%), радвай се на живота(20%), използвай всяка ситуация да се развиваш (20%) и се забавлявай (20%). 

Колко са точните проценти зависи от ситуацията, в която се намираш като възраст и опит, ама това за мен са основите на това да се чувствам добре като приоритетни точки 😉 

 

Ленко:

Ако можех да дам само един съвет, то той би бил – когато искате нещо, винаги давайте 100% от себе си, за да го получите. Давам ви този съвет, колкото и клиширан да звучи понякога, защото аз лично съм го изживял ивероятно животът ми щеше да се развие по-различно, ако не бях. Също така не забравяйте, че щом сте били склонни да вярвате в Дядо Коледа 7-8 години, то може да повярвате и в себе си за поне 5 минути.

 

Кристиян Постаджиян пречупва своя съвет през призмата на маркетинга,  в който всички се убедихма, е много добър и ни казва следното:

Ако можех да дам един съвет, то би бил… бъдете отворени и любопитни към всичко, което ви заобикаля. Да наблюдаваш потребител в реална среда е най-ценния урок в маркетинга; да се вглеждаш в хората по улиците, да следиш къде и какво ги вълнува, означава да познаваш потребителя и да мислиш като него, да разбереш какво го вълнува и какво го притеснява. Безценно е.

Съвет получихме и от Христо Нейчев. Той ни запозна с модела Lean и трябва да призная след тази лекция постоянно прилагам този модел, за да валидирам различни предположения, твърдения и варианти. Отново запазвам превода за всеки самостоятелно:

 „Living“ has little to do with intellectualizing things in life, but rather means experiencing things in life. So, stop overthinking and over-analyzing and jump head first and start experiencing. Do not focus on big number of experiences, but rather on the depth of perception you apply to each experience. It doesn’t matter how good you are at what you do, what matters is doing what you’re best at!

И за завършек остана съвета на лектора, с който приключението 9 Academy започна – Теодор Панайотов. Въпреки че мина доста време от онази първа лекция на 6 ноември, все още говорим за експоненциалните организации и не мислим скоро да спираме да го правим. Той казва:

 

Яжте здравословно и не пушете цигари 🙂

 А, и още едно – never cry over spilled milk – без това много трудно се продължава напред.

 

10 лектори, малко повечко съвети и теми за размисъл. Не е зле за една статия! Сега остава да си изберем тези, които да следваме през новата година!

А ако ти можеше да дадеш само един съвет…

 


Дневник