9Academy- повече от бизнес академия - 9Academy
Кандидатстване

9Academy- повече от бизнес академия


9Academy- повече от бизнес академия 1

Още преди началото на годината на огнената маймуна и на най- щастливото число девет, имах късмета да попадна в една невероятна академия – 9 Academy. Предполагам неслучайно логото ѝ съдържа емблематичната цифра „девет“, която символизира успеха и съвършенството. Това е лидерско число, което подготвя силно мотивирани личности, целенасочени и волеви, мечтатели и реалисти, които всъщност моделират представата за човешкия напредък.

Първоначално участието ми в академията бе едно предизвикателство, от мен се изискваше перфектно да подредя графика си и да вместя увлекателните лекции между останалите си задължения и ангажименти. И за щастие успях и хич не съжалявам, защото съм от онези любопитни и любознателни хора, които обожават да учат нови неща.

На интервюто ми преди началото на заниманията в Академията Люба ми каза следните думи: „Аз вярвам, че всеки има какво да научи от другия, именно за това подбираме хора от различна възраст и образование“. Аз, честно кзано, не се замислих много и не обърнах значимото внимание на нейните думи. Но сега, след изминалите вече 6 модула, осъзнавам, че едно от най-ценните неща, които съм научила, са не само теорията и практиката от лекциите и заниманията, а нещата, които са ми споделили останалите, и както казва една индийска поговорка: „Мъдрец е не онзи, който твърди, че знае всичко, а този, който умее да се учи от всеки един човек!“. В Академията ти не само учиш нови неща, но и опознаваш себе си чрез другите хора. Когато човек е в една среда сред мотивирани и целеустремени хора, той се вдъхновява и желае да постигне повече.

Всеки от нас иска да е преуспял и да се чувства значим, затова понякога е нужно само една малка, но точна, дума, за да мотивираме човека до нас да даде най- добро12063534_744313355698720_6167225031612948401_nто от себе си. Този контакт за мен е и едно от най-съществените неща в академията, където ние взаимно се мотивираме и подкрепяме. Верен е афоризмът: „Човек може да си създаде повече приятели за два месеца, като проявява истински внимание към хората, отколкото за две години, като се опитва те да проявяват такова към него.“ Фигуративно казано, общуването с умни хора ни обогатява.

Мотивацията е една невероятна сила, която действа тонизиращо на нас, хората. Тя помага да изградим себе си и да подарим на света много хубави мигове, задава параметрите на нашите търсения, моделира волята и характера ни, способна е да ни изтласква нагоре. Мотивацията в най-общ смисъл е това, което оказва влияние върху правенето на избора, определяне на насоката и прилагане на знанията. Тя е свързана не само с желанието за участие в процеса на обучението, но и с причините, които лежат в основата на активно участие в академичните дейности. Обичам хората, които имат вътрешна мотивация и се заемат с дейността заради самата нея и заради удоволствието от нея. Интересно е да чуеш колко са различни причините, довели хората около тебе, колко конструктивни решения може да ти предложи всеки.

За да покажа ползата и ефекта от подобен тип обучение в Академията, ще си послужа с терминологията, въведена от Гарднър и Ламбърт през 1972 г. Тя е свързана с мотивацията за изучаване на чужди езици. В теорията се взема предвид първо „инструменталната мотивация“, която свързва желанието за изучаването на чужди езици с утилитарни цели (например за работа или пътуване в чужбина). Но в процеса на обучението се формира „цялостната мотивация“, свързана с потребността езика да се научи заради интегрирането на личността в съответната езикова общност.
pexels-photo-large

Това, което аз получих от 9 Academy, са множеството интерактивни уроци и най-вече мултиплицирането на творчески хрумвания. Ако аз имам една идея и я споделя с някого, двамата ще си тръгнем с две идеи. В процеса на работата светът и бъдещето стават многоизмерни и интересни, обещава просперитет. Случва се това, което в теорията за мотивацията, наричат „помощ от средата“.

Човек научава много уроци за живота и получава приятели за цял живот.

Получава се едно полезно съчетание между желанието да се отдадеш на идеята, самоувереност при изпълнението ѝ и усещането за подкрепа от другите. В личен план, като прибавим и индивидуалните ми качества, и моя опит с усвояването на чужд език, наистина мотивацията прави идеите осъществими. При това мечтите и желанията за сбъдването на чудесата не са илюзорни, а реални, защото всеки от нас носи скептицизма на човека на модерното общество, който контролира евтиния ентусиазъм и търси реалните аспекти на социопроблемите на личността.

Всеки един модул ме изненадваше с нещо ново и оставяше следи в любознателната ми главица. На една от занятията например лекторката ме подсети за алгоритъма на успеха, който бях чувала и преди, но очевидно не бях запомнила, а именно: „Правилото за успех е 10 хиляди часа.“ Принципът гласи, че 10 000 часа „целенасочена практика“ са необходими, за да станете много добри, в която и да е област. Много преуспели хора са и самото доказателство за този принцип, защото няма невъзможни неща, ако човек е готов да положи усилия.

Вижте, надникнете през прозореца и открийте новото, намерете смелост и се борете, не се отказвайте, защото пътят не е лек, а е обсипан с препятствия. Но именно те са стълбата към успеха. С всяко едно ново нещо, научено и приложено успешно, се изкачваме с едно стъпало по-нагоре и така докато не достигнем поставения от целите връх, който според мен не трябва да е последната спирка. Хубаво би било да продължим нагоре в търсене на нови хоризонти.

Наслаждавайте се на това, което правите, и безспорно ще успеете. Да не се отказвате, не означава да не почвате отначало. Не се страхувайте от провала, стартирайте отново и отново, повтаряйте, ако трябва и потретвайте, така вие ще имате предимство пред тези, които не са се провалили. Вие вече ще придобиете опит. Проблеми и трудни моменти винаги ще има, дори не би било нормално да няма, защото именно това са нещата, които каляват нашият характер и ни изграждат като личности. Това което обединява успешните хора са трудностите, всички са имали безброй тежки моменти, които са преодолели благодарение на вяра, труд и упоритост.

941056_797926800337375_4175195264584396550_n

С нетърпение очаквам останалите модули от обучението и се вълнувам от въпроса с какво ще ни изненадат и те. Всяка нова тема задава различна проблематика, разпалва любопитството, провокира въображението ни. И в заключение ще кажа не се отказвайте, търсете, опитвайте, дълбайте, ровете, преследвайте и намирайте, защо ние сме хора и нашите способности и възможности са безкрайни.


Дневник