9 неща, които успешните хора правят преди да си легнат вечер - 9Academy
Кандидатстване

9 неща, които успешните хора правят преди да си легнат вечер


9 неща, които успешните хора правят преди да си легнат вечер 1

Последното нещо, което правиш преди да си легнеш, има огромно влияние върху настроението и нивото ти на енергия през следващия ден. В повечето случаи това се определя от това колко време и колко добре спиш.

Успешните хора осъзнават, че техният успех започва и завършва с тяхното умствено и физическо здраве. А то зависи почти изцяло от количеството сън.
Това е причината навиците преди лягане да са важен ритуал за много от нас – както и обясняват защо последното нещо, което успешните хора правят преди да си легнат, е да четат.

 

1. Четат преди лягане

Flickr / Patrick Gage Kelley

Flickr / Patrick Gage Kelley

Специалистите са единодушни, че четенето трябва да бъде последното нещо преди лягане, което успешните хора правят.

Майкъл Кер, международен бизнес лектор и автор на книгата „You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work,“ казва, че познава много бизнес лидери, които си запазват време за четене преди лягане, като са толкова крайни, че го отбелязват в календарите си като „неотложно“. „Това време не винаги е запазено само за четене на специализирана бизнес литература или вдъхновяващи автори. Много успешни хора намират стойност в това да четат текстове от различни източници, вярвайки че това ще им помогне да заредят своята креативност и страст.“

Например, докато някои успешни хора използват това време, за да наваксват с последни новини от деня, преглеждат блогове, социални мрежи, то други обичат да четат научна фантастика и древна философия преди лягане.


 

2. Подготвят списък със задачи за следващия ден.

Flickr / Patrick Gage Kelley

Flickr / Patrick Gage Kelley

„Изчистването на съзнанието за добър сън е много важно за успешните хора“, казва Кер. „Много често те отделят това време, за да подготвят списък от задачи за следващия ден, за да може тези мисли да не ги тормозят през нощта.

 

 

 


 

3. Прекарват време със семейството си

Aaron/flickr

Aaron/flickr

Д-р Майкъл Удуард, организационен психолог и автор на книгата „The YOU Plan,“ казва, че е важно човек да отделя време да говори с половинката си, да обръща внимание на децата си или да играе с домашните си любимци.

Лаура Вандеркам, автор на „What the Most Successful People Do Before Breakfast,“ споделя, че да отделяш време за семейството, е често срещана практика сред най-успешните хора. „Аз осъзнах, че не всеки си ляга по едно и също време, като своята половинка, но ако успявате да го правите, това е страхотен начин да общувате и да споделяте какво ви се е случило през деня.“


 

4. Рефлектират върху изминалия ден

REUTERS/Jumana El Heloueh

REUTERS/Jumana El Heloueh

Кер споделя, че много успешни хора отделят време преди лягане за рефлексия – да помислят или да запишат трите неща, за които са благодарни, че са им са се случили през деня. „Дневникът на благодарността“ също така напомня на хората за прогреса, който те са направили през този ден от живота си във всеки аспект. От друга страна, той се оказва ключов за поддържането на мотивацията, особено в напрегнати периоди от живота.“

Вандеркам добавя: „Ако отделяте малко време да се замислите кое се случи добре през деня, това ще ви донесе позитивно настроение и чувство на удовлетвореност.“


 

5. Медитират

Flickr/Gonso†Madrid

Flickr/Gonso†Madrid

Много успешни хора използват времето преди лягане, за да медитират. Дейл Куров, старши коуч от Ню Йорк, споделя, че това е прекрасен начин да отпуснеш тялото си и да прочистиш съзнанието си.

 

 

 


 

 

 

6. Спането е част от задължителните неща в графика

Phalinn Ooi/flickr

Phalinn Ooi/flickr

„Много се е изписало за вредите, които много ангажираните хора получават от хроничния недостиг на сън. Добър навик, който съм наблюдавал успешни хора да прилагат, е да планираш и поставиш с висок приоритет съня в дневния си график – това може да се окаже предизвикателство за работохолици и предприемачи“, казва Кер. Единият вариант да постигнеш това е като си лягаш по едно и също време всяка вечер, което е важен навик според експерти в науките за съня. Този навик, според тях, помага за добър здравословен сън.

Вандеркам препоръчва също така да се планира и събуждането, сметнете от колко часа сън имате нужда и след това настройте аларма, която да ви напомня кога трябва да започнете да се подготвяте за лягане. „Най-лошото нещо, което можете да направите, е да стоите до късно и сутринта да игнорирате алармата си“, казва Вандеркам. „Човешките същества имат ограничено количество воля. Защо да пропилявате част от волята си, за да спорите със себе си вместо да станете и да не спите още малко време с нежелание?“


 

7. Изключват се от работата си

flickr/functoruser

flickr/functoruser

Истински успешните хора правят всичко друго, но не и да работят преди лягане. Те не проверяват постоянно електронната си поща и не говорят за неща, свързани с работа.

Удуард потвърждава това: „Последното нещо, което трябва да правиш, е да лежиш в леглото и да си мислиш за последното писмо, което си прочел от шефа си, който постоянно ти дава различни задачи, породени от спонтанна прищявка.“ Дайте си малко повече време между последното прочетено писмо и времето на лягане. Идеята е  да спрете да мислите за работа и тогава да се отдадете на сън.


 

8. Лягат си с позитивна нагласа

8-they-lie-down-on-a-positive-noteНай-лесното е да се отдадеш на това да си повтаряш най-лошите неща, които са ти се случили през деня и да си мислиш как можеш да реагираш по-добре и да ги предотвратиш. Независимо колко зле е минал денят им, успешните хора обикновено успяват да избегнат тази негативна нагласа, защото те знаят, че тя ще създаде само още стрес.

„Не забравяйте да отделите малко време да рефлектирате върху позитивните неща от деня и да празнувате успехите, дори да са били малко и между всички други неща.“, споделя Удуард.


 

9. Визуализират успеха си утре

Corrie Barklimore

Corrie Barklimore

„Повечето успешни хора отделят няколко минути преди да си легнат, за да визуализират в съзнанието си полижителните резултати за проектите, по които работят“, казва Лин Тейлър, експерт по работна етика и автор на „Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job“ „За повечето успешни хора, това не е задача или упражнение, повечето от тях имат дарба да намират решения и това им е заложено“.


 

 

 

Тази статия е базирана на публикация в Business Insider от 17 февруари 2015 година. Автор на публикацията е Джакиелин Смит, която през 2014 г. се присъединява като редактор „Кариери“ в Business Insider.  Преди това е работила като редактор на тема „Лидерство“ във Forbes и е съавтор на книгата „Find And Keep Your Dream Job, The Definitive Careers Guide From Forbes.


Дневник