Заря Божкова: 9 Academy беше трамплинът, от който имах нужда, за да стигна по-нависоко - 9Academy
Кандидатстване

Заря Божкова: 9 Academy беше трамплинът, от който имах нужда, за да стигна по-нависоко


Днес ви представяме още един от 50-те учасници в сезон 4 на 9Academy - Заря Божкова. Казва за себе си, че е емоционално момиче, с брутално чувство за хумор, което обича да открива нови неща, хора и места.

Днес ви представяме още един от 50-те учасници в сезон 4 на 9Academy – Заря Божкова. Казва за себе си, че е емоционално момиче, с брутално чувство за хумор, което обича да открива нови неща, хора и места. В работата си е дисциплинирана, последователна и организирана. Иначе би искала да е по-търпелива и хладнокръвна. Завършила е Международни отношения в EU Business School Барселона, после получава и магистърската си степен в областта на маркетинга и рекламата от University of Sheffield. От близо една година развива своя бранд Marketing Ways – бутикова агенция, чийто фокус са социалните медии, дигиталният маркетинг и управлението на съдържание.

Защо реши да се запишеш за участие в 9 Academy?

Много исках да бъда част от 9 Academy, още след като разбрах за идеята първия сезон. Кандидатствах след това, но не ме отразиха изобщо. Аз естествено като една упорита и амбициозна представителка на зодия Стрелец, четвърт македонка, и естествено жена, опитах отново. Вторият път се постарах сериозно за апликационната форма, която, както всички знаем, е предизвикателство дори и за най-добрите кандидати. Последва вълнуващото интервю, което очаквах с нетърпение и което не мислех, че ще ме притесни, но истината е, че сериозно се спекох по едно време. Задават ти едни такива уж простички въпроси, чиито отговори би трябвало да знаеш, но се замисляш, леко започваш да се зачервяваш от притеснение, устата ти пресъхва и си казваш: “ Е, поне стигнах до интервю този път.” Но идва този прекрасен момент, в който Люба ти се обажда и ти казва, че си част от 9 Academy. До последно не вярваш!

Та, да отговоря на въпроса. Вдъхновените и мотивирани хора, които са завършили Академията, говорят толкова позитивно и омайващо за това какво са преживели, научили и постигнали по време на шестте месеца обучение, че няма как да не поискаш и ти. Другата причина беше, че исках да си сверя часовника – къде съм в съвременната бизнес общност и какво се случва с младите хора в България. 9 Academy е преживяване, което отваря очи, врати и възможности, но всичко това зависи изцяло от самия теб.

С какво те предизвика 9 Academy?

Да бъда по-добра като човек и професионалист. Да действам, сега! Да извадя страховете и неувереностите си и да ги преборя. Не казвам, че съм успяла, но съм на прав път.

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? Защо? А най-любопитният?

Най-интересният и грабващ модул безспорно беше първият – Предприемачество! Току що си влязъл в Академията и пред теб вече се откриват завесите към всякакви идеи, разработки, успешни личности, технологии, методологии, стартъпи, магии…обгръща те една еуфория, нямаш търпение да чуеш и видиш всичко, което са подготвили обучителите и организаторите. Изключителен модул, лектори и презентации. А най-полезни лично за мен, бяха модулите, в които нямам опит като професионалист – Правни въпроси и IT.

Какво научи за себе си в 9 Academy и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

9 Academy се появи в живота ми в точния момент, явно неслучайно са ме подминали първия път. Току що бях прекратила работата ми като корпоративен служител и се бях гмурнала в дълбокото. Истината е, че имах нужда от Академията. За мен участието в нея означаваше едно потвърждение, зелена светлина, че пътят, по който съм поела, е правилният. Научих, че няма невъзможни неща, има само оправдания, отлагания и безкрайни очаквания. Научих, че си струва да следваш мечтите си, колкото и усилия да ти коства това. Научих най-вече, че мога да бъда, каквато поискам – силна, целеустремена и непоколебима. 9 Academy беше трамплинът, от който имах нужда, за да стигна по-нависоко.

Кое е най-ценното, което 9 Academy ти даде?

Най-ценното са връзките с участниците и обучителите. В Академията са събрани хора, които са решили да участват доброволно, а няма по-силно от сърцето на доброволеца. Всички са мотивирани, амбициозни, с високи знания, критерии и цели. Помагаме си за всичко, подкрепяме се, но същевременно сме открити – никой никого не лъже и не заблуждава. В 9 Academy цари труд и творчество. Знанията, които получаваш са релевантни, практични и в крак с последните новости. Но всеки сам решава какво да си вземе от Академията и най-вече – какво да даде.

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Всички моменти преди и след обученията. Моментите, когато имаш възможност да опознаеш всеки един участник или лектор, да разбереш защо е там, какво иска да постигне, с какво можеш да му помогнеш.

Панаирът на идеите беше особено вълнуващ за мен, защото съм състезателен тип и обожавам да презентирам. Също така, ми беше много интересно да видя в детайли идеите на колегите, както и обратната връзка от журито и публиката.

Какво ще посъветваш бъдещите участници в 9 Academy?

Съветът ми е да приемат Академията съвсем сериозно и отговорно, за да извлекат максимума и да почувстват сладостта от завършването й. Бъдете себе си, забавлявайте се и работете здраво! Няма да съжалявате!


Алумни