Важните въпроси по пътя на предприемача и ролята на финансовата грамотност - в третия епизод на #Studio9A
Кандидатстване

Важните въпроси по пътя на предприемача и ролята на финансовата грамотност – в третия епизод на #Studio9A


Стойне Василев SmartMoney предприемач финанси

Темата за уменията, без които не можем, от предишния епизод на #Studio9A продължава и в разговора ни със Стойне Василев. Този път говорим за финансовата грамотност и защо това е едно от най-ключовите умения на XXI век.

Гостът в този епизод на видео поредицата #Studio9A се е посветил на това да помага на хората да вземат добри финансови решения. Той е финансов коуч, лектор и собственик на най-популярния сайт за собствен бизнес и лични финанси в България – SmartMoney.bg.

Автор на книгата “Умни пари” и съосновател на InvestPRO – първата професионална програма в България по инвестиции и лични финанси от експерти и практици по темата у нас.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Епизодът е част от рубриката Lessons Learned, в която ви срещаме с интересни хора, които споделят научени уроци от своя дългогодишен опит.

Стойне Василев ни разказва за пътя си като предприемач и решението да направи промяната от сигурна и престижна корпоративна кариера към самостоятелно градене на нещо свое, по свой начин.

Той откроява два важни трудни урока, които е научил:

  • Да не се опитваш да помагаш на хора, които сами не искат;
  • Хората са различни.
  • И двете неща звучат логично и простичко, но реално да се справиш с тях изисква време и усилия.

В този епизод на #Studio9A ще научите още:

  • Как въпросът “Кое е най-лошото, което може да се случи?” помага по пътя на предприемача;
  • Стремежът към свободата – финансова, географска, времева, с какви хора да работиш;
  • За трудностите в началото и хората, които да ти дават вяра, но и отрезвяване, че нещата отнемат време;
  • Защо личният финансов консултант е като личният лекар;
  • Добрата финансовата грамотност позволява да сме спокойни и да се фокусираме върху важните неща;
  • Кога е дошъл момента да напуснеш работа.

Говорейки за значението на добрата финансова грамотност, Стойне Василев дава интересен пример с развитието на Естония като държава.

В образователната система там е поставен фокус върху финансовата грамотност и това води до редица положителни промени.

Той ни дава и интересни примери от своя личен опит за изграждането на финансовата грамотност на децата, още от най-ранна възраст. Като едновременно с отношението към парите се възпитават и отговорност, самостоятелност, търпение, умение да оценяваш това, което си получил, след като си положил усилия за него, предприемачески дух. През септември ще стартира и Второ издание на онлайн курса за деца „Моята първа финансова цел – мисията възможна“.

Ключов съвет от Стойне Василев към всеки който има мечта, независимо дали тя е за собствен бизнес или друго, е да направите “test drive” – пробно постигане на тази мечта. Целта е да видите дали наистина го искате, какви трудности биха се появили, да пробвате мечтата за кратко време, с малка инвестиция на време и пари.

Тествайте, вижте дали е за вас и не се притеснявайте да променяте!

Но първо вижте видеото със Стойне Василев:

Всички епизоди от видео поредицата #Studio9A следете в YouTube канала на 9Academy и се абонирайте, за да не пропуснете нито едно от следващите видеа с добри примери, ценен опит и вдъхновение от света на предприемачеството, бизнеса и НПО сектора.

За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!


Блог