Началото на #Studio9A и добри новини за мобилните плащания и финтех сектора в България
Кандидатстване

Началото на #Studio9A и добри новини за мобилните плащания и финтех сектора в България


мобилните плащания и финтех сектора в България

Ускорената дигитализация в световен мащаб се усеща в много и различни сфери на нашия живот. Един сектор обаче тепърва предстои да се разгърне както като иновативност, така и като приложение в ежедневието ни – това са т.нар. финансови технологии, или “финтех” казано на жаргон. Изненадващо, голяма част от европейските държави, в които финансовата индустрия като цялост вече е добре развита, не са най-благодатни за иновации в този сектор.

Как стоят нещата в България и как навлизането на финтех компанията Settle у нас ще повлияе на навиците на клиентите и на възможностите пред търговците – говорихме с Детелина Момчева и Димитър Гюрджилов от Settle Bulgaria.

Те бяха първите гости в #Studio9A – новата ни видео поредица, в която ви срещаме както с успешни предприемачи, така и с мениджъри с богат опит, експерти в разнообразни сфери и представители на НПО сектора, постигащи устойчиви резултати за каузите си. 

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Както по-рано споделихме, Settle е общоевропейска услуга за мобилни плащания, достъпна на 22 европейски пазара.

За разлика от повечето мобилни портфейли и нео банки, Settle разчита на местни партньорства за развиване всеки отделен пазар. Технологиите, операциите, финансовото лицензиране и разработването на продукти се извършват на централно ниво от Settle Group, базирани в Осло, Норвегия. В първия епизод от #Studio9A, част от рубриката The Story Behind, заедно с Детелина Момчева (Директор на Settle България) и Димитър Гюрджилов (Главен търговски директор на Settle) си отговорихме на следните въпроси: 

  • Защо и как мобилните плащания се превръщат във все по-неразделна част от ежедневието ни?
  • Превръща ли се телефонът ни в заместител на парите в брой и на дебитните и кредитните карти? 
  • Кое прави мобилното плащане по-сигурно за потребителя? 
  • Как мобилните плащания помагат на търговията? 
  • Какви са ползите както за търговците, така и за потрбителите?
  • Може ли бизнесът да увеличи продажбите си чрез услуги като тези на Settle? 
  • Защо Settle избират България като един от първите си международни клонове след позиционирането им в Норвегия, Хърватия и Кипър? 
  • Какво допринася за успеха на Settle по света и как се навлиза на нов пазар като България? 

В изключително полезния ни разговор с Детелина Момчева и Димитър Гюрджилов разбрахме не само колко позитиви носи мобилното плащане, но и какви са световните тенденции в финтех сектора и как България отговаря на тях. Димитър Гюрджилов сам каза и едно на пръв поглед изненадващо твъдение –

“Там, където най-бързо се развиха иновациите във финансовите услуги, беше и там, където е най-слабо развита финансовата индустрия.”

Той даде пример и със световните лидери в тази сфера, като повечето западноевропейски държави, които са далеч от първите позиции по иновации спрямо финтех сектора. От друга страна източноазиатски държави като Индия изненадващо водят челните позиции. Поради тази причина в Азия финтех към този момент дори не се усеща и като иновативна възможност. В Европа нещата закъсняват основно заради много добре развитата финансова инфраструктура – огромно количество банкомати на глава на населението, банкова сметка с дебитна карта, т.е. липса на осъзнаване от нуждата на услуги като Settle. Към този момент обаче тази нужда започва да се усеща все повече и повече.

Как обаче започва работата на Settle в България, как бизнесът ни, а и ние като потребители, да преминем на следващото ниво чрез услуги като тези на Settle и още много ще научите в първия епизод от #Studio9A: 

Началото на #Studio9A и добри новини за мобилните плащания и финтех сектора в България

За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!


Блог