Райчо Райчев: В 9A се чувствах повече от прекрасно - 9Academy
Кандидатстване

Райчо Райчев: В 9A се чувствах повече от прекрасно


Райчо Райчев, сезон 4 на 9 Academy

Когато попитат Райчо Райчев къде учи, винаги казва, че учи на 2 места – „Политически науки на английски език“ в Нов български университет и в 9 Academy. От гимназия активно се занимава с ученическо самоуправление, дебати и всякакви други младежки дейности и каузи. Съосновател e на Софийски ученически съвет и понастоящем e член на Управителния съвет на Асоциация Дебати – София и Национален младежки форум. „Дебатьорите са любознателни, любопитни, със собствено мнение, активни, готини хора, които имат визия за нещата, които искат да постигнат, и имат идея за начина, по който това да се случи“, казва още Райчо за себе си.

Защо реши да се запишеш за участие в 9 Academy?

Реших да се запиша, защото бях изцяло фокусиран върху младежките организации, но осъзнах, че бизнес секторът също може да ти даде толкова, колкото и неправителствените организации. Истината обаче е, че се записах, защото имах много познати, които всеки път, когато ги виждах, говореха много приповдигнато за изживяванията си в 9 Academy и понеже знам, че те имат високи стандарти и са доста взискателни, реших и аз да се пробвам.

С какво те предизвика 9 Academy?

9 Academy ме предизвика с това умело да успея да общувам свободно с 49 други млади хора, но много различни като личности, начин на мислене, изразяване и най- вече различаващи се по лични интереси, убеждения и професия.

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? А най-любопитният?

Във всеки един модул научаваш нови, интересни и приложими неща. За мен най-полезен беше модулът със счетоводните въпроси. Бъкел идея си нямам от математика, числа и формули – като ги видя и се правя на разсеян, защото просто не ги разбирам или по-скоро не ми се иска. Лекцията в „Крестън Булмар“ ми даде надежда, че може и да не съм чак толкова недъгав с числата и даже осъзнах, че материята е доста интересна, ако разбереш за какво става въпрос.

Какво научи за себе си в 9 Academy и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

Времето, прекарано в 9 Academy, е като да си чакал 4 часа пред някое забито гише и да дойде твоят ред – иначе казано с други думи – чувствах се повече от прекрасно. Простанството на 9 Academy винаги е изпълнено със знания, полезни контакти, силен звучен смях, ведрост и цвят. За себе си научих, че трябва да си давам време и да забавям процесите.

Кое е най-ценното, което 9 Academy ти даде?

Както обичам да казвам, най-ценното нещо е човешкият ресурс – това е и най-ценното,  до което 9 Academy ми даде достъп. Екипът на 9 Academy, лекторите, участниците, както и изградената ALUMNI мрежа. Страхотни хора, които затвърждават мнението ми, че България е супер яка. 🙂

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Няма как да не си кажа истината, че за мен най-вълнуващо беше откриването, защото тогава за първи път се запознахме всички и течеше интензивен процес на опознаване. Естествено няма как да пропусна да разкажа за пикника, който си организирахме, и в крайна сметка не го проведохме в парка, а в Ради и Ицо, заради прогнозата за времето на Емо Чолаков, но пак си изкарахме повече от чудесно.

Какво ще посъветваш бъдещите участници в 9 Academy?

Най-важното, което трябва всеки да вземе предвид, когато реши да кандидатства, е добре да обмисли дали сега е най-подходящото време. Със сигурност няма подходящо и неподходящо време, но това, което би добавило по-голяма стойност, е да се кандидатства при случай, в който вече имате бизнес идея и искате да я разбработите или вече, ако активно работите по нейното случване.  Успех на всички кандидати!


Блог