Пандемия - играта, която ще спаси света! - 9Academy
Кандидатстване

Пандемия – играта, която ще спаси света!


Представяме ти "Пандемия" - играта, която ще спаси света. Ако си мечтал да станеш лекар или си искал да помагаш на хора и да спасиш света като всички супергерои, можеш да се почувстваш такъв в играта "Пандемия".

pandemiya

Знаем, че вече нямаш търпение за следващото издание на 9-те игри на бизнес успеха. Ако още не си се записал – побързай, защото местата са ограничени: http://9academy.com/9-igri-na-biznes-uspeha/

Представяме ти „Пандемия“ – играта, която ще спаси света. Ако си мечтал да станеш лекар или си искал да помагаш на хора и да спасиш света като всички супергерои, можеш да се почувстваш такъв в играта „Пандемия“. Тази игра обаче не е за самостоятелния супергерой, а за екип, който се бори срещу 4 смъртоносни вируса.

Играта е създадена от Мат Лийкок, който се слави със своите кооперативни заглавия. Интересната тема и достъпността я правят подходяща и за новопрохождащи в настолните игри.

Какви са правилата?

Играта може да се играе от 2 до 4 участници. Всеки един от тях получава карта със своята професия (експерт по извънредни ситуации, оперативен специалист, специалист по карантина, изследовател, учен, медик и диспечер). Всеки има специални умения, с които може да се бори срещу заразите.

Игралното табло представлява карта на света, чиито обозначени градове са потенциални огнища на зараза. Вирусите са 4 и са кодирани по цвят – жълт, син, червен и черен.

В играта има две колоди с карти: „Болести“ и Игрални карти – събития и градове. В началото на играта се поставя един изследователски център в Атланта (където са и Центровете за Контрол на Болестите) и на всеки играч се раздават карти от игралните (градове и събития). Първи на ход е участникът, чийто град е с най-много жители.

Ходът на всеки участник се състои от 3 части:

  1. Извършване на 4 действия от упоменатите в играта като придвижване, строеж на изследователски център, обмяна на знания и други.
  2. Изтегляне на 2 игрални карти.
  3. Зараза на градове.

 

След 4-те действия участникът тегли 2 карти от Игралните. Ако иска да използва дадена карта за пътуване, той трябва да изхвърли от ръка картата на съответния град. За да се открие лек, трябва да се занесат 5 карти от съответния цвят в изследователски център. Чрез действието „Обмяна на знания“ участниците могат да обменят карти, което ще помогне за събирането на един цвят. В тези карти има и така наречените карти „Събития“, чието играене не се брои за ход. Най-нежелани са картите „Епидемия“. След изтеглянето на такава карта следва преместване на маркера за отчитане на степента на зараза с един пункт напред, изтегленият град от дъното на колодата карта „Болести“ се заразява с 3 кубчета и вече изиграните карти „Болести“ се връщат върху още неиграните.

 

Последната стъпка от хода на участника е заразяването на градове. Играчът тегли толкова карти от колодата карти „Болести“, колкото е степента на зарaзата. Заразата се случва като се поставя по едно кубче върху града със съответния цвят. Ако вече има 3 кубчета, избухва Епидемия, като вирусът се  разпространява към всички съседни градове.

 

Екипът професионалисти печели, ако открие лек и за 4-те болести. Има 3 начина играчите да изгубят и човечеството да не оцелее: ако маркерът за избухнали епидемии достигне последната позиция от скалата, ако не може да се сложат толкова кубчета от зараза, колкото трябва и ако играч не може да изтегли 2 карти след извършване на действията си.

 

Положителното в тази игра е, че всички играчи могат през цялото време да обсъждат и да си помагат, но само играчът на ход може да зададе своето финално решение за действията си. Играта не създава опоненти, а създава сплотен екип, който на базата на своите умения и общовзети решения успява да избави света от смъртоносните вируси.

 

Какви умения може да придобием, докато играем Пандемия?

 

Пандемия учи на работа в екип, как се взимат решения в деликатни ситуации и че в крайна сметка за едно погрешно или добро взето решение, отговорност поема целият екип.

 

Ако искате да усетите какво е да си част от сплотен екип, спасяващ света, регистрирайте се за следващото издание на за 9-те игри на бизнес успеха на следния линк:

http://9academy.com/9-igri-na-biznes-uspeha/

 


PR