#БързаРеакция с Александър Христов: Кризата на доверието
Кандидатстване

#БързаРеакция с Александър Христов: Кризата на доверието


Александър Христов е управляваш директор в Параграф 42 и обучител в 9Academy.

За госта: Александър Христов е управляващ директор в „Параграф 42“ и обучител в 9Academy

След като ви разказахме за ефекта на COVID-19 върху дигиталния маркетинг, днес ще обърнем поглед към друга важна тема, а именно – кризата на доверието.

Неотдавна, един уж на пръв поглед малък вирус, преобърна представите ни за всичко! В това всичко, разбира се, влиза и начинът, по който комуникираме. В този епизод на нашата поредица #БързаРеакция си говорим с Александър Христов

Той е един от най-изявените ПР специалисти в България, наред с това е преподавател в УНСС, както и управляващ директор на ПР агенцията “Параграф 42”. За Александър Христов, времето наистина е разтегливо понятие, защото наред с всички изброени професии, той е и председател на центъра за анализи и кризисни ситуации в България, както и автор на 4 книги Александър Христов вярва, че комуникациите могат да бъдат двигател на големи промени в обществото! Именно затова и изборът ни на гост за този епизод никак не е случаен! . 

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

С госта ни обсъждаме, че за разлика от предходните криза, тази настъпи едновременно за всички ни и засяга пряко всеки един член на обществото.

Затова сега е повече от важно в комуникационните си стратегии да залагаме на разбиране, емпатия и подкрепа.

Според госта ни, сега е моментът компаниите да бъдат силно автентични в комуникацията си към различните групи потребители. За госта ни една криза може да бъда лоша или фатална. Много е важно днес да покажем гъвкавост, адаптивност и сплотеност, защото от всеки един член на обществото ни зависи каква и колко болезнена ще бъде тази криза. За доктор Христов всяка криза е потенциална възможност, която не бива да пренебрегваме. 

Наред с всичко, в този епизод ще научите повече и за ефекта на вируса върху доверието на гражданите към бизнеса и институциите. В последните месеци се наблюдава рязко увеличаване на доверието в правителствата и политиците. Феномен, който е липсвал последните няколко десетилетия. В същото време обаче се наблюдава и спад на доверието в бизнеса. В епизода, ще разберете защо една добре структурирана информационна кампания може да повлияе положително върху доверието и как се гради една такава кампания. 

За никого не е изненада колко негативно повлия COVID-19 на ПР сектора в световен мащаб. Как се справи ПР секторът в България ще разберем от нашия гост, който ни споделя как той и екипът му реагират на трудностите, пред които са изправени.

За наша изненада се оказа, че компаниите, с които “Параграф 42” работи не са проявили силен интерес към кризисните комуникационни стратегии. За сметка на това обаче, интересът към знания и нови идеи се е повишил драстично. Това мотивира екипа на “Параграф 42” да създадат платформа за споделени знания, с която успяват да обединят дори конкурентни компании зад една обща цел: да преодолеем трудностите заедно като си помагаме, споделяйки! Това е и един от съветите, които Александър Христов дава не само на малки и големи бизнеси, но и на отделните индивиди. 

С госта ни обсъждаме и какви са вариантите за успешни комуникационни стратегии пред малките и средни бизнеси в тези непредсказуеми времена. За изненада на мнозина, съветът е един и е много простичък: автентича, искрена и отговаряща на ценностите на компанията комуникация! Това е ключът към силно доверие на потребителите към конкретен бранд. 

Говорейки си за доверието, се оказва, че то може да бъде нарушено лесно, а именно от наличието на няколко фалшиви новини. Александър Христов обаче ни дава интересни съвети за това как да филтрираме информацията и да открием достоверните източници.

Ако и на вас, както на нас, продължава да ви е интересно какви ще бъдат трайните промени в ПР сектор;  ако се чудите дали автентичните директни срещи ще бъдат заменени с Google или Zoom; ако ви е любопитно как една комуникационна кампания с добре използвано съдържание може да доведе до успех дори и по време на криза, то, този епизод е именно за вас! Не се чудете, а минутка си откраднете!

Автор: Катерина Кобакова


Блог