Кремена Деспинова: 9A ти дава средствата, с които да предизвикаш себе си - 9Academy
Кандидатстване

Кремена Деспинова: 9A ти дава средствата, с които да предизвикаш себе си


Кремена Деспинова

След 5 години работа в хотелиерския бизнес и смяна на няколко професии – рецепционист, координатор събития, специалист мероприятия и счетоводител Клиенти, Кремена Деспинова от Сезон 3 на 9 Academy излиза от работната си среда, за да замине в САЩ като участник в 5-седмична предприемаческа програма и да потърси нови предизвикателства и възможности за развитие, след като се завърне. Завършила е Маркетинг в УНСС, а магистърската ѝ степен е Международен бизнес на английски език. Вълнува се от новите течения в хранителната индустрия, свързани с подобряване на храната, която консумираме и търсене на източници на нова, недооценена такава, но с голям потенциал за устойчиво развитие. Обича да спортува, да танцува, пътува и да опитва нови ястия. В момента подготвя блог, който скоро ще стартира.

Защо реши да се запишеш за участие в 9 Academy?

Поради две основни причини: бяха изминали 2 години откакто завърших магистратурата си и чисто ментално усещах нуждата да се върна към нещо, което пресъздава средата, хората, динамиката – изпитах нуждата да уча и да се потопя в нещо ново. Вторият ми мотив беше, че вече от няколко месеца имах в главата си назряла идея за собствен бизнес, свързан с нещо толкова нетрадиционно каквото са ядливите насекоми, и знаех, че ако искам да продуцирам нещо в тази насока, ми е нужна информация, знания, насоки, съвети, насърчение, хора, които да се кефят на цялото нещо и от чийто заряд да черпя. Защото груповата динамика и енергия си е голяма работа.

С какво те предизвика 9 Academy?

9 Academy ти дава средствата, с които да предизвикаш себе си и да видиш на какво си способен и колко далеч можеш да стигнеш в това, което желаеш да постигнеш. Академията ме постави в условията да представя и да защитавам една идея, която е много извън представите на хората за „нормално”, предизвика ме да събудя кративността си, да говоря пред публика, показа ми нов начин на „учене” чрез методите на неформалното образование. Помогна ми изключително много в намирането на следващите стъпки и създаде за мен прекрасни условия за полево упражнение на умения, които са ми необходими и е нужно да усъвършенствам преди сблъскването ми с някои аспекти от истинската бизнес действителност от предприемаческа гледна точка.

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? 

Трудно ми е да определя кой беше най-полезният. Знам със сигурност, че всеки един е истински ценен и необходим. Най-силно ме развълнува модул Предприемачество, с който започна програмата и който запали фитилите на всички, дори и на хората, които нямаха конкретна идея в главата си. Маркетинг, продажби, PR, НПО, личностно развитие… всички ги свързвам със страхотни емоции и хора, които са ги създали – участници, екип, обучители. Усещаш атмосферата около себе си, наситена с работещи главици – любопитни, мотивирани, дерзаещи, случващи и помагащи – обкръжение, от което има нужда всеки човек, който асоциира себе си с тези категории. За мен цялото това нещо изигра жизнено важна роля.

Какво научи за себе си в 9Academy и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

Научих за себе си, че се влияя и черпя много заряд от груповата енергия, и това много ми помага да случвам неща. Когато създаваш очаквания у хората, със сигурност държиш да покажеш, че си човек на действието, не само на говоренето. Научих, че се справям с говоренето пред хора по-добре отколкото очаквах. Научих, че прекаленото премисляне на нещата, подготвяне, доизкосуряване понякога е вредно, защото губи излишно време за фактическо действие. Научих, че макар и не толкова голяма, в България има предприемаческа среда, която е доста разнообразна, интересна и динамична. И имаме всички необходими условия и ресурси да създаваме глобални продукти и услуги, и да ги реализираме, било то на национално или международно равнище.

Кое е най-ценното, което ти даде Академията?

Увереност. Това е и нещото, което ми липсваше най-много и което ме мотивира най-силно да искам да съм част от Сезон 3. Увереност, че аз съм човекът и разполагам с всичкото желание, ентусиазъм и капацитет да осъществя това, за което мечтая. Увереност, която идва с научаване на нови неща, с любопитстване, контакти, със споделяне и заедност в решаването на главоблъсканици от всякакъв тип. Не си представям по-качествен, разнообразен, интересен и безкрайно стойностен подбор на хората, въвлечени в цялото нещо – екип, участници, обучители. Споделяли сме адски много преживявания заедно и се вълнувам всеки път, когато се сетя и за най-дребните моменти. Чувствам се по-пораснала и готова да дерзая за постигането на нови, големи и смислени неща. И всичко това благодарение на хората от преживяването „9 Academy”. Защото каквото и да си говорим, те са най-важното нещо. Хората са носители на цялата стойност, те внасят осезаемата разлика в живота ни. Винаги е било така, във всички аспекти на живота.

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Най-яркият момент в Академията, много ми е трудно да отлича един. Със сигурност никога няма да забравя вълнението при представянето си в деня на откриването, когато бях приготвила сурови бонбони с брашно от щурци и трябваше да представя на всички какво всъщност е нещото, което представлява толкова голям интерес за мен – впоследствие на Панаира на идеите имах възможност и да се обоснова по-сериозно и да наблюдавам реакциите и обратната връзка на всички, които присъстваха. Уникално приятно изживяване. И много полезно.

Какво ще посъветваш бъдещите участници в 9 Academy?

Първо: не пропускайте възможностите да посещавате лекции, да опознаете останалите участници и да се наслаждавате на всяка минута, прекарана заедно. Бъдете любопитни по темите, които ви интересуват или са ви важни и търсете съдействие под формата на съвети, насоки или просто коментари – подборът от обучители е повече от страхотен, така че – възползвайте се. Използвайте и всички възможности за изява на личните си качества, за споделяне на идеи, колкото и неуверени да се чувствате – предизвиквайте се, постигайте, растете. И не забравяйте да се забавлявате през цялото време (а то си е и неизбежно).


Алумни