Христо Георгиев: Няма как да разбереш 9 Academy, ако не си участвал в нея - 9Academy
Кандидатстване

Христо Георгиев: Няма как да разбереш 9 Academy, ако не си участвал в нея


Христо Георгиев: Няма как да разбереш 9 Academy, ако не си участвал в нея 1

Христо Георгиев от Сезон 3 на 9 Academy е юрисконсулт, завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Определя себе си като „реалистичен оптимист“ – винаги се надява за най-доброто развитие, но прави обективна оценка и преценява какво е максималното, което може да вземе. „Стремя се да бъда възможно най-добрата си версия. Търпелив и добронамерен по природа съм. Проблемно ориентиран съм- насочвам се към проблема и търся най-подходящото решение. Тоест не съм от хората, които създават проблеми, а съм от хората, които ги решават.“, казва още за себе си Христо.

Защо реши да се запишеш за участие в 9 Academy?

Със завършването на университет процесът на учене, усвояване на нови знания и умения, т.е. процесът да работиш над себе си, да се развиваш и да се усъвършенстваш, не приключва. Напротив! Винаги съм бил отворен към възможностите за обучение. Винаги съм търсил такива. За мен това си е форма на забавление. Беше ми интересно да видя какво точно представлява 9 Academy- 6 месеца, 9 тематични модула. Продължителността на един семестър. Не е магистърска програма, не е конференция, не е семинар. А какво е тогава? Ами 9 Academy. Няма как да се опише, трябва да се преживее, да се вземе участие. Да видиш лично и да почувстваш лично атмосферата и настроението. Тоест една от причините бе, за да видя какво е.

Разбира се, трябва да призная, че бях много затормозен от обучението, което бях получил в университета и бях разочарован от много неща. Например не ми харесваше как едни подчертано възрастни господа идват да ти четат едни пожълтели листа, написани с пишеща машина. Четат ги толкова монотонно и безинтересно, че дори на лектора му се доспива от собствените му писания. Няма време и възможност за обсъждане. Поне в повечето случаи е така. И това се нарича лекция. На изпит – „Колега, рецитирайте ми с чувство какво пише на страница еди коя си от учебника Х“ или пък – „Колега, кажете ми какво е мнението на професор Х по този въпрос“, и т.н. Никой не иска да развие потенциала ти, не го интересува мнението ти, не иска да чуе какво мислиш и как мислиш. За капак студентите са виновни, че не учат и са слабо мотивирани.

И когато прочетох в сайта на Академията описанието на модулите и лекторите, много се зарадвах. Като видях млади хора, от практиката, които са се реализирали по някакъв начин или пък работят в тази насока, веднага ми направи добро впечатление и си казах: „Хайде да видим какво ще стане.“ Тоест другата причина бе, че исках да пробвам нещо ново и много различно, което се опитва да си утвърди име, да навлезе и защо не да стане масово.

Неизвестното винаги се свързва с някаква трудност. Просто не знаеш какво да очакваш. И поради тази причина си казах: „Може и да е трудно, но пък искам да видя. Искам да участвам.“ Обичам трудностите. Никога не съм бягал от тях. Това е една от причините – да видя какви трудности ще срещна, евентуално какви трудности ще срещнат и другите участници и да видя и техните методи да се справят. Това е друга причина да се включа – нещо като да обменим опит, да заимствам нещо интересно и полезно от другите участници.

С какво те предизвика 9 Academy?

На първо място предизвикателството дойде от гледна точка на това, че не знаех какво е, как ще протече и какво точно се очаква от мен. Знаех само, че ще е 6 месеца, ще има 9 тематични модула и ще има различни лектори, които ще споделят опита си по различни теми и ще има символична такса участие. От една страна не е малко, но като се замисли човек ще установи, че е крайно недостатъчно. Като говорех с приятели, които не знаеха какво е 9 Academy и им казвах това, което вече написах в редовете по-горе, те винаги ме питаха: „Добре де, струва ли си? Ще отделиш толкова време, без ясна представа какво ще получиш в замяна. Ти си прагматичен човек, не е много в твой стил, малко вятърничева работа.“ Ето с това ме предизвика. На първо място неизвестното. На второ да последвам за пореден път това, което ми казва интуицията, а не общественото мнение.

Разбира се, предизвикателство си беше да бъдеш и редовен. Не е лесно след работния ден да отделиш още няколко часа, в които вместо да си почиваш, пътуваш към лекция. И вече на самата лекция не просто да присъстваш тялом като някакво чучало, като някакъв декор, а и да възприемаш и да усвояваш. Тоест да си вземеш нещо полезно за себе си.

Друго предизвикателство бе да се усвои това, което лекторите ти дават. Разбира се, никой не те задължава. Ако искаш. Но все пак си длъжен пред самия себе си. Дължиш го на себе си. От самия теб зависи да направиш това, което ти се казва огранична част от себе си. Или поне това, което ти допада. Да го вземеш, да го модифицираш и да го приложиш. И разбира се да започнеш да постигаш нови висоти, нови върхове, ставайки по-добра своя версия, защото вече имаш нещо ново. Нови знания.

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? А най-любопитният?

Модулите са добре замислени. Обхващат основните сфери, в които е силно препоръчително да имаш знания, за да си по-спокоен, като стартираш своя бизнес. За мен най-любимият модул беше Предприемачество. Това е така, защото това е силно мотивиращ, много въздействащ и вдъхновяващ модул. Няма как да не видиш толкова успешни хора в своята сфера да говорят за своя професионален път, да споделят опита си и да останеш равнодушен. Те не просто вдигат завесата на предприемачеството, те ти показват пътя и дават насоки. Разбира се, сам трябва да извървиш въпросния път. Определям модул Предприемачество като любим и по още една причина. Той послужи и като нагледен пример към какво следва да се стремим в преследването на мечтите си, тоест показа как изглежда един успешен човек, който реализира плановете си. Разбира се, от успешен предприемач до друг успешен такъв има „Балкан разлика“, както се казва, но все пак е хубаво да видиш няколко такива хора и в приятелска и неформална обстановка да им зададеш няколко въпроса.

Кой беше най-полезен за мен вече ми е трудно да кажа. Аз съм прагматичен човек. Давам си сметка, че нищо на този свят не е безплатно, или поне в 90% от случаите не е безплатно. Ето например да заведеш един иск пред съда, т.е. да защитиш правата си – трябва да платиш такса, да поискаш частен съдебен изпълнител да ти събере сумата, която фирма е трябвало да ти плати за свършената услуга или доставена стока, отново има такса и т.н., следователно парите винаги са фактор. Не казвам основния фактор, или пък най-важният, но винаги трябва да имаш едно наум. Парите са ресурс, който може да затормози или ускори развитието. Следователно ти трябват специфични знания и умения. Знанията на счетоводител. Следователно модулът, посветен на счетоводните въпроси, бе много полезен за мен.
От друга страна лекциите, посветени на дигиталния маркетинг и начините да си осигуриш по-евтина, но целенасочена реклама, такава, която може да намери аудиторията и потребителите на стоките и услугите ти, е меко казано безценно. Сега разбирате защо не мога да кажа ясно и категорично кой е бил най-полезният за мен. Нека просто кажем, че първото място в това отношение е споделено. Вече казах защо.

Какво научи за себе си в 9 Academy и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

Много и различни неща. На първо място тук мога да кажа, че научих, че трябва да слушам по-често интуицията си. Вярно е, че жените имат по-силна интуиция, но и при мъжете от време на време има добри прояви. На следващо място, което е и най-важното може би, научих, че съм на прав път. И като професионален, и като личен. Когато имам някаква идея, някакво виждане, просто трябва да си напиша домашното и да се захвана да работя. И резултатът няма да закъснее.

Разбрах, че първо се планира работата, после се работи по плана. Разбрах, че има хора, които не знаят какво искат от живота и очакват ти да им кажеш. Разбрах и че има хора, които въпреки че се правят на добри, твърдят, че са приятели и идват, за да помогнат, всъщност не са. Макар да казват, че споделят с теб еднакви ценности и възгледи, всъщност не е така. Може би на повърхността да споделят тези ценности, но всъщност не е така.

Разбрах, че никой не може да направи промяната вместо теб. Има много възгледи как да направиш промяната. Много хора ще ти дават съвети, но само ти можеш и трябва да направиш промяната за себе си. Тоест слушай вътрешния си глас и се уповавай на интуицията си. Ако знаеш какво правиш и защо, никой няма да те спре. Може би ще те забави, но няма да те спре.

Друго, което искам да кажа е, че за пореден път се убедих как няма невъзможни неща. Да, вярно е, че ако размахам ръце няма да мога да полетя като птица; вярно е, че няма да мога да си обуя панталона през главата; няма да мога да изпия океана и т.н. Но на кого му е нужно да изпие океана?! Няма логика. Говоря за истински значими и полезни било за теб, било за близките ти, било за обществото неща. Неща, които променят средата. Щастлив съм, че и други хора споделят тези мои възгледи.

Как ми се отрази ли? С две думи – много добре. Беше едно пътуване към самия себе си. Отново заприличах на човека, който съм и искам да бъда. Престоят в Юридическия факултет беше много важен, много ценен и много полезен. Там се научават много неща. Минава се процес на закаляване. Закаляват те емоционално и интелектуално. Но престоят е и много натоварващ. Задават ти се много шаблони. Винаги съм знаел, че целта е една, но пътищата са много. 9 Academy ми помогна да преоткрия редица принципи и лични правила, които следвах, и постигах успехи преди да започна висшето си образование. Затова казах, че е едно пътуване назад към самия мен, едно преоткриване.

Кое е най-ценното, което 9 Academy ти даде?

9 Academy дава много. Разбира се, хубаво е да си вземеш всичко, което ти дават, защото не се знае кое кога ще ти потрябва. От една страна ценно нещо, което дава Академията, са контактите- на колегите участници, лекторите, хората от организацията. Винаги може да ги потърсиш да поискаш мнение или съвет и да получиш такъв. Да си част от общност е ценно, да си част от една качествена общност, която може да ти помогне да се развиеш или да насърчи желанието ти да се развиеш, е много ценно. Да си спокоен, че можеш спокойно да говориш за идеите си без да има „Виж го пък този, за какъв се мислиш, то ако е толкова лесно вече да са го измислили и вече да са го направили“, и т.н. Това си е ценно.

Друго ценно, което дава 9 Academy, са, разбира се, знанията. Но не доктринерните знания- такива изцедени от книга, не, че в тях има нещо лошо. Напротив. Но аз говоря за знанията резултат от опита на други хора. На обученията идват хора и ти казват- „Ето, аз разбрах това и това, защото исках еди какво си и направих в тази насока следните стъпки. Използвай го, ако можеш и както можеш, аз нямам нищо против.“ Не просто полезно, а ценно. Много ценно.

Все пак, ако трябва да дам максимално ясен, кратък и конкретен отговор е, че не мога да назова просто едно нещо, което считам за най-ценно. По-скоро за мен най-ценните неща са изводите, които си направих от лекциите: бъди нестандартен и смел и експериментирай; бизнес не се стартира с много пари; бизнес не се стартира със 100% нова и революционна идея, може и просто с по-конкурентна версия на това, което вече е на пазара, пример японските марки леки коли; ако започваш нещо, без да имаш ясна визия или просто има фактори, които да се съобразят и могат да се объркат, гледай нещата да се развият бързо и ако ще се фалира, да се фалира бързо и максимално евтино; валидирай идеята; тествай и си направи изводите; никога не създавай структури от самото начало, докато си още началото имаш работа с газта и спирачката, не толкова с кормилото; помисли върху вътрешните правила на организацията, трима души да събереш на едно място вече може да се говори за фирмена и корпоративна култура; нито лев за безсмислена телевизионна реклама; прецени аудитория, намери каналите за контакт с тях и само там рекламирай; чети и много чети.

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Труден, много труден въпрос. 6 месеца е много време, много неща се случват. Петдесет души са много хора и това са само участниците в сезон 3, не броя лекторите, не броя и другите участници от предходните сезони.
Ярки моменти са началото и краят на едно събитие, защото те поставят началото и края на един период, който те е променил по някакъв начин и сами по себе си са много силно заредени. Емоционалният им заряд е голям.
Ярък момент е Панаирът на идеите. Излизаш пред много хора да представиш идеята си. Хора те слушат, задават въпроси, някои са те разбрали, други не, някои те насърчават и искат да ти вдъхнат увереност да работиш по идеята си. Хубаво е.
От друга страна лично за мен ярък момент бе моментъг, когато ми звънна телефонът и чух гласа на едно от момичетата, които отговаряха за организацията, и тя ми каза, че съм един от хората, които могат да участват в Сезон 3. Беше много силен момент за мен. Дори и сега си спомням ясно какво правех тогава- пишех отговор на една молба, когато ми звънна непознат номер, разлогнах се, излязох от стаята, вдигнах и чух чудесната новина. Тогава разбрах, че ми предстои нещо наистина хубаво. Нещо, което не се случва всеки ден.

Какво ще посъветваш бъдещите участници в 9 Academy?

Първото, което бих искал да посъветвам хората, които се колебаят дали да кандидатстват или не за новия сезон, е да не се колебаят толкова много, а да пробват. Не губи време в безплодни размисли. Времето е ценно. Не го пилей. Няма как да станеш участник в 9 Academy, ако не си попълниш апликационната форма и не я изпратиш. А няма как да разбереш Академията, ако не си участвал в нея. Ето нещата са навързани, едното води до другото. А си струва да си част от Академията. Говоря от личен опит.
Вече когато си участник и ще преминеш през модулите, моя съвет е бъди активен. Да! Вече казах Академията дава много, но все пак трябва да положиш малко усилия да си го вземеш, да го осмислиш, да го направиш органична част от себе си. И да го прилагаш. За целта бъди активен. Задавай въпроси, питай. Каквото не ти е ясно, какво ти е интересно – питай. Защо, как- това са много хубави думи. Използвай ги! Лекторите са там, за да ти отговорят. Или поне да се опитат. Никой няма да ти се кара, да ти се подиграва или да ти каже- „Колега, защо не сте си чели учебника? Това го пише на страница еди коя си.“ Тук няма верни и грешни отговори, има различни пътища, различни подходи. Открий ги! Виж кой работи за теб и си го следвай.
Общувай с хората. Събирай мнения, разбери кой какъв е какво го вълнува. Тествай себе си, тествай и другите. Нямам предвид да тестваш търпението им! С търпението на хората не трябва да се експериментира! Тествай възможности, ценности, концепции.
И разбира се, ако нещата не се получат от първия път, не се отчайвай, почти никога не се успява от първия път. Просто си направи изводите, направи необходимите промени и винаги вземай предпазни мерки- стреми се да ограничиш загубите.


Алумни