Гюлер Ахмедова: В 9A научих, че съм на прав път - 9Academy
Кандидатстване

Гюлер Ахмедова: В 9A научих, че съм на прав път


Гюлер Ахмедова: В 9A научих, че съм на прав път 1

Гюлер Ахмедова от сезон 4 на 9 Academy е докторант по политически науки и собственик и преподавател по италиански в “La Scuola” language school. Гюлер е преподавала 5 години в различни школи и там, по думите й, вижда как грешно се случва целият образователен и организационен процес. Според нея с темповете на глобализация и нарастващия процент чужденци, трябва да се предлага качествено образование от един чужд език на друг. Завършила е бакалавър по „Италианска филология“ и „Международни отношения“ и магистратури по „Многостранна дипломация“ и „Приложно-лингвистична туркология“ в Софийския университет. Била е на два Еразъма –  в Италия и Турция.

Защо реши да се запишеш за участие в 9 Academy?

Видях събитието във Фейсбук. Аз може би съм от малкото хора, които не бяха чували преди това за 9 Academy. И така, един следобед към края на лятото се оказах в аулата на СУ, където бившите участници в Академията разказаха защо са се включили. И именно думите на тези непознати хора ме убедиха, че имам нужда от това.  Помня колко подробен беше формулярът за записване, но пък беше интересен.  Тъкмо бях наела офиса за школата, бяха прекрасни емоции, но някак чувствах, че имам нужда от бизнес умения, нещо по-различно от филологията и международните отношения. Или май се оказа, че тези сфери имат и доста допирни точни.

С какво те предизвика 9 Academy?

На нашата възраст вече, колкото и да не си признаваме, имаме изградени навици за общуване, дори стереотипи, а понякога дори не осъзнаваме колко много рефлектираме натрупания опит в общуването в нови среди и ситуации. Не си правим труда да излизаме от зоната си на комфорт. Това не означава, че не сме общителни и сме забравили да купонясваме, но някак се движим по една линия и все в същите среди.

Помня колко голямо впечатление ни беше направило на всички как са ни избрали все хора, които имаме толкова различни интереси, толкова сме различни на пръв поглед, а всъщност всеки с всеки има за какво да си говори. На мен участниците в 9А ми припомниха, че колкото и да имаме различни интереси и образования, може да се окаже, че имаме общи цели и вълнения. Смятам, че всеки от нас разшири своя мироглед и намери готини приятели!

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? А най-любопитният?

Връщам се пак на идеята, че всеки е различен със своите интереси. От всеки модул имаш какво да вземеш. Имаше и такива, от които нищо не разбираш – просто защото са много далеч от твоята сфера, но винаги има кой да помогне с информацията. Това са лекторите, техните презентации, екипът на 9А и, разбира се, съучениците от 9А клас (така се наричаме помежду си).

Първата лекция, която се проведе в SOHO, е тази, която помня най-ясно. Може би защото ни представи един бизнес в сферата на образованието, моята сфера. Самият факт, че лекторът Теодор Панайотов беше млад с успешен международен бизнес и семейство, беше вдъхновяващо. Нали трябва да опровергаем твърдението, че “education is not a sexy business”. Без обучение няма напредък, няма печалба, толкова просто е!

Какво научи за себе си в 9 Academy и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

Че съм на прав път. Научих, че трябва да се откажеш от това, което само ти тежи и не ти позволява да напредваш. Ако искаш да бъдеш велик, колкото и банално да е, трябва да направиш онова, което другите не са направили. Важно е в какво инвестираш времето си, къде и как прекарваш всяка свободна минута. Да си кажем, честно, когато всичко зависи от теб, когато не си в офиса само между 9-17 часà, трябва да правиш много жертви, трябва да положиш стабилни основи, след което да изградиш своята империя, да изживееш своите мечти. Академията ти показва от кои хора си – тези които сбъдват собствените си мечти, или от тези, които работят за чуждите. Аз сбъдвам своите мечти!

Кое е най-ценното, което 9Academy ти даде?

Академията ми се случи, в годината, когато се сбъднаха две от най-големите ми мечти, и то почти едновременно! Станах докторант и създадох своя езикова школа, от нулата, след години работа за другите.

Аз съм човек, който държи на образованието, но не заради дипломите, а за това, което ти дава, заради вратите, които ти отваря. Именно затова мотото на La Scuola e “Езикът е пътят към мечтите”.  В момента, когато не само преподаването, но и сметките, и организацията зависят от теб, трябва да развиеш нови умения. Опитът от студентските организации на СУ беше полезен, но сега имах нужда от бизнес умения. Тези умения бяха доста различни от сферите на моето образование и натрупан опит. Хубавите неща се случват така неочаквано като онзи следобед, който ме отведе на събитието на 9 Academy. Академията ми даде нови приятели, общността на съучениците и лекторите. Бях си поставила една цел – да забавя темпото, да не движа няколко проекта едновременно. След тези 6 месеца, аз видях, че не е нужно да забавя темпото, та аз никога не съм се развивала само в една сфера. Това, което осъзнах за себе си, е че забързаното темпо на работа и учене е просто част от мен, то не е просто период от живота ми.  Успехът в 21 век не е да си добър в едно нещо, а да си адски добър в няколко неща.

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Най-запомнящите се моменти са тези със съучениците. Дали когато сме били малко шумни по време на лекциите, или когато се настанявахме в удобните дивани на Sbar. Както и традицията с книгите за рождените дни, благодарение на нашата Цвети. Не мога да не спомена и преходите в студените зимни вечери до различните локации, но това, че не се отказахме, е доказателство, че си струва!

Панаирът на идеиите също беше интересен. Най-вече заради лекторите. Радвам се, че тогава се запознах с Младен от TheCamp, на когото съм благодарна, че наистина помага с идеи именно за моя бизнес. Сава Бобчев пък ме кара да се питам винаги „Каква добавена стойност даваме на нашите курсисти?“.

Какво ще посъветваш бъдещите участници в 9Academy?

Водете си записки, трупайте контакти, опознайте се един друг, може да си намерите co-founder, е, не е задължително! Предизвиквайте собствените си граници! Нито едно образование не върши работа, ако ти  сам не намериш приложение за знанията си. 9 Аcademy е предизвикателство за самия теб, там няма оценки, няма отсъствия, трябва ти да си вземеш. Винаги повтарям и на моите курсисти, че ако не направиш нещо за себе си, ако ти не положиш усилия, и най-добрите преподаватели няма да те научат. И все пак ми се иска да кажа, че човек трябва да открие своя начин на учене, това, което му дава най-много полезна информация, хората са различни. Но монетата има две страни – и преподавателите трябва да се научат да разпознават своята аудитория, нейните нужди, да „проговорят“  на нейния език, да сменят методи и средства. Образованието (знанието) е най-голямото богатство, което отваря всички врати, и никой не може да ви го отнеме. Не спирайте да учите, всеки ден и навсякъде!


Блог