„Всички модули ми бяха изключително полезни и ако трябваше да премина обученията още веднъж, отново не бих пропускала лекции, от който и да е кръг.“, Росица Узунска-Димитрова от участниците в първото издание на 9 Academy - 9Academy
Кандидатстване

„Всички модули ми бяха изключително полезни и ако трябваше да премина обученията още веднъж, отново не бих пропускала лекции, от който и да е кръг.“, Росица Узунска-Димитрова от участниците в първото издание на 9 Academy


„Всички модули ми бяха изключително полезни и ако трябваше да премина обученията още веднъж, отново не бих пропускала лекции, от който и да е кръг.“, Росица Узунска-Димитрова от участниците в първото издание на 9 Academy 1

Росица е от хората, които не могат да стоят на едно място идейно и географски. Казва, че най-добрата почивка от работата по даден проект е друг проект. Само през последната година печели финансиране за клуб по творческо писане в Холандия, участва в създаването на koshnitsata.com – проект за доставка на достъпни био продукти, основава Sunspot Studio –компания за мобилни приложения с вече над 3 милиона потребители, а сега се хвърля с Помада и във вълнуващите води на правенето натурална крафт козметика.

Росица също е и част от движението на дигиталните номади – хора, които работят онлайн, докато обикалят света. След повече от 20 посетени държави, в края на тази година тя се готви и за обиколка на Югоизточна Азия, където ще прекара 12 месеца в 12 държави. Надява се там да срещне млади предприемачи, с които да обмени опит и вдъхновение.

Ще следим с интерес нейното развитие, а засега ще си поговорим за преживяването и в 9 Academy.

 

Какво те провокира да се запишеш за участие в 9Academy?

Когато разбрах за Академията тъкмо бях започнала свой стартъп. Въпреки че обичам предизвикателствата, създаването на собствен бизнес е свързано с важни решения в много насоки и увереност в разнообразни области. Академията, със своите 9 различни, но допълващи се кръга, отговаряше напълно на нуждите ми като стартиращ предприемач.

Да си призная, отначало не вярвах, че ще е толкова полезна, колкото беше описано в сайта й. Просто нямаше как нещо толкова амбициозно да се случи от първия път и то от толкова млад екип.

Но очакванията ми бяха задминати още от първата лекция – нивото на участниците, организацията и лекторите е блестящо.

 

Премина успешно през деветте кръга за развитие в бизнеса. Кой беше най-полезен и интересен за теб и имаше ли моменти на изненади?

Чисто субективно модул „Предприемачество“ беше най-вълнуващ за мен, защото беше първият модул и така започна 6-месечното приключение.

Обективно всички модули ми бяха изключително полезни и ако трябваше да премина обученията още веднъж, отново не бих пропускала лекции от който и да е кръг.

 

Времето, прекарано в 9 Academy, помогна ли ти за твоето професионално и личностно израстване и ако да – как?

Абсолютно! В личностен план – намерих себе си. Да си призная, винаги ми идват нови и нови идеи, понякога несвързани помежду си. Обкръжението ми преди Академията често ги посрещаше с изречението “Ти си луда”. Може би, но в 9Academy срещнах още много “луди” и това ме прави безкрайно щастлива.

Научих се също да слушам повече вътрешния си глас, защото на всяка лекция чувах неща, които отговарят на моите по-скоро интуитивни виждания за това как трябва да се прави бизнес.

 

Освен че се учихме, не спирахме и със забавленията. Кой е най-яркият и запомнящ се спомен за теб в Академията?

Може би 8-ми март. Събота. Целодневна лекция по HR при Милена Петкова. И желанието ми да прекарам целия празник с онези хора, учейки и споделяйки опит. Е, вечерта празнувах, но пак с колеги от Академията.

 

Кое беше най-ценното, което научи за себе си и бизнеса?

Че сме един за друг J Шегата настрана, заобичах предизвикателствата, свързани със създаването на  успешен бизнес. Адски много се работи, но резултатите са почти мигновени. Всяка грешка си е твоя, но и всеки успех си е само твой и на екипа ти. Опияняващо е.

 

Защо кръгът не се затваря?

Дали кръгът се затваря зависи само и единствено от всеки участник – дали той ще продължи да търси знанието, чуждия опит и ще дерзае. Академията е страхотна платформа за професионално и личностно развитие. Но е просто платформа. Всеки трябва за себе си на направи избора дали да стъпи на нея и дали след това да продължи напред по това, които ние наричахме ”Стълбицата на успеха”.

 

Какво би посъветвала и пожелала на бъдещите участници в 9Academy?

Да не подценяват Академията и да ходят редовно на лекции. За шестте месеца пропуснах една лекция и още съжалявам за това, защото щеше да ми е много полезна сега, когато се захващам и с правенето на видео. Всяка тема е специално подбрана и ще е полезна, даже и да не изглежда така първоначално.

А бих им пожелала да се забавляват колкото нас и после да се видим в Алумни клуба към 9Academy.


Блог