"Участието в 9 Аcademy беше акселератора, от който имах нужда за моето развитие.", Михал Камбарев от участниците в първото издание на 9 Academy - 9Academy
Кандидатстване

„Участието в 9 Аcademy беше акселератора, от който имах нужда за моето развитие.“, Михал Камбарев от участниците в първото издание на 9 Academy


"Участието в 9 Аcademy беше акселератора, от който имах нужда за моето развитие.", Михал Камбарев от участниците в първото издание на 9 Academy 1

Привет, народе!
Казвам се Михал (НЕ Михаил) Камбарев.

Обича ме, не ме обича:
Обичам да се чувствам щастлив и полезен!
Обичам да имам най-динамичното ежедневие евър!
Обичам предизвикателствата и срещата с нови и готини хора!

Не обичам негативните хора!
Не обичам ограниченията!
Не обичам да не обичам!
Последно време така става, че ако се погледна отстрани мога да добавя –  не обичам да спя.

Скучната част:
Бях студент в Технически университет за известно време, но ограниченията не ми понесоха. В момента съм студент в Софийски   университет специалност връзки с обществеността (PR). Силно се интересувам от предприемачество и като се замисля от 4-5 години  постоянно съм замесен в стартиращи проекти (онлайн радиа, студентски платформи и сайтове, сайтове за малки деца, като актуалният в момента носи името „Кошницата“ – компания, която предлага иновативен начин за пазаруване и доставка на български био храни.

По-малко скучната част:
– свиря в дооооста тежка метъл група, с която имаме два албума и в момента се работи по трети.
– мисля, че съм зависим към опитване на нови вкусове/изживявания … неща.
– домашният ми любимец е леопардов гекон, който се казва „Брусалката“, кръстен на дядо му Брус Дикинсън.
– доста податлив съм на глупави идеи по малките часове на нощта.

Интересната част
Всеки ден ми се случва и винаги е различна! … и не си я давам!
А сега – отговорите на въпросите:

Какво те провокира да се запишеш за участие в 9 Academy?
Интересувам се от предприемачество от доста време и посещавам различни лекции на тази тематика. Когато чух за 9 Academy си представих как 6 месеца съм в компанията на готини, позитивни, креативни и действащи хора. Точно това ми липсваше тогава и съм изключително щастлив, че бях част от първия сезон!
Срещнах МНОООГО готини хора, а с екипа, който сформирахме в 9 Academy станахме много добри приятели, с които прекарвам около 90% от свободното си време.

Предизвикателството и състезанието да бъдеш приет и да стигнеш до края също беше силна движеща сила, която не искам да подценявам.

 

Премина успешно през деветте кръга за развитие в бизнеса. Кой беше най-полезен и интересен за теб и имаше ли моменти на изненади?

Полезността на модулите и лекциите по-скоро зависеше от лектора.
Лекторите, подбрани в първия сезон на 9 Academy бяха хора, от които може да бъде научено много и по-важното, хора, които имаха желание да споделят и го правеха по интересен и завладяващ начин. Разбира се, за да бъдем обективни имаше и изключения, но не, че лектора не беше готин, а по-скоро в сравнение с другите изоставаше няколко крачки.
Трудно е да кажа кой модул е бил най-полезен.
Модул „Предприемачество“ беше изключително полезен за мен. Преди него, никога не бях чувал за различни видове бизнес модели, формиране на цялостна концепция на стартиращата компания, термини като „пивот“, „мандала“, „канвас“ …
Няма да коментирам всички модули, защото ще стана банален и ще отида на считания за най-скучен такъв – модул „Финанси и счетоводство“. Звучи скучно, пълно с цифри, математика и изчисления, нали? Всъщност в този модул се запознахме с един от най-добрите лектори по мое мнение, който спокойно мога да кажа, че беше Рок звездата на Счетоводството! Въпреки, че въпросният лектор заслужава да се каже името му, няма да го направя, в името на приятната изненада за участниците във втория сезон на 9 Academy.

 

Времето, прекарано в 9 Academy, помогна ли ти за твоето професионално и личностно израстване и ако да – как?

Участието в 9 Аcademy беше акселераторът, от който имах нужда за моето развитие. Както казах в АКАДЕМИЯТА срещнах страхотни хора и невероятен екип, с който създадохме www.koshnitsata.com .  Научих много от лекциите, имплементирането на наученото в „Кощницата“ и всички трудности по пътя. Продължих да уча след края на академията и продължих обучението си по предприемачество в USA с друго обучение по предприемачество. Какво предстои не знам, но знам, че ще е невероятно.

 

Освен че се учихме, не спирахме и със забавленията. Кой е най-яркият и запомнящ се спомен за теб в Академията?

Имаше много такива моменти и всички включваха участието на „Смърфовете“ (екипа, който сформирахме и с който стартирахме „Кошницата“). Да, забавлявахме се постоянно! В Академията, извън нея, по време на срещите, на които се вземаха решения за бизнеса, по време на рожденните дни, испанските вечери, мексиканските вечери, всички питчове, които правихме … Аз се забавлявах постоянно!

 

Кое беше най-ценното, което научи за себе си и бизнеса?

Едно от най-ценните неща, над които все още работя е говоренето пред публика. В Академията видях колко необходимо и ценно оръжие в арсенала на предприемача е. Все още не съм мастър, но продължавам да се уча.
За бизнеса – бизнесът не е нито идеята, нито парите! Бизнесът са хората, с които работиш и екзекюшъна.

 

Защо кръгът не се затваря?

Явно защото не е кръг. Всички кръгове, които съм виждал са затворени.
Може пък този да е различен, знам ли … предприемачите винаги са различни.

 

Какво би посъветвал и пожелал на бъдещите участници в 9Academy?

Вземете колкото се може повече от обучението!
Раздайте се, скъсайте си Д-тата от работа, учене и опити да съчетаете работа, университет, личен живо, 9 Academy, гадже и каквото още правите. Запознайте се с лекторите. Ходете на официалните и неофициалните сбирки! Предизвиквайте себе си и не стойте в зоната си на комфорт, там е скучно.

Кандидатствайте и с приетите ще се видим, ако не на общи събития, то Алумни клуба след завършване на Академията ви очаква!


Блог