Как България оставя своя отпечатък в дигиталната трансформация на Европа?
Кандидатстване

Как България оставя своя отпечатък в дигиталната трансформация на Европа?


суперкомпютър

И какво всъщност е Суперкомпютърен център петаскейл България?

В дигиталната вселена граници не съществуват. Това ни доказва EuroHPC JU – съвместна инициатива между ЕС, европейските държави и частни партньори с цел разработване на суперкомпютърна екосистема, която да изведе Съюза на лидерска позиция в това направление в световен мащаб. Списъкът с държавите членки и асоциираните такива е дълъг, но за наше щастие, България също попада в него. Да, както вече казахме в света на нулите и единиците няма граници, но на територията на нашата страна се намира българският суперкомпютър Discoverer. Към момента той се помещава в Суперкомпютърен център петаскейл България в София Тех Паркедин от финалистите в Haциoнaлния ĸoнĸypc “Cгpaдa нa гoдинaтa”, в категория „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение“.

Към момента понятието “суперкомпютър” звучи абстрактно за повечето хора. Истината обаче е, че то тепърва ще има множество приложения в развитието на различни сектори от бизнеса.

Към момента суперкомпютрите участват активно в: 

  • Медицината – чрез активно търсене на лечение за много и различни болести; 
  • Предвиждането на тежки метеорологични условия;
  • Създаване на точни симулации, предсказващи еволюцията на метеорологичните модели, както и размера и пътищата на бурите и наводненията. По този начин успешно се създават системи за превенция с цел намаляване щетите върху човешкия живот и инфраструктурата;
  • Наблюдение на ефектите от изменението на климата. 

Освен в практически видимите промени в живота на обществото, суперкомпютрите намират немалко приложения и в индустрията. Такива са: 

  • Ускоряване на създаването на иновации в сектори като автомобилостроенето и аерокосмическата индустрия; 
  • Минимизиране на разходите, повишаване на ефективността и  оптимизиране на процесите на вземане на решения; 

Много от съвременните пробиви в науката не биха били възможни без използване на суперкомпютър. Пример за това е проектът на носителите на Нобелова награда по химия през 2013 г., които използват услугите на такъв за разработване на мощни изчислителни програми и софтуер, който помага за точно прогнозиране на изключително сложни химически процеси.

Нашият Discoverer е абсолютна предпоставка България да се превърне в дигитален хъб в Югоизточна Европа. Машината вече е класирана на 91-во място в света от международната класация Top 500, което я прави и една от най-мощните в Европа.

Този суперкомпютър ще е така нужното звено, което ще стимулира научните изследвания с висока степен на интензивно използване на данни в области като медицината, промишлеността или сигурността.

По този начин ще помогне и за развитието на предприемачеството в такава насока у нас. Привличането на предприемачите в този сектор е сложен и като един от основните приоритети пред Асамблеята на МСП в Европа до 2030 и е пряко обвързан с дигитализацията на всички процеси в Стария континент. Затова Discoverer може да изиграе тази ключова роля не развитието на технологиите не само в  България, но и за целия източен регион в ЕС. 

Суперкомпютърен център петаскейл България в София Тех Парк е изграден в критично кратък срок и е специално приспособен за всички критерии, необходими за правилното поддържане на Discoverer.

Местоположението му допълва вече съществуващата екосистема в района, подкрещяпа стартъпи, МСП, науката, образованието и иновациите. Именно в помощ на тяхното развитие ще бъде оптимизиран да работи Discoverer, наред с прогнозиране на времето и климатичните промени.

Тук можете да научите повече за спецификите на суперкомпютърния център, а чрез този линк да го подкрепите в надпреварата за “Сграда на годината” в категория „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение“. 

За още новини и възможности, свързани с предприемаческата екосистема у нас, ни последвайте във Facebook, Linkedin и Instagram ще откриете всичко ново около него и обученията, които сме включили в това издание. Не забравяйте да следите и нашия блог за всичко ново както около нас, така и около нашите приятели и партньори. 


Блог