Защо да разказваме за идеите си, колко важна е средата и за философията за нулев отпадък - в епизод 4 на #Studio9A
Кандидатстване

Защо да разказваме за идеите си, колко важна е средата и за философията за нулев отпадък – в епизод 4 на #Studio9A


Благичка нулев отпадък

Как започва историята на един успешен бизнес? Вероятно има редица възможни отговори, но в епизод 4 на #Studio9A ви срещаме с пример, който е показателен. Блажка Димитрова е предприемач и човек с кауза – колкото може повече хора да започнат да генерират колкото може по-малко отпадъци. В нейния предприемачески път ключов момент е да се осмели да разкаже за идеята си пред публика, включително и пред ментори, които да ѝ дадат обратна връзка. Това се случва по време на събитието “Панаир на идеите” в рамките на Сезон 5 на 9Academy.

Обратната връзка и подкрепата, която Блажка получава тогава ѝ дават силен тласък за развитие. Тя е създател и собственик на Blagichka – Zero Waste (първото заведение с нулев отпадък в България) и съосновател на Zero Wave (произвеждат биоразградима посуда, крекери и брашно от остатъчния малц от производството на бира). Също така е съосновател на Сдружение „Нулев отпадък – България“ и автор на книгата „Живот с нулев отпадък в България“.

Този епизод на видео поредицата #Studio9A е част от рубриката The story behind, в която ви разказваме за интересни организации, как е започнала тяхната история и как постигат своите успехи.

От Блажка Димитрова ще чуете през нейния опит за:

  • Кога и как се появяват добри идеи – а именно от реалния живот, забелязвайки проблем, който касае много хора;
  • Колко е важно да споделяме идеите си, да разказваме и да си дадем шанса да получим подкрепа от обкръжението ни;
  • Защо да не се плашим от трудности и спънки, защото тях винаги ги има;
  • Колко време отнема да отвориш първия ресторант и колко – втория;
  • По-лесно или по-трудно е да имаш бизнес с кауза;
  • За развитието на едно бизнес начинание от обсъждане на идея на по бира с приятели, през спечелване на първо финансиране от предприемаческата програма Rinker Youth Challenge до създаването на производствена база и намирането на първите клиенти;
  • Как можете да започнете да прилагате принципите на философията за нулев отпадък и защо това е важно, не само за природата.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 10 на 9Academy

Вярваме, че примерът на Блажка Димитрова е заразителен и вдъхновяващ. И се надяваме, че още много млади хора в България ще следват смело мечтите и каузите си, като в същото време създават устойчиво успешни бизнеси.

Вижте видео разговора с Блажка:

#Studio9A с гост Блажка Димитрова – предприемач с кауза за нулев отпадък

Всички епизоди от видео поредицата #Studio9A следете в YouTube канала на 9Academy и се абонирайте, за да не пропуснете нито едно от следващите видеа с добри примери, ценен опит и вдъхновение от света на предприемачеството, бизнеса и НПО сектора.

За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!


Блог