Стоян Чалдъков, или колко е важно да надскачаш себе си
Кандидатстване

Стоян Чалдъков, или колко е важно да надскачаш себе си


Стоян Чалдъков 9Academy Alumni

Академията никога не приключва – твърдение, което звучи смело за тепърва навлизащите в нея участници. Алумни общността на 9Academy обаче знае, че именно възможността да взаимодействат помежду си, както и с хората от предишните сезони и след приключването на обучението си, е не просто бонус към преживяването. То е едно от най-големите му предимства.

Обмен на информация, ресурси, контакти, идеи – това е ключът към магията, която 9Academy носи със себе си. За да се увериш в това, те срещаме с едни от лицата на Алумни общността на Академията.

Днес в поредицата „Алумни разказват за участието си в 9Academy“ ти представяме Стоян Чалдъков.

Освен специалист в сферата на финансите, счетоводството и икономиката, той е и участник в Управителния съвет на седалището в България на Международната организация на професионалистите по бизнес анализ – IIBA. За любовта към числата, бизнеса, професионалното и личностното развитие и още много си говорим със Стоян именно в това интервю.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Ти си човек с дългогодишен опит в сферата не само на финансите, но и в почти всеки един спектър на икономиката. Кое беше нещото, което те привлече към това поле на развитие? 

Завършил съм Търговска Гимназия в Бургас с направление „Счетоводство и контрол“ и още там усетих, че боравенето с числа ми се получава добре, въпреки че счетоводството само по себе си не ми беше толкова интересно. Супер случайно в университета именно то всъщност ми хареса. Така продължих да се занимавам с „числа“ и тяхното интерпретиране, анализ и оценка. Съвсем по естествен път, в икономиката намерих най-голяма възможност за развитие на интереса и уменията си. Сега, правейки си кратка равносметка, осъзнавам, че привличането ми към числата се дължи на простичкия факт, че числата никога не лъжат и винаги може да им се доверим. Единствено, трябва да проговорим на техния език.  

Кои бяха твоите причини да се запишеш за участие в 9Academy?

Основната причина беше непрекъснатото ми желание да уча нови неща, да добивам представа и за професионалните направления, различни от моето. Смятам, че в динамичните времена, в които живеем и се развиваме, миксът от компетенции, които се добиват от различни сфери развитие, е задължителен. След като проучвах как и къде човек може да добие именно тези различни познания от различни области, поднесени от доказани специалисти по професионален начин, открих 9Academy. Направих кратко проучване, получих единствено положителни отзиви и просто не губих време да обмислям дали да се запиша или не, просто действах. Сега, поглеждайки назад, смело мога да заявя, че комбинацията от хора, умения и общност прави 9Academy едно задължително приключение, което всеки заслужава да изживее. 

Стоян Чалдъков, или колко е важно да надскачаш себе си 1

С теб се срещнахме именно в Сезон 6 на Академията, когато ни сподели, че се развиваш като Business Analyst BI Technologies в Инспирит. Къде те откриваме в момента? 

В момента продължавам да се развивам в тази област. Работата като бизнес анализатор е доста динамична, изисква богат микс от личностни и професионални качества. С колегите от Инспирит се разбираме добре, получава се добра синергия между нас по време на проектите, по които работим. Определено има още какво да науча, а и какво да дам на професията. Плановете ми за момента са да продължавам да трупам „мускули“ в това професионално направление и с колегите да оставяме след себе си успешни проекти. И, разбира се, доволни клиенти. 

Работил си с различни големи компании,като една от тях е Microsoft. Какво те мотивира да покоряваш различни и все по-високи върхове в професионален аспект?

Може би ще прозвучи и малко шеговито, но постоянният стремеж да научаваш нови неща налага именно смяната на работните места през годините. След началото на професионалния ми път в малка фирма, от която получих безкрайно ценни умения и знания, за които съм благодарен и до ден днешен, реших да видя „как го правят големите“. При добро развитие на събитията, взех, че се оказах в офиса на Microsoft. Там несъмнено срещнах прекрасни хора и професионалисти, с които поддържам приятелски и професионални отношения и към днешна дата. 😊

Говорейки си за покоряване на върхове, едно от последните ти постижения е участието ти в Управителния съвет на седалището в България на Международната организация на професионалистите по бизнес анализ – IIBA. Кой беше факторът, който те подтикна да станеш част от организацията и как всъщност се стигна до това?

Желанието ми да помогна на професионалната общност в сферата на бизнес анализа в България, за да стане по разпознаваема на местно ниво, бе основната причина да се кандидатирам за член на Управителния съвет на IIBA Bulgaria. От няколко години се занимавам активно с бизнес анализ с насоченост business intelligence технологии, та сам усетих липсата на споделено познание в това професионално направление. След кратко проучване, видях, че има хора, които работят за развитието на общността, та реших да помогна с каквото мога за разпознаването и на местния пазар на труда. Използвам дадената трибуна на благодаря на всички от IIBA Bulgaria, които ми гласуваха доверие. Екипът е страхотен и затова съм обнадежден, че резултатите няма да закъснеят. Тази година България има честта да бъде домакин на Balkan Business Analysis Conference и усилията ни вече са насочени за нейното организиране и провеждане. 

Стоян Чалдъков, или колко е важно да надскачаш себе си 2

Като човек с обстоен поглед върху развитието на бизнеса в различни негови посоки, кои за теб са уменията на бъдещето, които всеки успешен професионалист трябва да има?

Не знам дали има точна рецепта за перфектната комбинация от уменията на бъдещето, но ще си позволя от собствен опит да споделя моето виждане, а то е следното: Определено най-ценното умение е решителността. Забелязвам, че много хора имат страхотни идеи, но не стигат до реализация само защото им липсва решителност, или с други думи: Десет минути действие са много по-ценни от двеста часа намерение за действие.

Следващо умение е способността да се отсява полезната информация от безполезната. В тази инфодемия, в която живеем, това става все по-трудно, а понякога и невъзможно, затова смятам, че едно такова умение е безкрайно ценно.

Постоянството е друго умение, което се тренира с години, но винаги се отблагодарява добре. Точно в обратна посока действа нетърпението.

И не на последно място, умението да се комуникира. В обобщение:

Ако човек е решителен, успява да отсее само полезното от цялата информация, която ни залива ежедневно, постоянен е в действията си и умее да комуникира, то личното ми мнение е, че ще бъде успешен професионалист, без значение от предметната област.

Един изключително интересен и отличаващ  се проект в портфолиото ти е книгата “За теб, дете”–  колекция пожелания и съвети, свързани с най-важните сфери на живота, които всеки може да запази във времето за своето дете. Какво те вдъхнови да превърнеш тази своя идея във вече успешна реалност?

Проектът е създаден от екип, съвместно с моите кумци Димитър и Зорница Вълеви. Сам по себе си не е резултат на дълго обмисляне, а по-скоро спонтанна проява на еднопосочни и сходни идеи, които обединени, дадоха резултат в книгата „За теб, дете“. Определено вдъхновението се зароди от моя кръщелник Тино, който към днешна дата е едно прекрасно пораснало момче и вярвам няма търпение да научи буквите и да прочете какви ценни съвети и пожелания са му „завещали“ най-близките му хора😊 Смело мога да кажа, че книгата вече е разпознаваема на местния пазар, затова решихме да разгърнем малко потенциала и, като се ориентираме и към международния. Вече е в процес на печат английска версия, като тече и подготовка за гръцки и румънски вариант, та очакват се новости и по това направление.

Какво е най-ценното, което получи от 9Academy?

Най-ценното определено е микс от актуални знания и умения, в комбинация с една сплотена и взаимоподдържаща се система от истински професионалисти в своите области.

Какво ще посъветваш както настоящите, така и бъдещите участници в Академията?

Настоящите участници ги съветвам да се фокусират максимално върху всеки един модул и да не подценяват нито един, дори да им се струва, че материята им е позната. Добавената стойност от съдържанието на модулите идва в голяма част от примерите от реалната практика на самите обучители, което е безценно и не следва да се пропуска.

Съветът ми към бъдещите участници е да не се чудят, а да действат – знанията и уменията са на един клик разстояние.

За всички, които все още не знаят по кой професионален път да поемат, участието в 9Academy определено ще им помогне да отговорят на въпроса на въпросите „Какво искам да правя“.

Искате и Вие да се срещнете с толкова вълнуващи хора? Следете нашия сайт за още интервюта с алумни и лектори на 9Academy. Тази и друга полезна информация ще намерите в нашата фейсбук страница и инстаграм профила ни.


Блог