SIStory с Момчил Кюркчиев за Leanplum и няколко стъпки към успеха - 9Academy
Кандидатстване

SIStory с Момчил Кюркчиев за Leanplum и няколко стъпки към успеха


SIStory с Момчил Кюркчиев за Leanplum и няколко стъпки към успеха 1

Успехът на Момчил Кюркчиев и неговия партньор Андрю Фърст се корени в това, че набират 4.8 млн. долара от Shasta Ventures и тяхната компания Leanplum (платформа, която помага за оптимизирането на ключови бизнес метрики за мобилни приложения) отваря български IT офис, за да разшири дейността си от Силициевата долина.

Но за да разберем как се е случило това и кои са стъпките, през които са минали те, посетихме събитието на SIStory и решихме да споделим какво разказа самият Момчил Кюркчиев.

Вдъхновяват го есетата на Paul Graham (основателят на американския акселератор Y-Combinator), които препоръча на аудиторията и всички настоящи предприемачи. А освен полезни съвети, бихме могли да кажем, че извлякохме и няколко важни извода.

Нашето обкръжение – „Човек е средно аритметично на петте си най-близки приятели“ – това включва не само нашето близко обкръжение, но и важността на средата, в която се развиваме.

„Бъдете реалисти“ – реализмът и ясната визия, че в началото винаги трябва да сме търпеливи, трудолюбиви и упорити.

Но как да разберем дали предприемачеството е за нас? – Опит и посещения на хакатони, курсове и всичко, което би ни помогнало да развием идеята си. На Момчил това отнема 4 месеца.

С кого го правя, или колко важен е съоснователят? – Момчил споделя, че сравнително лесно е открил своя съмишленик и ни съветва да търсим човек, който е трудолюбив, умен, предприемчив и разбира се, ни допълва. Защото точно партньорът ни ще е нашата упора, защото инвеститорите изискват екип, който е силен и се подкрепя. И той, и Андрю са инженери, но се оказва, че Момчил обича да говори повече с клиенти и става водещото лице в тази част. За тестване и на спойката между съоснователите отново в полза са хакатоните.

Къде е тя, идеята? – Всеки е чувал, че идеята е 1% от успеха, а останалите 99% са труд. Момчил Кюркчиев разказа, че веднъж седмично с партньора му обсъждали идеи и мислели за тях като за след 2 години. Имали близо 20 идеи, а в началото стартирали като A/B Tеsting – софтуер, който позволява на разработчиците да тестват промени по мобилните приложения в реално време. А ако на нас ни трябва идея, ни посъветва да посетим Request of Startups на Y-Combinator. Там има различни сфери, в които бихме могли да развиваме идея. Но най-важното, което трябва да помним, е да се фокусираме върху едно нещо, като преди това сме определили къде сме силни и как можем да се възползваме от опита, който имаме до момента.

Кандидатстването – Leanplum са били сред десетте одобрени от 700 кандидатствали в акселераторската програма TechStarts. „Инкубаторът не е за всеки“, поясни Момчил Кюркчиев. След това разказа за „влакчето на ужасите“, или как е необходимо да отсяваме съветите, които ни дават, да имаме „дебела кожа“ и да търпим критика, стрес и най-вече да имаме визия за компанията си.

„Светът е направен, така че да не пробиеш. Пробива се с много труд“, добави Момчил и обясни, че за да се преговаря с инвеститори, трябва да имаме стратегия. Така те съставили списък с инвеститори и си правели срещи с потенциални такива на всеки месец-два, за да представят плановете и резултатите си. Този ход им донася сумата от 4.8 млн. долара от Shasta Ventures. След това младият предприемач добави, че трябва винаги да набираме пари, когато нямаме нужда от тях. Съветът, който даде е, че това, което искат да чуят инвеститорите като набиране на финанси е само едно – растеж.

Следва завръщането в България и отварянето на офис тук. Съветът, който получихме беше да търсим клиенти в чужбина, а да изградим екип в България. Защо? – защото имаме традиции в информатиката, добри инженери и разработчици и високо качество на работа.

sistory-momchil-kyurkchiev

Ние ще продължаваме да следим Leanplum и Момчил Кюркчиев и се надяваме да сме били от полза.

 


Блог