Счетоводство и финанси – постоянство и нюанси - 9Academy
Кандидатстване

Счетоводство и финанси – постоянство и нюанси


„… Достатъчно добре е, че народът не разбира банковата и парична система, защото ако това стане, аз вярвам, че ще има революция още преди утре сутрин.“ Хенри Форд

След много емоции и предизвикателства, участниците в 9 Academy продължават в третия модул от своето предизвикателство – Финанси и счетоводство. Дали тройката ще им донесе щастие, тепърва предстои да разберем.

Говорейки за щастие в рамките на финансите обаче, трябва да споменем, че парите сами по себе си не са такова. 76% от спечелилите над 100 000 долара от лотария признават, че печалбата им се е оказала по-скоро бреме отколкото благословия. Причината вероятно се корени в неразбирането на същността на финансите и счетоводството, а именно – умението да анализираш, преценяваш, подреждаш и предвиждаш. Както се казва в една  поговорка: “По-добре е да научиш човек да лови риба, отколкото да го нахраниш еднократно.”

Усвояването на добра финансова грамотност е по-голямо предизвикателство от риболова, но е изключително “питателно”, затова си заслужава да отделим нужното внимание и на двете понятия, обхванати в третия модул на бизнес академия 9 Academy.

Счетоводството, считано от повечето хора като обременяваща и скучна административна работа, всъщност крие голямо богатство и често се оказва кръвоносната система на всеки бизнес. Без познаване на основните финансови показатели на компаниите, отразени в съответните отчети, ние не разбираме самото функциониране на бизнеса. Дори да не сме способни да осчетоводим всеки свой приход или разход, то едно базисно познаване на основните принципи и понятия безсъмнено ще ни направи по-успешни и подготвени. Смисълът на счетоводството е да ни покаже през какво сме минали, какво е сегашното ни състояние и какви са бъдещите ни проспекти – една обща и обективна картина, от каквато имаме нужда не само в бизнеса, но и в живота ни.

Финансите от своя страна са обширна тема, за да бъдат разглеждани едностранно, но ако счетоводството е кръвоносната система на даден бизнес, то финансите са мозъкът, който стои зад нея. Именно тук идват нюансите – финансите са опита ни да погледнем в бъдещето, базирайки се на финансови и икономически познания. За да получим основните познания и насоки, не е необходимо всички да сме “вълци на Wall Street”, а да имаме интерес, постоянство и база, върху която да стъпим.

Една японска поговорка гласи “Когато си жаден е прекалено късно да копаеш кладенец”. Хубаво е да се запознаем с основните изисквания на бизнеса, преди той да ги отправи към нас и да ни свари неподготвени.

С пожелание за успешен модул на участниците в 9 Academy и нека номер 3, под който е модулът наистина донесе много късмет на всички!


Блог