Росен Асенов, участник в Сезон 6 на 9Academy: “Модулът приключи и още на следващия ден приложих на практика наученото.”
Кандидатстване

Росен Асенов, участник в Сезон 6 на 9Academy: “Модулът приключи и още на следващия ден приложих на практика наученото.”


Росен Асенов, участник в Сезон 6 на 9Academy: “Модулът приключи и още на следващия ден приложих на практика наученото.” 1

Като част от поредицата „Алумни разказват за участието си в 9Academy“, днес ви представяме Росен Асенов – преводач със собствена преводаческа фирма.

Представи се с няколко изречения

Здравейте! Казвам се Росен Асенов. Обичам да пътувам, да чета класическа художествена литература, да уча чужди езици, да свиря на барабани и да скитам в планината. На 31 години съм, женен съм и имам дъщеря. По образование съм английски филолог и преводач. 

С какво се занимаваше преди 9Academy? А с какво се занимаваш сега и промени ли се нещо?

Преди 9Academy се занимавах с езикови преводи. Преподавах английски. Когато започнах Академията, вече имах собствена преводаческа фирма. След Академията продължавам да се занимавам с преводи и редакции и да развивам фирмата си.

Защо реши да се запишеш за участие в 9Academy?

Исках да развия собствен бизнес и марка. Липсваха ми обаче познания по предприемачество и имах само бегла представа как трябваше да подходя. Бях просто тесен специалист в областта си. Исках да коригирам това, като науча повече за това как се развива една компания. Допаднаха ми отделните модули, а и мои приятели, вече завършили Академията, горещо ми я препоръчаха.

С какво те предизвика 9 Academy?

С какво ли не! Най-вече с това да оставя всичко, което съм си въобразявал за предприемачеството. Когато човек се впусне в ново начинание, без да има опит, действа въз основа на предположения или лични вярвания, които не винаги са оправдани. Аз лично осъзнах, че немалка част от усилията и работата ми до този момент са били погрешни и ненужни и че нямаше да ме отведат до заветната цел. Да разбереш, че не си бил прав, че си вършил глупости, както и да можеш да си го признаеш, не е лека задача. Предизвикателство беше също изработването на великденски венец в едно иначе много готино занятие, организирано от Танчето. 🙂

Кой беше най-полезният от деветте модула за теб? Защо? А най-любопитният?

Най-полезен беше модул „Продажби“. Модулът приключи и още на следващия ден приложих на практика наученото. Най-якото беше, че даде резултати и затворих сделка. Най-любопитните модули за мен бяха „Предприемачество“ и „Човешки ресурси“.

Какво научи за себе си в 9Academy?

Ах, това е дълбок, философски въпрос. Да видим дали ще мога да дам също толкова дълбок и философски отговор. 🙂 Научих, че не си задавам въпроса „Защо?“, преди да се захвана с нещо съществено. Например защо искам да имам собствена компания? За да съм свободен и независим, за да съм богат, за да създавам стойност за другите и да им помагам по един или друг начин? Или пък защото е престижно и модерно да си предприемач? Научих много за това какво искам реално от живота си, какво ме прави щастлив и какво нещастен и следователно какво ми създава усещане за смисъл. Всъщност, оттук е трябвало да започна, а не от учредяването на фирма в Агенция по вписванията.

Какво те изненада и как ти се отрази времето, прекарано в Академията?

Много приятно ме изненада социалният елемент, усещането за общност, което Академията създава. Признавам, че не очаквах да изпитам подобно нещо. 9Academy не е просто някаква си школа, в която се записваш, учиш и си заминаваш, а е място, в което се присъединяваш към група от хора със същите интереси, въжделения, тревоги, въпроси.

Кой е най-яркият момент за теб от 6-месечното преживяване?

Лекциите на Христо Попов и на Слави Стоев. 

Кое е най-ценното, което 9Academy ти даде?

Множество отговори, но и въпроси, над които да помисля сам за себе си и с чиято помощ да си създам конкретен план за действие занапред.

Какво ще посъветваш и пожелаеш на бъдещите участници в 9Academy?

Да не изпускат лекциите, да не се срамуват да задават въпроси и да разговарят с лекторите и екипа на Академията. 

Искате и Вие да се срещнете с толкова вълнуващи хора? Следете нашия сайт за още интервюта с алумни и лектори на 9Academy. Тази и друга полезна информация ще намерите в нашата фейсбук страница и инстаграм профила ни.


Блог