"Родиха се познанства, родиха се приятелства, родиха се възможности, роди се една 9 Academy общност, в която дори участниците, които не останаха до края, с радост се числят. " Гергана Стаменова от екипа на 9 Academy - 9Academy
Кандидатстване

„Родиха се познанства, родиха се приятелства, родиха се възможности, роди се една 9 Academy общност, в която дори участниците, които не останаха до края, с радост се числят. “ Гергана Стаменова от екипа на 9 Academy


"Родиха се познанства, родиха се приятелства, родиха се възможности, роди се една 9 Academy общност, в която дори участниците, които не останаха до края, с радост се числят. " Гергана Стаменова от екипа на 9 Academy 1

Гергана Стаменова (Гери) е може би единственият човек от екипа на 9 Academy, който участва във всеки от подекипите. И винаги е активна, пълна с идеи и аргументи, с които да защитава идеите и мненията си . Тя е следващият правещ 9 Academy реалност човек, с когото искаме да ви запознаем.

Прочетете какво споделя самата тя за нещата, с които се занимава, за които мечтае и за които работи, за да се случат:

 

С какво се занимаваш извън 9 Academy?

Студентка съм трети курс специалност Финанси и счетоводство на английски език. Наскоро приключи проектът „Бизнесът в действие 2014“, по който работех в студентската организация AIESEC.

Освен това, едно от хубавите неща на инициативи като 9 Academy е, че предоставят много други странични възможности.  Благодарение на академията имах възможност да разбера и за много конференции, събития и семинари и допълнително да разширя активностите и знанията си.

Като цяло, както всички, все още си търся място под слънцето, но имам щастието да откривам множество указателни табели и да съм заобиколена с хора, които вярват в мен и ме подкрепят по пътя.

 

В AISIEC УНСС се занимаваш с връзките на организацията с партньори. Какви са впечатленията ти за бизнеса – подкрепя ли студенстки и младежки инициативи?

За да говорим за подкрепа, на първо място, трябва да говорим за успешна и ефективна комуникация, каквато до голяма степен все още липсва.  Проектът, по който работих последно, беше малка стъпка към установяването ѝ, но има още много дълъг път, който трябва да се извърви. Необходим е по-устойчив и дългосрочен диалог, за да може, когато се появи нужда да се организират каквито и да било инициативи, да има база, върху която да се строи, а не  тепърва да се установява контакт и да се преодоляват дълбоко насадени бариери и предразсъдъци. (Младите хора трябва да покажат, че са ранобудни не само по време на протести, а във всичките си социални и професионални дейности. И тогава може би бизнесът от своя страна също ще стане малко по-отворен, защото ще знае, че работи с отговорни млади и мотивирани хора, контактът, с които е ценен и ще предостави добавена стойност за компанията им и дори конкурентно предимство пред останалите.)

 

Имаш ли цел, която искаш да постигнеш в близко бъдеще?

В най-близко бъдеще искам да организираме истински стойностно и запомнящо се закриване на 9 Academy, с което да покажем какво успяхме да постигнем и да поставим базата за по-нататъшното развитие на мисията ни и да привлечем повече партньори и желаещи да участват.

Колкото до другите ми цели, възнамерявам да се включа в Международната награда на херцога на Единбург, тъй като вярвам, че е чудесна платформа младите да се предизвикат, да дефинират и канализират целите си и да се развият както личностно, така и професионално.

 

Какво искаш да постигнеш в професионален план и как участието ти в 9 Academy ти помага за това?

Желанието ми е да се развивам в областта на финансите и одита. 9 Academy ми помогна с това, че ми даде чудесна цялостна представа за това как работи бизнесът и ме срещна с изявени професионалисти от различните му области. Лекторите, освен със знанията си, ме научиха много и със самото си отношение, със страстта, с която говореха за съответната си област и с това, че ми показаха колко важно е да си истински добър в работата си и как това се отразява върху всичко, което правиш и в умението ти да споделяш знанията си. Най-хубавото за мен ще бъде след няколко издания на академията да съм се развила дотолкова, че името ми, освен в организаторския екип, да може да присъства в трети модул Финанси и счетоводство.

 

 Защо реши да участваш в екипа на 9 Academy, а впоследствие и като фасилитатор?

Честно казано, присъединявайки се към академията, нямах ясна представа какво ме чака. Още на концептуално ниво ми стана ясно, че 9 Academy е инициатива без реален прецедент в България, инициатива, от която както бизнеса, така и младите имат нужда. Но никой от нас не очакваше всичките ползи и предизвикателства, които изникваха по време на пътя. Мултипликаторният ефект беше уникален и това може да се потвърди както от участниците, така и от всички от нас, които се докоснаха до организирането или фасилитирането на целия процес.

 

Как се развиха участниците поотделно и като екипи в 9 Academy от старта през януари до сега?

По време на откриващото събитие на академията имаше панел, в който участниците трябваше да се представят и да кажат какво очакват да научат през следващите месеци. Беше изключително интересно да се наблюдава как толкова пъстри, различни и вдъхновени хора са се събрали на едно място, обединявани единствено от желанието си да учат и да се развиват. Ние като екип поехме голяма  отговорност както пред тях, така и пред лекторите, с които предстоеше да се срещнат. Смея да кажа, че много от резултатите бяха неочаквани дори и за нас. Родиха се познанства, родиха се приятелства, родиха се възможности, роди се една 9 Academy общност, в която дори участниците, които не останаха до края с радост се числят. Смея да кажа че всеки успя да открие своето вдъхновение и успя да го вложи било то в проекта, по който работеха, било то в собствен проект, било то само като визия за бъдещо развитие. Развитието и динамиката в различните екипи е  тема на дълга дискусия, но фактът, че вече имаме един стартиран бизнес, а на друг вече беше предложено финансиране е повече, отколкото смеехме да се надяваме.

 

Ще продължиш ли участието си в 9 Academy и за второто издание?

Мисля, че в споделеното вече няколкократно отговорих на този въпрос, но с удоволствие ще го заявя пак – да, повече от 9 пъти да.

 


Блог