Вие ли сте следващите предприемачи в науката? - 9Academy
Кандидатстване

Вие ли сте следващите предприемачи в науката?


предприемачи в науката

Решения на ключови проблеми за обществото. Това ни дава науката не отскоро, а вече от десетилетия. Нейното значение в живота ни е огромно и затова е важно да търсим начини да подкрепяме развитието на този сектор. И докато наблюдаваме все по-голямо внимание в големите европейски държави върху предприемачеството в науката, то у нас също има фондации, които са готови да подкрепят практическите решения на родните учени за по-доброто утре на всички нас. 

Затова сме щастливи да Ви запознаем с програмата “Предприемачи в науката”, разработена от Фондация Карол Знание.

Нейната основна цел е да подкрепи български млади учени, които работят по значими научни теми и проекти с практическа приложимост. Тази година тя е с фокус Impact Investing и е отворена за научни проекти със социално и екологично въздействие. Програмата включва не само обучение, но и конкурс за награда “Предприемач в науката” с  награден фонд в размер на 30 000 лв. 

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 9 на 9Academy

Обучението в програмата е ключово за участниците, за да развият своите умения и предприемаческото си мислене. По този начин учените ще успеят да надградят научната си работа на следващото ниво като бизнес или научен проект, патент или стартъп. Обучението тази година ще се провежда всяка сряда от 10 до 12 часа с начална дата 29 септември 2021 до 8 декември и ще бъде присъствено.

Лекторите пък избират формата на срещата, която може да включва: 

 • Лекции и уъркшопи;
 • Различни интерактивни похвати;
 • Дискусия и работа по казуси;
 • Игри;
 • Брейнстормиг;
 • Задания за самостоятелна работа и др.

До конкурса ще бъдат допуснати тези участници, които имат не повече от две отсъствия от обучението. Ето и какви са етапите по време на състезанието: 

 • Кандидатите за наградата трябва да презентират своя бизнес проект, базиран на научната им работа. 
 • Форматът на презентациите е business pitch и отразява новите знания и умения, получени в обучението “Предприемачи в науката”.
 • Решението за избор на победителите в конкурса се взима от жури с председател Станимир Каролев, учредител на Управителния съвет на Фондация Карол Знание
Предприемачи в науката

30 000 лв. – толкова е наградата за победителя в конкурса “Предприемачи в науката”, който ще се проведе на 15 декември 2021 г. В зависимост от проектите и тяхното представяне, журито има право да реши и разпредели наградата между повече от един кандидат. За да кандидатствате в конкурса, трябва да сте: 

 • Студенти, магистърска степен на обучение, които развиват бизнес идея, базирана на научна разработка.
 • Докторанти, редовна, задочна или свободна форма на обучение.
 • Учени, защитили докторска степен до 5 години преди датата на кандидатстване в конкурса. 

Крайната дата за кандидатстване е 6 септември, а за да го направите, трябва да попълните и изпратите формуляр за участие, който ще намерите тук.

Повече за миналогодишното издание на програмата и лекторите ще научите чрез този линк , а това са тазгодишните обучители в “Предприемачи в науката”

Ако имате проект, който:

 • предлага решение, свързано с измененията на климата;
 • има социално въздействие в различни сектори като здравеопазване, зелена и чиста енергия и пр.;
 • и чрез него се стремите  да генерирате измеримо, благоприятно социално или екологично въздействие

То “Предприемачи в науката” Ви очаква. Повече за тазгодишното издание ще научите тук. 

Искате да научавате първи за други страхотни възможности? Следете нашия сайт за още новини както от 9Academy, така и от нашите партньори. Тази и друга полезна информация ще намерите в нашата фейсбук страницаинстаграм профила ни, LinkedIn и нашия youtube канал.

Автор: Кристина Димова


Блог