Петият Панаир на идеите – многообразие и първи голям победител - 9Academy
Кандидатстване

Петият Панаир на идеите – многообразие и първи голям победител


Петият Панаир на идеите – многообразие и първи голям победител 1

Отново е събота. Отново навън е дъждовно-снежно и не е ден, в който ни се мърда от вкъщи, но отново има Панаир на идеите и това ни дава сили да станем от леглата, и да се запътим към залата на Suite Hotel Sofia!

Само ден след петък 13-ти ,когато 9Academy навърши своите 3 години, се събираме за петото издание на Панаир на идеите!

Този път презентиращи са участниците от четвърти сезон, а менторите, които оценяват техните идеи, са обучителите от Академията-  Димитър Симидчиев, Сава Бобчев и Младен Борисов.

_dsc2700

Макар това да е петото поред издание на Панаира, за всички нас – участници и екип, събитието е все така вълнуващо. С всяко следващо разбираме колко ценно е за нас, презентиращите, но и за нашите ментори.

Идеите  тази година бяха толкова разнообразни, че повлияха и на времето навън – от дъждовно, през леко слънчево, та накрая заваля и сняг.

По-подробно за тях ще ви разкажем скоро, но накратко можем да ги обединим около няколко групи.  Тази година много от презентиращите бяха заложили на продукт, а не услуга като например: бутилка за перфектни палачинки; гребени за поддържане на брада; престилки за готвене с ръчно написана традиционна рецепта; бетонени кашпи и саксии за цветя;  както и уникални мебели за дома и офиса, направени с много усет и желание.

Не беше изненада, че двама от участниците имаха сходни идеи, които може би някога ще се обединят , а именно кафене, в което можем да поработим, отличаващо се от съществуващите до момента, но с какво – няма да издаваме!

Не малко от презентиращите заложиха на идеи за платформи, които да улеснят хората в дадена сфера и да спетят времето им, например онлайн база данни за строителни материали; глобален чат бот, който да улеснява пътуванията ни в страна и чужбина; онлайн магазин за уникални подаръци от български творци; както и  платформа за български актьори и режисьори.

По време на Панаира бе представена и идеята за ресторант с беглутеново меню, който ще помогне на хората, страдащи от болестта целиакия.  Друга идея беше и съществуваща езикова школа, която тепърва ще търпи развитие.

_dsc2859

За първи път тази година Панаир на идеите имаше и голям победител. Това е идеята на Радина Стефанова- Epic Sofia Tour– иновативна услуга, която цели да подобри туристическите преживявания, като дава възможност на посетителите на града да се потопят в атмосферата му, да опознаят културата му чрез преживяване, забавление и интеракция със средата в реално време!

С подкрепата на Американското посолство, Радина получи награда на стойност 1 000 лв, която да инвестира в развиването на проекта си!

А защо точно този проект взе наградата, Сава Бобчев обобщи така: „Беше ни ужасно трудно да изберем един сред вас! Epic Sofia Tour е проектът, който за момента е най-добре разработен и най-бързо осъществим. Може да завладее не само София или Пловдив, но и целия свят!”

_dsc2943

Младен Борисов пък посъветва всички останали да не спират да работят по идеите си, защото са показали с колко хъс са измислени. А Димитър Симидчиев благодари на участниците, че са изляли душите си в своите проекти!

Да, много емоционална и ползотворна събота си спретнахме! Отново благодарим на Американското посолство за подкрепата, на нашите ментори, които цял ден бяха с нас, както и на вас, скъпи участници, за страхотното представяне! Ние ще следим как развивате идеите си и ще ви помагаме! 

 


Блог