Никола Димов и емпатията и комуникацията като ключ към овластяването на човека
Кандидатстване

Никола Димов и емпатията и комуникацията като ключ към овластяването на човека


Никола Димов

Академията никога не приключва – твърдение, което звучи смело за тепърва навлизащите в нея участници. Алумни общността на 9Academy обаче знае, че именно възможността да взаимодействат помежду си, както и с хората от предишните сезони и след приключването на обучението си, е не просто бонус към преживяването. То е едно от най-големите му предимства. Обмен на информация, ресурси, контакти, идеи – това е ключът към магията, която 9Academy носи със себе си. За да се уверите в това, Ви срещаме с едни от лицата на Алумни общността на Академията.

Днес в поредицата „Алумни разказват за участието си в 9Academy“ се срещаме с Никола Димов, развиващ своя проект, свързан с ненасилствена комуникация (ННК) – Група за преживелищно учене | Ненасилственa комуникация. За емпатията като мост между личностното ни развитие и комуникацията ни с другите, овластяването ни като осъзнати хора и още много, ще научите в това интервю.

Виж повече: Кандидатствай за Сезон 10 на 9Academy

Като част от Алумни обществото на 9Academy, знаеш, че участниците в Академията са изключително пъстри и интересите им се простират в множество сфери. Как обаче ти би представил себе си?

Фасилитатор и дизайнер на преживелищни тренинги, запален по действените методи, живото учене, алтернативното и неформалното образование.

С какво се занимаваше преди участието си в Академията?

Преди 7-8 години исках да се реализирам в ИТ сферата и идеята да създавам нови платформи, решаващи социални проблеми, ме движеше. Тогава основах и младежко НПО за подкрепа на ученически проекти.

Кои бяха твоите причини да се запишеш за участие в 9Academy?

Възможността да участвам в деветте модула и всички над 50 работилници супер много ме равълнува, когато разбрах за 9Academy. Исках да се срещна с вдъхновяващи хора, с които да обменяме идеи и да учим заедно. Също ми беше важно да се ориентирам и да почерпя опит за проекта, който развивах, както и да тренирам предприемаческата си нагласа.

Ти си участник от сезон 2 на Академията, а към този момент развиваш своя проект, свързан с ненасилствена комуникация (ННК) Група за преживелищно учене | Ненасилственa комуникация. Би ли ни разказал малко повече за него и какво те вдъхнови да го стартираш?

Основният вдъхновител е д-р Маршал Розенберг, създателят на ННК. Има и няколко вдъхновяващи въпроса, които будят любопитството ми и които са покана за изследване към участиците в тези групи – как да чувам „трудните за чуване“ послания; как да виждам предизвикателствата и различията като източник на повече възможности, свобода и избор; как да се задвижвам, вместо блокирам, от онова, което е живо в мен – тук и сега; как да създавам повече въздействие и свързване с другите; как да включа емпатията към себе си, другите и нещата в ежедневието си.

Групата продължава 4 месеца, в която практикуваме всеки един основен процес в ННК, споделяме и създаваме уникални работилници – спрямо момента, групата и потребностите, които са „на масата“ и „под килима“.

Никола Димов и емпатията и комуникацията като ключ към овластяването на човека 1

Кога и как могат да се включат нови желаещи?

4-месечните групи вече са запълнени, а нови ще стартират от средата на февруари 2022. От октомври, обаче, започват еднодневни преживявания, уебинари и работилници – присъствено и онлайн на различни теми, свързани с ННК. Който има интерес може да остави мейл за контакт в сайта – https://www.nikoladimov.net/nnk-grupa.

Каква е основната мисия на Групата по ненасилствена комуникация?

Да създаде общност от овластени човеци, които използват и развиват ННК в личния и професионалния си живот, чрез многоплатово преживяване в малка група и сигурна среда. Групата е покана за автентично изследване, споделяне, преоткриване, емпатия и развитие на желани умения в ННК.

Тъй като проектът ти е свързан с изкуството на общуването, коя за теб е успешната комуникация? Какво се крие зад нея и как да я постигнем?

Вярвам, че всеки успех в комуникацията започва с емпатия към себе си – вглеждане и присъствие с онова, което е живо в теб, разбиране и приемане, което да те задвижи към създаване на повече въздействие и свързване с другите.

Освен групата обаче, ти имаш богат опит в неправителствения сектор с тясна насоченост към доброволчеството и предприемачеството. Кои са най-ценните уроци, които получи по време на работата си в тази посока? Кое е най-удовлетворяващото в нея?

Най-ценният урок е също свързан с емпатията, но през призмата на дизайн мисленето.

Научих, че изграждането на разбиране и качествено свързване с аудиторията, за която създавам нещо и включването ѝ в процеса – създава съвсем различен, много по-въздействащ и уникален резултат. Това важи в пълна сила за всяка една обучителна програма, която фасилитирам – нито една не си прилича с друга. Ключетата, които съм открил за себе си са автентичност и работа с процеса, който се създава тук и сега, което е и основно за демократичните училища, за които ще се радвам да разкажа друг път.

Какъв съвет би дал на всички хора, на които тепърва им предстои да се впуснат в сферата на предприемачеството и/или доброволчеството?

Да не остават сами с мислите си за желания проект повече от 10 часа, а да се впуснат в действие и мини версии на проекта им, да обменят идеи, да са отворени, да слушат и да използват много цветове.

А какво би посъветвал бъдещите участници в 9Academy?

Същото 2.

Искате и Вие да станете част от това общество от млади професионалисти? Кандидатствайте до 09 октомври за Сезон 10 на 9Academy! Научете повече за Академията, като последвате линка.

За повече информация и още новости – следете ни във Facebook страницата ни, Instagram и LinkedIn. Абонирайте се за YouTube канала ни, за да не изпуснете нито един епизод по пътя към професионалното израстване!


Блог