„Нашето поведение определя бъдещето ни, затова не може и не бива да го оставяме на случайността“, Ивайло Христов за Комфо и възможностите пред младите хора. - 9Academy
Кандидатстване

„Нашето поведение определя бъдещето ни, затова не може и не бива да го оставяме на случайността“, Ивайло Христов за Комфо и възможностите пред младите хора.


Ивайло Христов

Представете се за читателите на блога на 9 Academy.

Аз съм предприемач в сферата на информационните технолигии. Това, с което се занимавам, е създаване на компании в технологичния бранш, както и оказване на подкрепа и различен тип помощ за стартиращи бизнеси в същата област. Обичам дръзките и нестандартни решения. Харесват ми идеи, които изглеждат нестандартни или непостижими.

 

Как решихте да създадете Комфо и какви бяха първите ви стъпки в предприемачеството?

Все още работех за Майкрософт – Дания, когато социалната мрежа Facebook позволи нейните функционалности да бъдат надграждани от външни компании. Това копираше познати модели в технологичните среди и беше ясно, че Facebook ще се превърне в съществен фактор в маркетинг света. Тогава прозрях, че това ще бъде огромна индустрия, което доведе и до създаването на Комфо.

 

Създаването на Комфо не беше първият ми предприемачески опит. Преди да започна работа в Microsoft, имах един неуспешен проект.

 

Какви са най-големите предизвикателства, които сте срещали като предприемач?

Истината е, че когато се създава компания без нужните финансови средства или външна помощ, предизвикателствата са многобройни. Все пак, най-големият проблем, пред който бяхме изправени в България, беше свързан с разрастването на екипа ни. Силно вярвам в идеята, че ако за един стартиращ бизнес се наемат подходящите хора, то 80% от работата на предприемача е вече свършена. Именно този подбор се оказа най-трудното нещо, но въпреки това ние успяхме да привлечем в екипа на Комфо едни от най-големите таланти. Започнахме от нулата, а днес в Комфо работят над 75 професионалисти.

 

Имали сте възможност да се развивате в Дания. Защо избрахте да се върнете и да работите в България?

Да, имах възможност и се възползвах от нея за известно време. Централният офис на Комфо се намира в Дания и няколко години пътувах много между България и Дания. Това ми даде възможност да се развивам, черпейки максимума от Дания и България. Това, което наклони везните в полза на живота ми в България, бяха моите близки и приятели.

 

Написал сте книга с Ваш колега „Мисия моята ИТ кариера“, която има за цел да помага на младите, които искат да работят в тази сфера. На Вас какво Ви помогна, когато започвахте?

В книгата придружаваме читателя през товa как се провежда интервю в ИТ сектора и показваме какво се върти в главата на интервюиращите. Разказваме за някои конкретни въпроси на интервюто и как всъщност те имат скрит смисъл за интервюиращия. Показваме какво всъщност се опитват да разберат или проверят работодателите. Описваме подробно какво е нужно, ако до този момент кандидатът няма никакъв трудов опит, и показваме как може да се спечели желаната работна позиция.

Работех толкова много по книгата, именно защото на мен нямаше кой да ми помогне в началото и някои от уроците научих по трудния начин.

 

Разкажете ни малко повече за Lab08.

Известна статистика е, че 9 от 10 стартиращи компании се провалят. Но знаете ли защо?! Една от най-честите причини за провал на стартиращия бизнес в България е предизвикателството на растежа – растежът на потребители, клиенти или посетители. Създадохме Lab08 с идеята да помогнем на предприемаческoто общество в България да се фокусира именно върху този проблем и намирането на решения за него. Надяваме се, че посредством Lab08 успяваме да помогнем на стартиращите компании да преодоляват това предизвикателство.

 

Какво пречи на младите хора да стартират собствен бизнес – идеи, пари, знания или умения?

Противно на повечето вярвания, пари за стартиране на бизнес има в изобилие. Ако се появи добър екип с хубава идея, намирането на финансови средства е сравнително лесно. Според мен, най-често липсва увереност в хората, което води до много малък процент хора, които скачат в боя.

 

Какво е впечатлението ви от 9 Academy, след като бяхте част от специалните гости на „Панаир на идеите“?

Впечатлен съм от енергията, с която са заредени участниците. Радвам се на идеите и прогреса, които са постигнали. Сигурен съм, че много от участниците ще бъдат успешни професионалисти.

 

Имахте възможност да дадете обратна връзка и съвети на участниците в 9 Academy, но какво бихте посъветвали всички млади хора за бизнес бъдещето им?

Бих ги посъветвал да поемат рискове и да не се страхуват, защото без значение каква е крайната цел, успяват хората, които действат. Нашето поведение определя бъдещето ни, затова не може и не бива да го оставяме на случайността, бездействайки и чакайки нещо да се случи. Всеки урок е важен и ни учи на нещо ценно. Понякога може да си мислим, че нашите постъпки са ни обрекли на провал, че са ни отдалечили от крайната цел или са били безсмислени, но извън привидното, всяко действие ни приближава до успеха!


Блог